Το 2023 υπήρξε εμβληματικό έτος στην ιστορία της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. καθώς κατάφερε να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών. Για τη νέα χρονιά, στην οποία προγραμματίζονται επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ στο δίκτυο των καταστημάτων και 40 εκατ. ευρώ για το μεγάλο έργο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, ο πήχης έχει τεθεί ακόμα πιο ψηλά.

«Η χρονιά που κλείνει ήταν πολύ καλή για την εταιρεία μας, η οποία φέτος συμπλήρωσε 47 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά. Παρουσίασε ανάπτυξη πάνω από 16%, ενώ ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Γιάννης Μασούτης. «Βοήθησε σημαντικά η ανάπτυξή μας στα νησιά του Αιγαίου και την Κέρκυρα και φυσικά η εξέλιξη όλου του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του έτους.

Το 2023 μέσα από εξαγορές και δημιουργία νέων σημείων πώλησης προσθέσαμε 23 καταστήματα στο δίκτυό μας, μεταξύ των οποίων το Grand Μασούτης στη Γλυφάδα. Πρόκειται για μια επένδυση 2 εκατ. ευρώ που έφερε για πρώτη φορά στην Αττική ένα κατάστημα στο μοντέλο μεγάλων σημείων πώλησης της εταιρείας μας. Κλείσαμε τη χρονιά με ένα ακόμη νέο κατάστημα στην περιοχή Υψηλά Αλώνια της Πάτρας, που εγκαινιάσαμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα».

Και όλα αυτά σε μια χρονιά κατά την οποία η αλυσίδα συνέχισε την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. «Σε μια περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων η κερδοφορία συμπιέστηκε κάτω από το 1% του τζίρου αφού, εντείνοντας την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, απορροφήσαμε μεγάλο ποσοστό των ανατιμήσεων από τους προμηθευτές και πραγματοποιούμε συνεχείς προσφορές και μειώσεις τιμών», αναφέρει ο κ. Μασούτης. «Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των συνολικών λειτουργικών εξόδων των καταστημάτων σε μια περίοδο όπου μόνο ένα από αυτά αν υπολογίσουμε, π.χ. το κόστος ενέργειας, θα δούμε ότι έχει υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, από 16 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, αυξήθηκε στα 33 εκατ. ευρώ το 2022 και παραμένει αυξημένο».

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις αυξάνονται από την εταιρεία. «Το 2024 προγραμματίζουμε συνολικές επενδύσεις κοντά στα 22 εκατ. ευρώ για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις. Ταυτόχρονα, προχωράει το μεγάλο έργο μας, του οποίου το κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στις Τρεις Γέφυρες Αττικής. Εκεί, σε ιδιόκτητο χώρο, θα δημιουργηθεί ένα ακόμη Grand Μασούτης στην Αττική (2.000 τ.μ.), ταυτόχρονα με την ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο κτιριακού συγκροτήματος δύο εννιαώροφων πολυκατοικιών 110 διαμερισμάτων», αποκαλύπτει ο κ. Μασούτης. «Είμαστε σε συζητήσεις για δύο ακόμα Grand Μασούτης στην Αττική, ένα στα βόρεια προάστια και ένα στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλη ανάπτυξη επιδιώκουμε στην Πελοπόννησο, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε παρουσία στην Αχαΐα με τέσσερα καταστήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2024 θα είναι χρονιά κινήσεων σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. «Θα υπάρξει εξέλιξη στη συγκέντρωση της αγοράς, η οποία πιέζεται και έχει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης και τις συνέπειες στο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εκτιμά δε πως ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. «Οπότε θα ενταθούν και οι προσφορές και οι ενέργειες και ίσως να δημιουργηθούν συνέργειες για ισχυρότερη παρουσία», τονίζει.
«Από την πλευρά μας δίνουμε μεγάλη μάχη για να διατηρήσουμε χαμηλές τιμές στο ράφι και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να απορροφήσουμε ποσοστό των ανατιμήσεων των προμηθευτών για να μειώνεται το κόστος των προϊόντων στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή. Φυσικά, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, υποστηρίζουμε τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος του καταναλωτή», επισημαίνει ο κ. Μασούτης.

Ο ίδιος και από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καλεί στην υιοθέτηση δέσμης μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε να διευκολυνθούν το επιχειρείν και η οικονομία. «Χρειάζονται μέτρα για μείωση των επιτοκίων και σταθεροποίηση του πληθωρισμού για να ανακουφιστεί οικονομικά η αγορά. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για επενδύσεις», λέει ο κ. Μασούτης και συνεχίζει: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών είναι μία ακόμη πρόκληση που χρειάζεται υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτείας με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς καθοδήγησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι επιχειρήσεις πρακτικά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ενα άλλο ζήτημα στο οποίο θα χρειαστεί η βοήθεια της Πολιτείας είναι αυτό της έλλειψης εργαζομένων που προβληματίζει το λιανεμπόριο, τη βιομηχανία και άλλους κλάδους με νευραλγικό ρόλο στην οικονομία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Από πλευράς Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος θεωρούμε σημαντικό ζητούμενο τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος και της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού», καταλήγει o κ. Μασούτης.

Διαβάστε ακόμη 

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Τζέιμι Ντίμον (JP Morgan): «Ανησυχώ γιατί η κατάσταση μου θυμίζει τη δεκαετία του ’70»

«Συλλεκτικά Ακίνητα»: Ποιος θα πάρει το τελευταίο κομμάτι από το «φιλέτο» στα Λαδάδικα;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ