Ο CEO της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε πρόσφατα πως το 2024 μπορεί να είναι παρόμοιο με τη δεκαετία του ‘70, παραλληλισμός ο οποίος αφορά περισσότερο την οικονομία παρά τις γενικές πολιτισμικές τάσεις.

Ο Ντίμον απαρίθμησε ορισμένα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να αμαυρώσουν το 2024, όπως τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τις μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές και τις δεσμεύσεις για σημαντικές κυβερνητικές δαπάνες. Όλα τα στοιχεία αυτά, όπως τόνισε, θα προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις.

«Ανησυχώ γιατί η κατάσταση μου θυμίζει λίγο τη δεκαετία του ‘70, όταν η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη και ο υψηλός πληθωρισμός συνέχιζε να ταλαιπωρεί την οικονομία», σημείωσε ο Ντίμον σύμφωνα με το Business Insider.

Οι ανησυχίες του Ντίμον είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αισιόδοξες προσδοκίες πολλών οικονομολόγων για μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα έχει μειωθεί λόγω των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Σημειωτέον πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει κρατήσει σταθερά από τον Ιούλιο και έχει σηματοδοτήσει τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος.

Ο Ντίμον, όμως, δεν είναι τόσο σίγουρος πως η οικονομία θα καταφέρει να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. «Προφανώς, όλοι οι επαγγελματίες ξέρουμε πως να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα και τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Πιστεύω, όμως, πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. Παραμένω επιφυλακτικός όσον αφορά το ιδανικό σενάριο της ομαλής προσγείωσης», υπογράμμισε.

Ο Ντίμον προειδοποίησε πως η δημιουργία ύφεσης είναι ακόμα πιθανή, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εμφανιστούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed στην πραγματική οικονομία.

«Νομίζω πως η Fed έλαβε τη σωστή απόφαση όταν αύξησε τα επιτόκια. Αν και άργησαν, λίγο, τουλάχιστον περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι στην πραγματική οικονομία πριν τα μειώσουν. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όμως, μπορούν κάλλιστα να μας ωθήσουν σε μία ύφεση σε αντίθεση με μία ομαλή προσγείωση», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Το σχέδιο του ΚΜ με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πίκρα και το ξύδι (εδώ θα μείνει!), αύριο τα σπουδαία στο ΚΥΣΕΑ, ο τραπεζίτης και ο Επστάιν

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει φωτιά στα τέλη χρήσης η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ