Συνεχίζει να υποχωρεί ο χαλκός μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων από την Κίνα που δείχνουν τάσεις αδυναμίας της μεγαλύτερης αγοράς του μετάλλου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg ο χαλκός υποχωρούσε κατά 0,9% στα 9.655 δολάρια ανά τόνο έως τις 14:42 στη Σαγκάη, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου εδώ και δύο μήνες. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημοσίευσε  στοιχεία που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για μια απογοητευτική ανάκαμψη της ζήτησης. Ενώ οι λιανικές πωλήσεις ήταν ισχυρότερες τον Μάιο, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν και οι δύο βραδύτερη ανάπτυξη και η ύφεση της αγοράς κατοικιών βάθυνε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει δρομολογήσει διάφορα μέτρα για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση του τομέα των ακινήτων, αλλά τα σημερινά στοιχεία  προκάλεσαν εκκλήσεις για πιο ισχυρή δράση. Οι μειώσεις στις επενδύσεις σε ακίνητα και στις τιμές των κατοικιών επιταχύνθηκαν αμφότερες τον Μάιο.

«Ο κινεζικός τομέας των ακινήτων συνεχίζει να αποδυναμώνεται παρά μια σειρά από πολιτικές χαλάρωσης», δήλωσε ο Wang Yingying, αναλυτής της Galaxy Futures Co. «Οι άνθρωποι είναι πολύ απαισιόδοξοι για την αγορά ακινήτων».

Ο χαλκός σημείωσε ρεκόρ πάνω από τα 11.000 δολάρια μόλις τον περασμένο μήνα, αλλά υποχώρησε γρήγορα λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και των ενδείξεων αδυναμίας στην Κίνα. Τα μέταλλα δέχθηκαν επίσης πιέσεις την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα στη Σιγκαπούρη υποχώρησαν κατά 2,3% στα 104,95 δολάρια ανά τόνο. Το αλουμίνιο οδεύει επίσης προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αφού η Κίνα ανακοίνωσε επίσης μηνιαίο ρεκόρ παραγωγής του μετάλλου.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Οι τρεις λόγοι που υποβαθμίζει τις μετοχές της Ευρώπης και ποντάρει στις ΗΠΑ

Αττική Οδός: Επιστρέφει στο δημόσιο τον Οκτώβριο αλλά όχι στον παραχωρησιούχο

Πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα έως και 10 ημέρες σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ