Την ερχόμενη Παρασκευή 13 Μαΐου αναμένεται να… κληρώσει για το «πετράδι του στέμματος» της περιουσίας του Λάκη Γαβαλά.

Το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα, που αποτέλεσε την έδρα της εταιρείας του, αλλά και τη βασική ελπίδα ότι θα μπορέσει με την αξιοποίησή του, να θέσει τέρμα στην μακρά προσωπική του περιπέτεια.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του γνωστού σχεδιαστή να απαλλαγεί από τα χρέη του προς το Δημόσιο, παραχωρώντας το, καμία δεν ευοδώθηκε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να φυλακιστεί, αλλά και να χάσει άλλα ακίνητα, όπως τη βίλα του στη Μύκονο.

Έτσι, την Παρασκευή αυτό το κτιριακό συγκρότημα έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 9 εκατ. ευρώ.

Η «Μέκκα» της fashion showbiz

Ο Λάκης Γαβαλάς συνέδεσε την πορεία του με το συγκεκριμένο ακίνητο από την εποχή του 2005, όταν η εταιρεία του εξαγόρασε το οικόπεδο και την οικοδομική άδεια (από την εταιρεία «Μύλοι Σόγιας») με βάση την οποία είχαν ανεγερθεί τρεις εμπορικές αποθήκες με τμήμα γραφείων.

Στη συνέχεια, την περίοδο 2006-2007 αγοράστηκαν και γειτονικές εκτάσεις, ενώ ξεκίνησε η επένδυση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία ενός πράγματι πρωτοποριακού αρχιτεκτονικά και εξαιρετικά ποιοτικού συγκροτήματος.

Εκεί ο Γαβαλάς στέγασε όχι μόνο τις πολύπλευρες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και το όραμά του να αποτελέσει ο συγκεκριμένος χώρος σημείο αναφοράς για την ελληνική και όχι μόνο fashion showbiz, με αίθουσες για επιδείξεις μόδας, χώρους για εκθέσεις και κοινωνικά events κ.α.

Πράγματι, τα χρόνια που ακολούθησαν «παρέλασαν» από εκεί όλα σχεδόν τα βαριά ονόματα της διεθνούς μόδας, ενώ απασχολούνταν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Όταν όμως η χώρα εισήλθε στο «τούνελ» της οικονομικής κρίσης, δεν άργησαν να φανούν τα πρώτα «σύννεφα» πάνω από το λαμπερό οικοδόμημα του Mr. Lak.

Αρχικά, περί το 2011 το κτίριο απειλήθηκε με κατεδάφιση λόγω αυθαιρεσιών, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε ο ραγδαίος «κατήφορος», με τα χρέη προς Δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές να διογκώνονται. Από τη μια η κατάρρευση της αγοράς λόγω κρίσης, από την άλλη η κακοδιαχείριση των οικονομικών από στελέχη της εταιρείας του έφεραν την τελική πτώση και το σφράγισμα του συγκροτήματος στην Κάντζα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της άγαρμπης πτώσης αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2012 ο κύκλος εργασιών της «Λάκης Γαβαλάς Α.Ε.» ανερχόταν σε μόλις 753.112 ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η φυλακή και η χαμένη ευκαιρία

«Ήμουν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που λόγω της κρίσης και κάποιων ανθρώπων της εταιρείας μου, τους οποίους λανθασμένα εμπιστεύτηκα, έπεσα έξω. Εγώ χρωστάω, δεν έκλεψα, και θέλω να πληρώσω» έχει δηλώσει ο ίδιος. Και πράγματι πλήρωσε. Μέσα σε μια πενταετία συνελήφθη για χρέη επτά φορές, του ασκήθηκε δίωξη για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, και τελικά μπήκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου παρέμεινε για 15 μήνες.

Διαβλέποντας, ωστόσο, το αδιέξοδο ήδη από το 2013 πρότεινε να παραχωρήσει στο Δημόσιο το μεγάλο ακίνητο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα μέρος των οφειλών. Κάποια στιγμή διεφάνη ελπίδα λύσης, όταν ο τότε Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν να αγοράσει από το κράτος το ακίνητο προκειμένου εκεί να συγκεντρωθούν και να στεγαστούν οι διάσπαρτες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

Συζητείτο μάλιστα και το τίμημα που θα ήταν στην περιοχή των 17 εκατ. ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ ετησίως για την Περιφέρεια από τα νοίκια που πλήρωνε στα 38 (!) διαφορετικά κτίρια που χρησιμοποιούσε για τις υπηρεσίες της.

Η υπόθεση κόλλησε στη γραφειοκρατία και παρότι ο Λ. Γαβαλάς είχε συντάξει μέσα στη φυλακή και σχετική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης προς το Δημόσιο, δεν έγινε αποδοχή της. Δεδομένης της απόφασης του Γ. Σγουρού η αγορά να γίνει μόνο από το Δημόσιο, απορρίφθηκαν και όποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως να υπογραφεί προσύμφωνο ώστε να πληρωθεί πρώτα το τίμημα και αφού αποδεσμευθεί το ακίνητο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και με την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και με έναν ή δύο επιχειρηματίες που έδειξαν να ενδιαφέρονται. Χρέη, όμως, δεν υπήρχαν μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και για τραπεζικά δάνεια, κάτι που περιέπλεξε περαιτέρω την κατάσταση.

Έτσι, το ακίνητο παρέμεινε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, – όπως το 2017 όταν χρησιμοποιήθηκε για το γύρισμα ορισμένων σκηνών του σήριαλ «Έτερος Εγώ»-, κλειστό και παραδομένο στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι βανδαλισμοί στις καλωδιώσεις για να κλαπεί ο χαλκός έχουν προκαλέσει ζημιά άνω των 200.000 ευρώ.

Η περιπέτεια των πλειστηριασμών

Τον Σεπτέμβριο του 2019 έγινε μια πρώτη προσπάθεια να εκπλειστηριαστεί το βασικό κτίριο για χρέη ύψους 100.000 ευρώ προς την Αγροτική Τράπεζα, με την τιμή πρώτης προσφοράς στις 494.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως είχε υποστηρίξει ο δικηγόρος του Λ. Γαβαλά, Γιάννης Παγορόπουλος, οι εγκαταστάσεις στην Κάντζα δεν μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό καθώς τελούσαν υπό δέσμευση από την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

Πάντως, στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από αναγκαστική κατάσχεση για 1 εκατ. ευρώ (υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς) που έγινε την 1η Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να βγει το σύνολο του γηπέδου και των εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα, πρόκειται για 12 όμορα αγροτεμάχια, με συνολική επιφάνεια βάσει τίτλων 31.698,80 τ.μ. στην Παιανία Αττικής, στη θέση «Νταλαλούμι».

Το κεντρικό είναι έκτασης 23.019,20 τ.μ. και τα περισσότερα από τα άλλα αγροτεμάχια (συνολικής επιφανείας 8.466,46 τ.μ.) λειτουργούν ως δίοδος πρόσβασης των οχημάτων, χώρος στάθμευσης και περιβάλλοντας χώρος του. Τα γήπεδα αυτά αναπτύσσονται προς τα ανατολικά του κυρίως γηπέδου και εξασφαλίζουν σε αυτό πρόσβαση προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού, έχει δημιουργηθεί ένα άτυπα ενοποιημένο γήπεδο συνολικού εμβαδού 31.485,66 τ.μ., το οποίο είναι περιτοιχισμένο στο σύνολο της περιμέτρου του.

Μέσα αυτή την έκταση έχουν αναγερθεί τρία ανεξάρτητα κτίρια και συγκεκριμένα:

-Κτίριο 1 αποτελούμενο από υπόγειο 400 τ.μ., ισόγειο 400 τ.μ. και όροφο 374,67 τ.μ.
-Κτίριο 2 αποτελούμενο από υπόγειο 979,32 τ.μ., και ισόγειο 1.000,50 τ.μ.
-Κτίριο 3 αποτελούμενο από υπόγειο 539,48 τ.μ., ισόγειο 5.458 τ.μ. με ημιϋπαίθριους χώρους 315,25 τ.μ. και όροφο 4.423,44 τ.μ.

Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καπνιστήρια 44 τ.μ. και φυλάκιο 22,95 τ.μ.

Τα τρία κτίρια αναπτύσσονται εσωτερικά ως προς τον παράδρομο της Αττικής Οδού, από τον οποίο απέχουν 200-250 μέτρα.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ο φέρων οργανισμός των γραφείων είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα και οι επιστρώσεις των δαπέδων από γρανίτη. Η κατασκευή όλου του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται πολυτελής.

Ο περιβάλλων χώρος είναι ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του και σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει διάστρωση από κυβόλιθους.
Επίσης, υπάρχει σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων, βόθροι απορροφητικοί, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος καθώς και φυτεύσεις από γκαζόν και αμπελώνες.

Το συγκρότημα διαθέτει εισόδους στα Ανατολικά από τον παράδρομο της Αττικής Οδού στον οποίο φέρει δύο μεταλλικές συρόμενες πόρτες και μαντρότοιχο καθώς και στα Νοτιοδυτικά στην οποία φέρει μεταλλική συρόμενη πόρτα. Το όλο γήπεδο φέρει στο σύνολό του περίφραξη από μαντρότοιχο και κάγκελο.

Η έκθεση εκτίμησης και τα βάρη

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου είναι η (εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου) περιοχή που αναπτύσσεται στα βορειοανατολικά της πόλης της Παιανίας και στα νοτιοανατολικά του οικισμού Λεοντάριο της Κάντζας και εκτείνεται έως την Αττική Οδό.

Όσον αφορά τα κτίρια αναφέρεται ότι είναι συνολικού εμβαδού 8.326,69 τ.μ. εκ των οποίων τα 400 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι και τα 7.926,69 τ.μ. προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

«Με το διάγραμμα κάλυψης της υπό έκδοσης οικοδομικής αδείας (η οποία όμως τελικά δεν εκδόθηκε) έχουν υλοποιηθεί συνολικά 13.642,36 τ.μ. εκ των οποίων τα 5.315,67 τ.μ. είναι προς νομιμοποίηση και τα υπόλοιπα 8.326,69 τ.μ. θεωρούνται νόμιμα», όπως αναφέρεται.

Το πρόστιμο ρύθμισης των αυθαίρετων κατασκευών υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ και έχει αφαιρεθεί από την τιμή εκκίνησης των 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα της Κάντζας βαρύνεται με πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, την εφορία και το ΙΚΑ.

Διαβάστε ακόμη 

Ενεργειακό πακέτο: Φρένο στην ακρίβεια από τον Αύγουστο μετά τα νέα μέτρα

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου ΕΝΦΙΑ εφέτος

Συνέδριο ΝΔ: Στρατηγική πρώτης κάλπης για την αυτοδυναμία