«Τρία μοναδικά οικιστικά κτίρια σε σχέδια του φημισμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma που αναπτύσσονται με θέα τον Σαρωνικό και συνδέουν τη λαμπερή κληρονομιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας από τη δεκαετία του ’60 με τη σύγχρονη αστική πολυτέλεια. Εδώ είναι το σημείο όπου η πόλη συναντά τη θάλασσα».

Ακριβώς σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει το ενημερωτικό για το νέο αθηναϊκό τοπόσημο «Marina Residences – Τhe new Athenian Landmark», που έχει αναλάβει να αναπτύξει η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Orilina Properties. Για μία από τις μεζονέτες πάνω στο παραθαλάσσιο μέτωπο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μπήκαν οι υπογραφές κι επισήμως προ ημερών για το πρώτο από τα συνολικά 20 μοναδικά και πανάκριβα συμβόλαια που μέλλει να υπογραφούν στο νέο πολυτελές οικιστικό project.

Ο πρώτος και επισήμως αγοραστής που έδωσε προκαταβολή είναι, κατά τις πληροφορίες, από το εξωτερικό, με το τίμημα που θα πληρώσει να αντιστοιχεί σε 6,8 εκατ. ευρώ για την πρώτη μεζονέτα σε ένα από τα καινούρια, οικιστικά τοπόσημα του Ελληνικού δίπλα στη θάλασσα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Εναν προορισμό «όπου η Τζάκι Ωνάση, η Μπριζίτ Μπαρντό και ο Φρανκ Σινάτρα κάποτε έκαναν διακοπές. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι η απάντηση της Ελλάδας στα Hamptons από τη δεκαετία του ’60. Τώρα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο της ελληνικής πολυτέλειας, που αναδεικνύει την πολύτιμη κληρονομιά, αγκαλιάζοντας το μέλλον», όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό για τις κατοικίες.

Το νούμερο των 6,8 εκατ. ευρώ,είναι  ανάλογο της μοναδικής τοποθεσίας, της πολυτέλειας, αλλά και της διάσημης αρχιτεκτονικής υπογραφής, αφού πολλά από τα έργα του γραφείου Kengo Kuma & Associates (KKAA) σε όλο τον κόσμο αποτελούν σημεία αναφοράς στις πόλεις που τα φιλοξενούν, έχοντας αποσπάσει ουκ ολίγες διεθνείς διακρίσεις. Εργα των KKAA είναι τώρα σε εξέλιξη σε πάνω από 50 χώρες, με τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα να προτείνει μία αρχιτεκτονική «που συνδιαλέγεται δημιουργώντας νέες σχέσεις με τη φύση, την τεχνολογία και τελικά τον ίδιο τον άνθρωπο», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Στο Ελληνικό, το νέο συγκρότημα εντάσσεται στη «διπλή» επένδυση, άνω των 80 εκατ. ευρώ από πλευράς της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, για κατοικία και ιδιωτική λέσχη σε συνέχεια της συμφωνίας της με τον φορέα της επένδυσης του mega project των νοτίων προαστίων, τη Lamda Development. To συγκρότημα εντός του Ελληνικού έρχεται μετά από μία σειρά κινήσεων, μέσα από τις οποίες η Orilina, με βασικό μέτοχο κεφάλαια της Brevan Howard, και η Lamda Development έχουν έρθει πιο κοντά την τελευταία τριετία με μετοχικές και λοιπές συνεργασίες.

Η Brevan Howard & Partners, με ιδρυτικό εταίρο τον Τρύφωνα Νάτση, συμμετέχει με 6,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development, ενώ ο ίδιος ο κ. Νάτσης είναι ένας από τους ιδιοκτήτες των 28 προνομιακών οικοπέδων για τις βίλες του Ελληνικού. Επιπλέον, η Orilina είχε αποκτήσει το 2022 και το 80% των μετοχών εταιρείας της Lamda, ιδιοκτήτριας εκτάσεων στην περιοχή του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ανέγερση εμπορικών ακινήτων.

Παρά τις ιδιαίτερα ακριβές τιμές (ακόμη και πάνω από 20.000 ευρώ ανά τ.μ.), οι κατοικίες θεωρούνται ελκυστικές ειδικά όταν συγκριθούν με αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, οι οποίες δεν έχουν το προνόμιο της θάλασσας και της απόστασης των 20 λεπτών από το κέντρο

Θεμελίωση

Σχετικά με το νέο project του Ελληνικού, το οποίο θα βρίσκεται δίπλα στο ιδιωτικό club που σχεδιάζει η Orilina αλλά και τη «Riviera Galleria» που έχει αναλάβει να τρέξει η Lamda Development, όσοι ενδιαφερόμενοι αναζητήσουν σε μεσίτες πληροφορίες και τιμές θα… ατυχήσουν. Οι πολυτελείς κατοικίες «Marina Residences» με τη διάσημη υπογραφή των ΚΚΑΑ δεν έχουν βγει στην αγορά μέσω κάποιου μεγάλου μεσιτικού. Mε το δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μοναδικό οικιστικό συγκρότημα με ελάχιστα σπίτια -συνολικά είκοσι-, αυτά προωθούνται επιλεκτικά από την ίδια την εταιρεία βάσει λίστας ενδιαφερομένων, με τους περισσότερους αυτή τη στιγμή να προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυρίως τις ΗΠΑ, Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και από την Ευρώπη, όχι τόσο πολύ από την Ασία.

Γεγονός που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά αυτό που επαναλαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη του εγχώριου real estate για το υψηλό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για ακίνητα πάνω στην Αττική Ριβιέρα, τα οποία ενώ μπορεί να ξεπερνούν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ακόμη και τα 20.000 ευρώ ανά τ.μ., εντούτοις, θεωρούνται ελκυστικά ως προς τις τιμές, ειδικά όταν συγκριθούν με τις πολυτελείς κατοικίες σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι οποίες δεν έχουν το προνόμιο της θάλασσας και της απόστασης των 20 λεπτών από το κέντρο.

Η ιδιωτική λέσχη

Οι κατοικίες που σχεδιάζει να αναπτύξει η Orilina θα προσφέρουν και παροχές για ανέσεις lifestyle, όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό, όπως η φιλοξενία στο ιδιωτικό club, η πρόσβαση στη μαρίνα των 337 θέσεων, τις πολυτελείς αγορές στο «Riviera Galleria» κ.ά. Η περίπτωση της πώλησης της πρώτης μεζονέτας στο δεύτερο από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος δεν είναι η μοναδική. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες αξίας αρκετών εκατομμυρίων και για άλλες κατοικίες, έστω κι αν δεν έχουν υπογραφεί τα οριστικά συμβόλαια.

Κατασκευαστικά, τώρα, μέσα στον Μάιο εκκινούν οι εκσκαφές και οι θεμελιώσεις εντός του οικοπέδου για το έργο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, οπότε είναι και το χρονικό ορόσημο για πολλά από τα έργα της πρώτης φάσης συνολικά για το project του Ελληνικού. Για το νέο οικιστικό συγκρότημα, η εταιρεία REDEX του Ομίλου Κοπελούζου έχει αναλάβει την πρώτη φάση των έργων, ενώ ακολουθεί επόμενη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή.

Παράλληλα προχωρούν σε αυτή τη φάση και οι αδειοδοτικές διαδικασίες και για την ιδιωτική λέσχη δίπλα από τις κατοικίες, με το χρονοδιάγραμμα να περιλαμβάνει, κατά τις πληροφορίες, την προέγκριση και παρουσίαση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής μέσα στον Ιούνιο και σύντομα, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να ανακοινωθεί και η εταιρεία διαχείρισης για το club. Σημειωτέον ότι ακριβώς η υψηλή ζήτηση από την αγορά για τέτοιου είδους projects έχει στρέψει, κατά τις πληροφορίες, το ενδιαφέρον της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων ακόμη περισσότερο τώρα στην κατοικία, εκτός αλλά και εντός του project του Ελληνικού.

Riviera Galleria: Ο νέος εμπορικός προορισμός δίπλα στη μαρίνα του Ελληνικού θα έχει έκταση 23.000 τ.μ., και ένα κυματιστό στέγαστρο, εμπνευσμένο από τα πανιά των ιστιοπλοϊκών

Το project

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά της επένδυσης για το «Marina Residences», πρόκειται για 20 πολυτελείς κατοικίες, οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής, διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο. H συνολική επιφάνεια ανωδομής θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ., με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795 τ.μ. Ενδεικτικά, οι μεζονέτες 3-4 δωματίων κι επιφάνειας στο εσωτερικό από 233 έως 385 τ.μ. θα έχουν αποκλειστική ταράτσα και πισίνα, με αυξομειώσεις στις τιμές ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά.

Το συγκρότημα κατοικιών, πιστοποιημένο κατά Leed, θα έχει θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και το τοπόσημο του Πύργου Κατοικιών του Ελληνικού, ενώ η έκταση διατρέχεται στη βόρεια και δυτική πλευρά του από τον πεζόδρομο του Ελληνικού, παρέχοντας έτσι άμεση πρόσβαση τόσο προς το παραλιακό μέτωπο και τη μαρίνα όσο και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ως προς τους συντελεστές, στο project συμμετέχουν πέραν τoυ αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma (lead architect) και του γραφείου Tombazis and Associates Architects (εκτελεστική αρχιτεκτονική μελέτη), οι MKV Design στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και Doxiadis+ στην αρχιτεκτονική τοπίου.
Οι δύο αναπτύξεις της εισηγμένης Επενδυτικής Ακινήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού συμπληρώνουν αρχιτεκτονικά τον χώρο της μαρίνας, όπου αναπτύσσεται παράλληλα το πολυτελές συγκρότημα εμπορικών καταστημάτων «Riviera Galleria» της Lamda Development, και αυτό διά χειρός Kengo Kuma. Ετσι, δημιουργείται τελικά μία αρχιτεκτονική ενότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και «πράσινες» πιστοποιήσεις, με άμεσες επιρροές από το περιβάλλον και τη θάλασσα.

Η ιδιωτική λέσχη σε όμορο οικόπεδο αναμένεται να ξεκινήσει επίσης εντός του έτους από την Orilina, αποτελώντας τη μία από τις τρεις νέες ιδιωτικές λέσχες των νοτίων προαστίων, στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν στα βόρεια («Ecali Club», «Tatoi Club»). Οι άλλες δύο στα νότια είναι: αυτή που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο στην ανάπτυξη του «91 Athens Riviera» της Ακτής Α’ Βούλας με το glamping 5 αστέρων από την Grivalia και η έτερη στην Ακτή Β’ Βούλας αργότερα, από το 2025, για τους ενοίκους του πρώην «Hilton» της Αθήνας στο πλαίσιο της ανάπλασης της πλαζ, που θα τρέξει το κοινό σχήμα των ομίλων ΤΕΜΕΣ, Intracom και Προκοπίου μέσω της κοινής εταιρείας Athens Beach Club (ΑBC).

Κυματιστό στέγαστρο

Ο ίδιος ο Kengo Kuma έχει βρεθεί και έχει περιηγηθεί και αυτός επανειλημμένα στην περιοχή που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας, έχοντας παραπάνω από ενεργό συμμετοχή την τελευταία τριετία, οπότε το γραφείο του ανέλαβε τον σχεδιασμό του εμπορικού προορισμού «Riviera Galleria». Ο νέος εμπορικός προορισμός δίπλα στη μαρίνα του Ελληνικού, με το εντυπωσιακό κυματιστό στέγαστρο, εμπνευσμένο από τα πανιά των ιστιοπλοϊκών θα έχει έκταση 23.000 τ.μ., με λιτές γραμμές, ανοιχτούς χώρους πρασίνου, εναρμόνιση με το φυσικό παραθαλάσσιο περιβάλλον, στοιχεία και υλικά από το ελληνικό τοπίο σε απόλυτη ισορροπία με σύγχρονες επιρροές σχεδιασμού.

Διεθνώς, το όνομα του διάσημου Ιάπωνα είναι πίσω από πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ είναι και από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός αρχιτέκτονας, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του «Time Magazine» με τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στις αρχές αυτής της δεκαετίας, έχοντας σχεδιάσει έργα παγκοσμίου φήμης όπως το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το εντυπωσιακό κτίριο The Exchange στο Σίδνεϊ. Στην Ελλάδα, ο ίδιος ήταν ο δημιουργός της γλυπτικής εγκατάστασης που είχε εγκατασταθεί στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη  

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Σπάνε και πάλι τα ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές: Αύξηση 50% σε 5 χρόνια (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ