business stories

Lamda: Νέες εξαγορές στα malls με τη συνδρομή της Varde Partners

  • Στεφανία Σούκη


To πρώτο βήμα έγινε χθες με την ανακοίνωση από τη Lamda Development της νέας επένδυσης των 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του υπολοίπου τoυ ποσοστού που κατείχε η HSBC στο The Mall Athens.

Της Στεφανίας Σούκη

To πρώτο βήμα έγινε χθες με την ανακοίνωση από τη Lamda Development της νέας επένδυσης των 200 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του υπολοίπου τoυ ποσοστού που κατείχε η HSBC στο The Mall Athens.

Επεται ωστόσο και συνέχεια, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου «η διάθεση από τη Varde Partners (σ.σ. τον νέο εταίρο της Lamda Development στη νεοσύστατη Lamda Malls) για επενδύσεις φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Για εμάς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η συνεργασία μας με τη Varde: Είναι πολύ σημαντικό κάτω από αυτές τις συνθήκες για τη χώρα να έρχεται ένας ξένος επενδυτής και να τοποθετεί κεφάλαια στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο δίνει σήμα στο εξωτερικό για νέες επενδυτικές κινήσεις- κάτι που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή την στιγμή η χώρα. H στρατηγική μας στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων θα στηριχθεί σε επιτυχημένες εξαγορές, αντίστοιχες με τη συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου του The Mall Athens, με έμφαση σε μεγάλα εμπορικά κέντρα υψηλών προδιαγραφών και σε μία διαρκή προσπάθεια για τη δημιουργία συνολικής εμπειρίας στον καταναλωτή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον». Σημειωτέον ότι η συμφνία για την εξαγορά του συνόλου του The Mall Athens σχετίζεται με τη νέα Lamda Malls, αφού το επιτυχημένο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου θα είναι πιθανότατα το τρίτο που θα ενταχθεί στη νέα εταιρεία μετά το Golden Hall, επίσης στο Μαρούσι και το Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της Lamda Development ανέφερε ότι το 2016 ήταν το τρίτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η εταιρεία παρουσίασε αύξηση κερδοφορίας, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «ανθεκτικότητα» των τριών malls της εταιρείας σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά. Ο συνολικός τζίρος των τριών εμπορικών κέντρων το 2016 αυξήθηκε κατά 3%, με αδιάλειπτη ανάπτυξη που ξεκίνησε το πρώτο μισό του 2013. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε επίσης με +2,5% σε σύγκριση με το 2015 με τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι «η Lamda δεν είναι πλέον απλά μια εταιρεία real estate, αλλά μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κομμάτι των υπηρεσιών, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης για τον καταναλωτή, παρακολουθώντας στενά και τις νέες τάσεις με την αύξηση του on line εμπορίου».
Ερωτηθείς για την εξαγορά του The Μall Athens και τις αποτιμήσεις της αξίας του εμπορικού κέντρου, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε και το πρώτο εμπορικό κέντρο νέας γενιάς το 2005, ο ίδιος ανέφερε ότι το 2006, όταν πουλήθηκε το 50%, στην HSBC η συνολική αποτίμηση του mall του Αμαρουσίου ήταν στα 490 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία αποτίμηση είναι στα 381 εκατ. ευρώ, οπότε, με βάση τα νούμερα, «υπάρχει σημαντικό κέρδος από τη συμφωνία».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο έτερο project των 25 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του πίσω μέρους του κτιρίου του Golden Hall, που έχει αναλάβει η εταιρεία από το 2013, μετά από τη διαγωνιστική διαδικασία του Tαμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η έναρξη των εργασιών, τις οποίες θα ”τρέξει” η νέα Lamda Malls, έχει καθυστερήσει λόγω των αδειοδοτήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ωστόσο «θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχουμε φθάσει στο τελικό κομμάτι της διαδικασίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουμε τις εργασίες κοντά στο φθινόπωρο για το έργο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο ενυδρείο στην Ελλάδα και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων προσβλέποντας και στην προσέλκυση τουριστών».

O κ. Αθανασίου τόνισε το θέμα της προσέλκυσης τουριστών και σε σχέση με τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού: «Εχουμε μιλήσει πολλές φορές σχετικά με τη συνεισφορά της επένδυσης του Ελληνικού όσον αφορά το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας, ωστόσο έχουμε υποτιμήσει μία σημαντική παράμετρο, το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένουμε 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες , σε σχέση με τα 2,5 εκατομμύρια που έρχονται αυτή την στιγμή στην Αθήνα. Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις είναι τεράστιες, όπως είναι πολύ μεγάλες και οι επιδράσεις από τις διεθνείς εταιρείες που θα έρθουν και θα επενδύσουν στη χώρα μέσω του Ελληνικού. Το έργο είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε.

Εχουμε επισκέψεις από Πρέσβεις ξένων χωρών που έρχονται για να δηλώσουν πόσο ενδιαφέρον είναι αυτό το έργο για εταιρείες των χωρών τους. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να ξεκινάει είναι μία χαμένη μέρα για να γίνει το έργο πόλος προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda.