Μπορεί το αλουμίνιο να αποτελεί πλέον ένα υλικό που έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας και σε πλήθος εφαρμογών και δραστηριοτήτων, πριν από αρκετά χρόνια, όμως, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν και πάλεψαν για την καθιέρωσή του στην εγχώρια αγορά.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωριστή θέση κατέχει η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ΑΕΒΕ, μια εταιρεία που από το μακρινό 1969, δηλαδή εδώ και 55 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα της διέλασης αλουμινίου, αποτελώντας μία από τις πρώτες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα και με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό.

Είναι μία από τις πλέον υγιείς οικονομικά και αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου, η οποία εκτός από τη δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά έγινε  πρεσβευτής των ελληνικών προϊόντων ταξιδεύοντάς τα σε πολλές ξένες αγορές – από βιομηχανικές οροφές στο Ντουμπάι μέχρι τα βουνά της Χιλής. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει εισέλθει σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά αυξάνοντας τον τζίρο και τα κέρδη της.

Στους βασικούς τομείς δραστηριότητας της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ είναι το αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου, το προφίλ για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις, αλλά και τα συστήματα στήριξης αλουμινίου για φωτοβολταϊκούς συλλέκτες

Τα πρόσωπα και η δραστηριότητα

Πίσω από αυτή την επιτυχημένη πορεία βρίσκονται άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Καταρχάς, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Σγαρδέλης, που εκτός από επιχειρηματίας είναι ιστορικό στέλεχος και πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Κυριαζής, ο οποίος κρατάει το τιμόνι της τα τελευταία χρόνια.

Στους βασικούς τομείς δραστηριότητας της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ είναι το αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου, το προφίλ για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις, αλλά και τα συστήματα στήριξης αλουμινίου για φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Ειδικότερα, η εταιρεία αναλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, καλύπτοντας όλη την γκάμα των ανοιγόμενων και συρόμενων κουφωμάτων, θερμομονωτικών και μη, με διάθεση παράλληλα πλήρους γκάμας εξαρτημάτων και ελαστικών για όλες τις σειρές. Ακόμη, αναλαμβάνει την παραγωγή ειδικού προφίλ  για  βιομηχανικές  και  βιοτεχνικές  χρήσεις βάσει σχεδίου. Με  τη  σύγχρονη  μονάδα  κατεργασίας  που διαθέτει είναι σε θέση να  παράγει  και  να  επεξεργαστεί οποιοδήποτε  προφίλ σε ανταγωνιστικό κόστος.

Παράλληλα, εδώ και χρόνια η εταιρεία είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και την παραγωγή σταθερών και ρυθμιζόμενων βάσεων στήριξης αλουμινίου για φωτοβολταϊκούς συλλέκτες σε υπαίθριους χώρους, βιομηχανικές οροφές, οικιακές στέγες κ.ά.

Η εταιρεία ανέλαβε την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών βάσεων στο υπερδώμα του νέου πράσινου Πύργου του Πειραιά

Με όπλο την καινοτομία

Βασικοί παράγοντες ανάπτυξης της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ αποτελούν η καινοτομία και η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Στο πλαίσιο αυτό ήταν η πρώτη στον ελλαδικό χώρο που ανέπτυξε βάσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα και στη συνέχεια πρώτη ανέπτυξε ελληνικό σύστημα ρυθμιζόμενης βάσης (tracker). Για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας διαθέτει Τμήμα Σχεδιασμού άρτια εξοπλισμένο με όλα τα state to the art ψηφιακά σχεδιαστικά εργαλεία, στελεχωμένο με υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
Απόδειξη της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών της είναι η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες.

Μάλιστα, για τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχει σχεδιάσει και παράγει ειδικά συστήματα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι εκτός της γραμμής διέλασης  διαθέτει σύγχρονο βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής με δύο καμπίνες, μία λευκού και μία λοιπών αποχρώσεων και ειδικών υπερανθεκτικών βαφών. Ετσι, η προετοιμασία του προφίλ γίνεται  ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αντοχή έναντι διαβρωτικών συνθηκών.

Επίσης, όλες οι διαδικασίες παραγωγής των συστημάτων αλουμινίου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πλέον αυστηρών πιστοποιήσεων διασφάλισης περιβαλλοντικής διαχείρισης και ποιότητας. Κάθε επιτυχημένη διαδρομή, ωστόσο, βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό. Στην περίπτωση της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ το προσωπικό των 120 ατόμων είναι έμπειρο και υψηλά καταρτισμένο, καθώς το 42% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, εκ των οποίων το 80% Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ το βασικό εργατοτεχνικό της προσωπικό καταγράφει πολυετή παρουσία στην εταιρεία.

Oι εγκαταστάσεις της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι επενδύσεις

Τα γραφεία, η έκθεση και το εργοστάσιό της εκτείνονται σε έκταση 23.000 τ.μ. δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στη γέφυρα Μεταμόρφωσης. Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται και στις οικονομικές επιδόσεις της. Ετσι, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών ανέβηκε στα 27,3 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 28,6% ή 6,07 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 που ήταν στα 21,22 εκατ. ευρώ. Ηταν μάλιστα η έβδομη συνεχόμενη χρήση που η εταιρεία πέτυχε διψήφιο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών της. Διόλου τυχαία το 2022 βραβεύτηκε από το ΕΒΕΑ ως  Αναπτυσσόμενη Μικρομεσαία Επιχείρηση της Χρονιάς για τους θετικούς επιχειρηματικούς δείκτες που καταγράφει την τελευταία πενταετία.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα «βαθιά» της κρίσης, προ δεκαετίας, ο τζίρος έχει υποχωρήσει στα 4,4 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει τη μεγάλη απόσταση που διανύθηκε μέχρι τώρα. Επίσης, για το 2022, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 734.551 ευρώ έναντι 527.267 ευρώ της προηγούμενης χρήσης εμφανίζοντας αύξηση 39,3%.  Για το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε περαιτέρω, ενώ αντίστοιχα βελτιωμένα ήταν και τα άλλα οικονομικά μεγέθη, καθώς συνεχίστηκε η έντονη ζήτηση των προϊόντων της, εντός και εκτός συνόρων, τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων (κουφώματα αλουμινίου) όσο και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του 2023 παρουσίασε σημαντική αύξηση των εξαγωγών -σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%– σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Τον Ιούνιο του 2023 η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με τον όμιλο Sunel Group για την προμήθεια βάσεων Φ/Β συστημάτων ισχύος 300 ΜW τους επόμενους 18 μήνες, καθώς και με την εταιρεία Entec Contractors για την υλοποίηση έργου ισχύος 60 MW.

Ακόμη, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η επένδυση για την πλήρη αντικατάσταση παλαιών τμημάτων της παραγωγικής γραμμής της, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έχει εκπονήσει επενδυτικό πλάνο σε βάθος 3ετίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών της εγκαταστάσεων, την ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την απόκτηση όμορων αγροτεμαχίων για τη μελλοντική επέκταση των υποδομών της.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες έργα που έχει υλοποιήσει, ξεχωρίζει η συμμετοχή της στο project για τον νέο πράσινο Πύργο του Πειραιά των 22 ορόφων όπου ανέλαβε την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών βάσεων στο υπερδώμα.

Κωνσταντίνος Κυριαζής (Πρόεδρος ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ): «Αυξήσαμε τον όγκο πωλήσεων κατά 52% από το 2019»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Κυριαζής

Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ Κωνσταντίνο Κυριαζή, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη μέχρι τώρα πορεία και τα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια

-Η εταιρεία βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Πού οφείλεται αυτό;

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ αποτελεί μία εκ των μακροβιότερων επιχειρήσεων στον κλάδο του αλουμινίου, λειτουργώντας από το 1969. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πράγματι σταθερά ανοδική εξέλιξη. Μεταξύ 2019-2023 ο όγκος των πωλήσεών της αυξήθηκε κατά 52%, με τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της να ακολουθούν ανάλογη πορεία. Αυτό οφείλεται αφενός στις επιτυχείς στρατηγικές επιλογές της εταιρείας, που αφορούν την γκάμα των προϊόντων και τις στοχευθείσες αγορές, αφετέρου στην  προσήλωσή της στις βασικές επιχειρηματικές της αρχές της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της ειλικρινούς συνεργασίας με τους πελάτες της. Η δυναμική αυτή μάλιστα σημειώνεται  σε μια περίοδο με έντονες αναταράξεις και  αρνητικές εξελίξεις κυρίως στη διεθνή και εν μέρει στην ελληνική αγορά, επιβραβεύοντας τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια του προσωπικού και της διοίκησης της εταιρείας.

– Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες που αποτελούν  πυλώνα για τη ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ;

Δραστηριοποιούμενη στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ  παράγει και διαθέτει στην αγορά αρχιτεκτονικό προφίλ για τον κατασκευαστικό κλάδο, ειδικά προφίλ για βιομηχανικές και βιοτεχνικές εφαρμογές, καθώς και βάσεις, σταθερές και ρυθμιζόμενες ηλιακού ιχνηλάτη (tracker), για φωτοβολταϊκά συστήματα. Και στους τρεις τομείς κατέχει διακριτή θέση στην αγορά, ιδιαίτερα σε αυτόν των Φ/Β, όπου βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις, εστιάζοντας στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της καθώς και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων και στη συνεχή τεχνική υποστήριξη των πελατών της.
Η πορεία της αγοράς και οι ΑΠΕ

– Πώς εκτιμάτε την πορεία της αγοράς και ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε;

Η αγορά του αλουμινίου επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Οι συνέπειες της πανδημίας, των συρράξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αντανακλούν στη διαθεσιμότητα και το κόστος των πρώτων και βοηθητικών υλών, στο κόστος των μεταφορικών και της ενέργειας, παράμετροι που καθορίζουν άμεσα την αγορά. Ειδικότερα στην Ελλάδα, πέραν των ανωτέρω, σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα συνιστά η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, ιδιαίτερα των τεχνικών. Αντίστοιχα, οι θετικές εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία της εσωτερικής αγοράς τόσο για τον κλάδο όσο και ειδικότερα για την εταιρεία.

Φωτοβολταϊκό έργο στη Μακεδονία

– Ενα αναπτυσσόμενο κομμάτι της αγοράς είναι οι ΑΠΕ. Μιλήστε μας για την παρουσία της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα.

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ είναι για πάνω από 15 χρόνια πρωτοπόρος και ηγέτης στον σχεδιασμό και στην παραγωγή βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η συμβολή της στον τομέα των ΑΠΕ είναι ίσως η επιδραστικότερη στον ελληνικό χώρο, αλλά εξίσου σημαντική και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχοντας εγκαταστήσει βάσεις για εκατοντάδες MW. Οσο οι ΑΠΕ είναι, αλλά και γίνονται ολοένα και περισσότερο, οι βασικές πηγές παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως τόσο ο ρόλος της εταιρείας γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτος. Δίνοντας έμφαση  στη  συνεχή εξειδίκευση, στην επιστημονική προσέγγιση  και την καινοτομία, με πλειάδα μηχανικών να ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την ανάλυση, πιστοποίηση, παραγωγή και οδηγίες εφαρμογής των συστημάτων της, προσφέρει λύσεις εφαρμόσιμες και πιστοποιημένες ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες, σε οποιουδήποτε μεγέθους φωτοβολταϊκό σταθμό, σε οποιοδήποτε σημείο εγκατάστασης (επίπεδο ή επικλινή  αγρό, ορεινό ή θαλάσσιο περιβάλλον, βιομηχανική, επιχειρηματική ή οικιακή στέγη), οπουδήποτε στον κόσμο.

Η εξωστρέφεια και το μέλλον

– Οσον αφορά τις εξαγωγές, σε πόσες χώρες και ποια προϊόντα εξάγει η εταιρεία;

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ έχει να επιδείξει σημαντική και συνεχώς διευρυνόμενη θεματικά και γεωγραφικά εξαγωγική δραστηριότητα, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 25% του κύκλου εργασιών. Εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Στον τομέα των βάσεων Φ/Β συστημάτων έχει στο ενεργητικό της σημαντικά, εμβληματικά και δύσκολα έργα, όπως τα αεροδρόμια του Ντουμπάι και της Μάλτας, και έργα στη Χιλή σε υψόμετρο 4.500 μέτρων. Στον τομέα του βιομηχανικού προφίλ καλύπτει σημαντικές επιχειρήσεις, κυρίως ευρωπαϊκές, σε ευρύ φάσμα κλάδων, όπως φωτιστικών, επίπλων και γενικότερα εξαρτημάτων οικιακού εξοπλισμού, ναυτιλιακών ειδών, αρχιτεκτονικών εφαρμογών κ.λπ., με εξειδικευμένα και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα σχέδια των πελατών της προϊόντα.

– Υπάρχουν κάποιες νέες επενδύσεις ή συμφωνίες στα σκαριά;

Η εταιρεία μας επενδύει συνεχώς τόσο στο στελεχιακό δυναμικό της όσο και στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των συστημάτων της. Εχει ήδη ολοκληρώσει με ίδια κεφάλαια το 2023 επενδυτικό πρόγραμμα σημαντικού ύψους για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής, ενώ υλοποιεί ανάλογου ύψους επενδυτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα, μετέχοντας και σε ενεργειακή κοινότητα ολοκληρώνει εντός του 2024 μεγάλο έργο εγκατάστασης Φ/Β συστήματος μέσω του οποίου θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη, συνεργάζεται στενά με ελληνικά ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ, για μεταφορά τεχνογνωσίας, αντιμετώπιση ειδικών τεχνικών θεμάτων και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη

Ο ακήρυχτος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για οικονομίες, αγορές, πετρέλαιο, επιτόκια

Σινέ Αλεξάνδρα: Τίτλοι τέλους για τον τελευταίο χειμερινό κινηματογράφο της Καλλιθέας (pics)

Τζιόρτζιο Αρμάνι: Από το μηδέν στην κορυφή – Τα σενάρια διαδοχής και το ενδεχόμενο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ