Προσδοκίες για ανακοπή του κύκλου των ανατιμήσεων και πιθανή αποκλιμάκωση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που ταλανίζουν το σύνολο της οικονομίας δημιουργεί το πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση με στόχο την ελάφρυνση του δυσβάσταχτου κόστους του ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, τα μέτρα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση, κατά τουλάχιστον μισή (0,5) μονάδα, του πληθωρισμού σε ετήσια βάση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ανακόψουν και τις πληθωριστικές προσδοκίες. Κάτι στο οποίο φαίνεται πως συμφωνεί και ο επιχειρηματικός κόσμος, θεωρώντας ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο φρένο στο σπιράλ των ανατιμήσεων που, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κλιμακώνεται επικίνδυνα ωθώντας τον πληθωρισμό στο 8,9% τον περασμένο Μάρτιο.

«Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει ηρεμία στην οικονομία, όσο αυτό είναι εφικτό, δεδομένου του απεχθούς πολέμου», έλεγε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης εκτιμώντας πως μετά τον Ιούλιο, όταν και θα «τρέξει» το νέο σύστημα, θα αρχίσουν να βλέπουν τη διαφορά και οι καταναλωτές. Ενα σενάριο που πατάει πάνω στην υπόθεση ότι θα επιβραδυνθεί σε πρώτη φάση ο κύκλος των ανατιμήσεων, στον βαθμό που αυτός επιβλήθηκε από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, και θα ξεκινήσει σε δεύτερη φάση αποκλιμάκωση των τιμών από βιομηχανίες και βιοτεχνίες έως σουβλατζίδικα και φούρνους που πλέον θα αποκτήσουν τον χώρο να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Μπαράζ ελέγχων

Μάλιστα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τιμές θα κατέβουν και δεν θα τονώσουν απλώς το περιθώριο κέρδους των επαγγελματιών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι έτοιμο αφενός να επεκτείνει την ισχύ της διάταξης που επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και αφετέρου θα εντατικοποιήσει έτι περαιτέρω τους ελέγχους στην αγορά τόσο μέσω της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) όσο και μέσω των αρμόδιων Διευθύνσεων των Περιφερειών. Υπενθυμίζεται πως με βάση τη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το περιθώριο κέρδους για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, δεν μπορεί να ξεπερνά αυτό που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν δηλαδή ξεκινήσουν να καλπάζουν οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών.

«Κατ’ αρχάς, θα επεκτείνουμε χρονικά την ισχύ της σχετικής διάταξης που λήγει στις 30 Ιουνίου», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. «Σε αυτή θα υπάρξουν κάποιες μικροτροποποιήσεις. Θα εξαιρεθούν τα προϊόντα υγιεινής όπως τα αντισηπτικά ή οι μάσκες, καθότι θεωρούμε ότι πλέον η αγορά έχει ισορροπήσει, όμως θα υπογραμμιστούν κάποια άλλα βασικά αγαθά. Ενα τρίτο εργαλείο αποτελεί και η πλατφόρμα κοινοποίησης αποθεμάτων κρίσιμων βασικών προϊόντων, από τα άλευρα έως τις ζωοτροφές, με το οποίο μπορούν να διασταυρώνονται πλέον στοιχεία», επισημαίνει. Προαναγγέλλει δε περαιτέρω ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ώστε να ανταποκριθεί στις ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις.

«Δυστυχώς, έχουμε εντοπίσει πολλά κρούσματα κερδοσκοπίας. Θα παλέψουμε με κάθε δύναμη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», τονίζει ο κ. Παπαθανάσης. Γι’ αυτό και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του κόστους ρεύματος η προσαρμογή προς τα κάτω των τιμών σημαντικού μέρους της αγοράς είναι εφικτή.

Από την πλευρά τους, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης μπορεί να μπει ένα φρένο στον κύκλο των ανατιμήσεων.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα δώσουν σημαντικά περιθώρια ελιγμών τόσο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε με τους προμηθευτές μας όσο και στη δική μας λειτουργία και τον χώρο που έχουμε για περισσότερες προσφορές», σημειώνει στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που όμως δεν θέλει να κατονομαστεί. «Νομίζω ότι με την ενεργοποίησή τους θα περιοριστούν και σε έναν βαθμό οι δικαιολογίες που προβάλλουν πολλές βιομηχανίες που ζητούν παράλογες ανατιμήσεις στα προϊόντα τους», προσθέτει. Πάντως, όπως λέει, μέχρι και την Παρασκευή 6 Μαΐου, κατέφταναν αιτήματα αναπροσαρμογής προς τα πάνω τιμών σε προϊόντα. «Το παν είναι να διακοπεί αυτό το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων, διότι φοβάμαι ότι θα πνίξει την αγορά. Νομίζω ότι τα μέτρα αυτά είναι ένα πρώτο φρένο, αν και δυστυχώς δεν είναι μόνο το κόστος του ρεύματος που καθορίζει σε πολλές περιπτώσεις τις ανατιμήσεις», σημειώνει.

Για παρεμβάσεις που συμβάλλουν στο κλείσιμο του κύκλου των ανατιμήσεων που αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα αρτοποιεία τους τελευταίους μήνες προχωρώντας σε αυξήσεις τιμών άνω του 10% κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος. «Για το αν υπάρξουν μειώσεις, αυτό θα φανεί όταν δούμε στα τιμολόγιά μας την ελάφρυνση και παράλληλα διαπιστώσουμε ότι ξεκινά αποκλιμάκωση στις τιμές κάποιων πρώτων υλών, όπως τα λάδια, το σουσάμι, το βούτυρο, τα υλικά συσκευασίας. Για τα άλευρα, ούτε λόγος, καθώς φαίνεται πως όλη η χρονιά θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα», απαντά στο «ΘΕΜΑ».

Η εστίαση

Στην εστίαση πάλι το μέτρο φαίνεται ότι βάζει πάγο στον νέο κύκλο ανατιμήσεων που ετοίμαζαν οι επιχειρήσεις. «Είναι ένα μέτρο που σίγουρα ανακόπτει την πίεση που υπάρχει», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, σημειώνοντας ότι οι έως τώρα ανατιμήσεις που πέρασαν οι επιχειρήσεις της εστίασης, από τα καφέ έως τα σουβλατζίδικα, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, ήταν μικρότερες σε σχέση με τις επιβαρύνσεις που έχουν δεχτεί τόσο στο κόστος ενέργειας όσο και στις πρώτες ύλες. «Αυτή τη στιγμή όλοι τηρούν στάση αναμονής. Θα περιμένουμε να δούμε τα μειωμένα τιμολόγια και μετά ο καθένας θα αποφασίσει για το πώς θα κινηθεί. Σαφώς το να επιστρέψει, π.χ., το τιμολόγιο ρεύματος της επιχείρησής μου από τα 5.000 ευρώ τον μήνα, που είναι τώρα, στα 2.000 ευρώ σαφώς είναι σημαντικό. Και πάλι όμως δεν διαγράφεται το σύνολο της επιβάρυνσης που έχουμε δεχτεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Επειτα, όλες οι πρώτες ύλες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Το κρέας έχει αυξηθεί 20% σε σχέση με πέρυσι, τα λαχανικά 20%, το ηλιέλαιο και τα άλευρα 100%», τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αφαιρεί σημαντικό βάρος από τις πλάτες των επαγγελματιών. «Και μόνο ότι καταργείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος και μπαίνει ένα πλαφόν είναι πολύ σημαντικό για όλο τον βιοτεχνικό κόσμο που βαριαναστέναζε από τα τιμολόγια που είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης. «Οταν ο βιοτεχνικός κόσμος δει αυτό το όφελος στα τιμολόγια, που, όπως φαίνεται, δεν θα είναι πριν από τον Σεπτέμβριο, είμαι σίγουρος ότι θα επανεξετάσει και τους τιμοκαταλόγους του», απαντά στο «ΘΕΜΑ».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι έμποροι. Αφενός φαίνεται ότι θα πάρουν μια ανάσα από τις μεγάλες επιβαρύνσεις και παράλληλα προσμένουν τόνωση της αγοραστικής κίνησης από την έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που από το περασμένο φθινόπωρο έχουν πατήσει φρένο στις αγορές τους. Σύμφωνα με φορείς του λιανεμπορίου, η ελάφρυνση του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους θα προσφέρει και τον χώρο εκείνο στις εμπορικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περισσότερες προσφορές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Λάκης Γαβαλάς: Κληρώνει την Παρασκευή για το εμβληματικό ακίνητο στην Κάντζα (pics)

Το deal της Ελλάκτωρ, οι λέοντες και οι ύαινες, η γαλλική ελίτ των μπίζνες στην Αθήνα, ο Κρητικός με την Αρτόπολις και η Prodea

Έξι χρόνια για μια τουριστική επένδυση στην είσοδο της Λευκάδας! (pics)