Μια από τις παλαιότερες, αλλά και σπουδαιότερες ελληνικές οινοποιητικές εταιρείες βρίσκεται αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Η εταιρεία της οικογένειας Βασιλείου, η οποία σημειωτέον διαπρέπει στην αγορά επί δεκαετίες με την επωνυμία «Κτήμα Βασιλείου», απειλείται με πλειστηριασμό για το οινοποιείο της Νεμέας. Και δεν είναι βέβαια η μόνη καθώς τα τελευταία χρόνια λόγω των διαδοχικών κρίσεων αρκετές ακόμη μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο ή και άλλαξαν χέρια.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για τη δευτερεύουσα «εστία» παραγωγής, μετά τη βασική του Κορωπίου, οι οποίες υπό τον Γιώργο Βασιλείου προσφέρουν μοναδικά κρασιά ανώτερης ποιότητας που έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις.
Το σφυρί, με επισπεύδουσα την Intrum, στρέφεται σε βάρος της εταιρείας «Κτήμα Νεμείον Οινοποιητική και Αμπελουργική» και έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου 2024, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αποτροπής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 846.412 ευρώ.

Το Κτήμα Νεμείον

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση, η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 212.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
Τα ακίνητο φέρει επίσης δύο υποθήκες ύψους 266.455,51 ευρώ και 90.415,95 ευρώ, εγγραφείσες στις 26-10-2023 υπέρ της “Vega II NPL Finance DAC”.
Πρόκειται για ένα αγροτικό ακίνητο, συνολικής έκτασης 7.295 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση “Κορφοξυλιά” της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας, του Δήμου Νεμέας, και συγκεκριμένα επί της επαρχιακής οδού Κιάτου-Νεμέας, ενώ απέχει από την πόλη της Νεμέας περίπου 6χλμ.
Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.

Εντός του κτήματος αναπτύσσεται βιοτεχνικό κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και Α΄ όροφο. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το εμβαδόν του ισογείου υπολογίστηκε προσεγγιστικά σε 800 τ.μ., και του Α΄ ορόφου σε 170τ.μ. Επιπλέον αναφέρεται ότι χτίστηκε την περίοδο 2003-2004 και ότι η ποιότητα κατασκευής του εξωτερικά είναι η συνήθης της εποχής. Κατά την εξωτερική αυτοψία παρατηρήθηκε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει κουφώματα αλουμινίου, ενώ οι χρωματισμοί χρήζουν επισκευής.

Η οικογενειακή παράδοση και η «σφραγίδα» του Γ. Βασιλείου

Όπως αναφέρεται στα πληροφοριακά στοιχεία των Domaine Vassiliou και Nemeion Estate η ιστορία των κρασιών της οικογένειας Βασιλείου ξεκινά γύρω στο 1905.Από τότε και για τρεις γενιές συνεχίζεται η παραγωγή ποιοτικού κρασιού από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της συνδυάζοντας την τέχνη, την παράδοση και τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Γιώργος Βασιλείου, συνεχιστής της μακρόχρονης οικογενειακής παράδοσης, γεννήθηκε στο Κορωπί το1956 και από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κρασί, βάζοντας στην πορεία την ανεξίτηλη σφραγίδα του όχι μόνο στην επιχείρηση, αλλά και στην ελληνική οινοποιία γενικότερα. Σπούδασε Οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Γαλλία και όταν επέστρεψε το 1983 συνέβαλε καθοριστικά στην οινική επανάσταση που άρχιζε εκείνη την εποχή, με τη σταδιακή εμφάνιση των μικρών και ποιοτικών οινοποιείων τα οποία φύτεψαν γηγενείς και ξένες ποικιλίες. «Η παραδοσιακή ταβέρνα έγινε εστιατόριο, το παλιό οινοπωλείο Wine Bar, οι οινοχόοι, οι οινοστασίες και τόσα άλλα. Με κύριο όπλο μας την ποιότητα, καταφέραμε όλοι να αλλάξουμε το χύμα Ελληνικό Κρασί σε Επώνυμο Ελληνικό Προϊόν και οι διακρίσεις από το εξωτερικό άρχισαν να ανεβαίνουν», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι βασικοί ιδιόκτητοι παραδοσιακοί αμπελώνες του «Κτήματος Βασιλείου» βρίσκονται στις πλαγιές της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου, σε μια έκταση 150 στρεμμάτων. Εκεί εκτός από την παραδοσιακή ποικιλία της Αττικής Μεσογείων, καλλιεργείται το Σαββατιανό και ο Ροδίτης. Το εργοστάσιο του οινοποιείου βρίσκεται επίσης κοντά στους αμπελώνες. Πρόκειται για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μονάδα με άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό, οριζόντιες πρέσες και ανοξείδωτες ψυκτικές δεξαμενές για τον έλεγχο της ζύμωσης και τη διατήρηση των πλούσιων αρωμάτων των κρασιών.

Η επέκταση στη Νεμέα

Όπως τονίζεται, το Οινοποιείο Βασιλείου προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα ερυθρού κρασιού απέκτησε 100 στρέμματα αμπελώνων στη Νεμέα, όπου καλλιεργείται η διάσημη από την αρχαιότητα ποικιλία Αγιωργίτικο.

Το 2004 ο Γιώργος Βασιλείου δημιούργησε τα πρώτα του εκλεκτά κρασιά «Hgemon/Sovereign» Nemea Grand Reserve και «Nemeion Estate» Nemea Reserve στο μοναδικό, εκείνης της εποχής, ισοβαρικό οινοποιείο στη χώρα.


Οι αμπελώνες, που αποτελούνται από 80.000 αμπέλια, βρίσκονται σε υψόμετρο 400 έως 600 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένοι από το “ΔΗΩ”.

Σημειώνεται ότι το Nemeion Estate παράγει μόνο κρασιά που ωριμάζουν σε barriques και παλαιώνουν στη φιάλη για πολλά χρόνια χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την εταιρεία, το Οινοποιείο του Κτήματος Νέμειον, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κρασιών, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης: Μίνιμαλ αλλά εντυπωσιακό εκτείνεται σε 5 επίπεδα, χωρίς παράθυρα, ενώ δύο αίθρια επιτρέπουν στο φυσικό φως να φτάσει στο υπόγειο κελάρι του.

Στο υπόγειο εκτός από τον χώρο παραγωγής υπάρχει η ρεσεψιόν καθώς και ένα μουσείο κρασιού που με κόπο δημιούργησε ο Γιώργος Βασιλείου. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με θέα στον αμπελώνα και το τοπίο της Νεμέας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις, π.χ. ως εστιατόριο, χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας κρασιού κ.λπ., ενώ στον δεύτερο όροφο έξι πολυτελείς σουίτες «έτοιμες να φιλοξενήσουν πλήρως τους επισκέπτες του Nemeion Estate στο πνεύμα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας».

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία, προϋπολογισμός της ΕΕ και νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Τα τρία αγκάθια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εθνική Τράπεζα: Τα χρονικά «παράθυρα» για την πώληση του 18% από το ΤΧΣ

Στο… «περίμενε» η ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ