Αποτελεί την πρωτοπόρο εταιρεία στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων καθώς από το 1968 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα τόσο στην ίδια την αγορά, όσο και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Η Κοντοβερός ΑΕΒΕ είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας, αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία, κατακτώντας μερίδιο 25% στο εσωτερικό, παράλληλα και με τις σημαντικές εξαγωγές των προϊόντων της.

Με αφετηρία από το Μοσχάτο, και με θεμελιωτή τον αείμνηστο Μανώλη Κοντοβερό, κυριάρχησε επί δεκαετίες στον κλάδο. Από το 2001 μάλιστα μεταφέρθηκε στις νέες και υπερσύγχρονες υποδομές στον Ασπρόπυργο, όπου δημιούργησε ένα από τα πλέον εξελιγμένα εργοστάσια κατεψυγμένων αλιευμάτων στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η «Κοντοβερός», όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της καθώς προ δεκαετίας ο τζίρος της βρισκόταν στα επίπεδα των 44-48 εκατ. ευρώ, ενώ έκτοτε άρχισε να υποχωρεί στα 38,75 εκατ. ευρώ το 2015, στα 36,2 εκατ. ευρώ το 2017, στα 26,41 εκατ. ευρώ το 2018, στα 17,2 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 7,66 εκατ. ευρώ το 2020, χρήση που καλύπτουν τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία.

Παράλληλα, από το 2017 και μετά άρχισε να συσσωρεύει ζημίες που πλέον έφτασαν τα 16,85 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια να είναι αρνητικά (-11,5 εκατ. ευρώ), αλλά και το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων, ύψους 20,2 εκατ. ευρώ (στις 31/12/2020) να βρίσκεται σε καθυστέρηση. Παράγοντες που, όπως παραδέχεται η διοίκηση «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα».

Τι βγαίνει στο σφυρί

Κάπως έτσι η εταιρεία, με τη διοίκηση να έχει περάσει στα χέρια των αδελφών Μάριου και Χρίστου Κοντοβερού, απειλείται με δύο πλειστηριασμούς, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου 2023, με επισπεύδουσα την Cepal, εάν μέχρι τότε δεν γίνουν κινήσεις για την αποτροπή τους.

Ο πρώτος αφορά τις πρώην εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο. Πρόκειται ειδικότερα για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2 στρεμμάτων επί της οδού Καζάλα στο Μοσχάτο, επί του οποίου υφίσταται βιοτεχνικό κτίριο και αποθήκες αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 470,85 τ.μ. και ισόγειο εμβαδού (566,50) τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά τετραώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα και στρέφεται κατά του Χρίστου Κοντοβερού. Η τιμή εκκίνησης και για αυτό έχει οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ.

Οι κατασχέσεις επιβλήθηκαν για 200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, αντίστοιχα που αποτελούν μέρος της συνολικής απαίτησης ύψους 4.926.021,24 ευρώ.

Τα μέτρα και η αναζήτηση επενδυτή

Δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρείας, η διοίκηση προχώρησε σε αναδιοργάνωση όλων των τομέων λειτουργίας και της παραγωγικής διαδικασίας, πετυχαίνοντας εξορθολογισμό των δαπανών της, με στόχο να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης για αύξηση της διείσδυσης στα υφιστάμενα κανάλια του Retail και του Food Service καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών, ενώ παράλληλα προχώρησε σε ενοικίαση ψυκτικών θέσεων σε τρίτους.

Στους στόχους για το 2021 αναφέρονταν η αύξηση της νέας σειράς επωνύμων προϊόντων στους ομίλους Super Market, της εμπορίας των ντόπιων προϊόντων εθνικής αλίευσης ή ιχθυοκαλλιέργειας με επώνυμη συσκευασία και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού, η περαιτέρω δραστική μείωση δαπανών και η διακοπή ή ο περιορισμός και η αντικατάσταση ζημιογόνων δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει η διοίκηση, στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού με την βοήθεια επενδυτικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκπονήσει επικαιροποιημένη οικονομική ανασκόπηση με βάση την ανάλυση των ταμειακών ροών και προχωρά σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αναφέρεται μάλιστα ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ώριμο στάδιο διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, με σκοπό την οικονομική της εξυγίανση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το ενδεχόμενο της μη επιτυχούς υλοποίησης της συμφωνίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, ως συνέπεια της μη ύπαρξης, μέχρι σήμερα, τελικών απαντήσεων από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών, υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με την δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της». Κάτι που «εδράζεται αφενός στον ρεαλισμό που θέλει να έχει η εταιρεία αφετέρου στο γεγονός ότι ταυτόχρονα με την πλήρη και ριζική αναδιάρθρωση της εμπορικής πολιτικής, τον περιορισμό των δαπανών-εξόδων και την οργανωτική ανασυγκρότηση προσπαθεί να αποκτήσει την οικονομική ισορροπία που θα της επιτρέψει να απευθυνθεί μόνη της (Stand alone) στις τράπεζες έχοντας δημιουργήσει (έστω και μικρό) θετικό πρόσημο στο EBITDA μέχρι το τέλος του 2022».

Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι σήμερα η «Κοντοβερός» έχει πετύχει μετά από περίπου 4 έτη, χωρίς οικονομική στήριξη από τις τράπεζες, αφενός να αποπληρώσει όλους τους προμηθευτές εσωτερικού και εξωτερικού εκτός από τον βασικό προμηθευτή του οποίου όμως το χρέος βρίσκεται σε ρύθμιση (με σύμφωνη γνώμη του) και αντίστοιχη σταδιακή αποπληρωμή η οποία τηρείται και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα αφετέρου έχει εξασφαλίσει την πληρωμή όλων των εργαζομένων πλήρως.

Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι «με την εντατικοποίηση των εργασιών φασόν σε τρίτους, την χρέωση ενοικίων ψυκτικών, την προώθηση καινοτόμων και νέων προϊόντων και εν συνεχεία με το νέο εξαγωγικό προσανατολισμό (ο οποίος τώρα αρχίζει να αποδίδει), μαζί με τα λοιπά μέτρα» θα επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της εταιρείας, με την παρουσία επενδυτή.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα τις τάσεις για το εγχώριο real estate κορυφαία στελέχη του κλάδου

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής

Πώς να αμφισβητήσετε φόρους και πρόστιμα – Αναλυτικός οδηγός