business stories

Μιχάλης Τσαμάζ: Είμαστε σε ρότα για μια πολύ καλή χρονιά

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα €550 εκατ. το 2021 - Tι ανέφερε η διοίκηση του ΟΤΕ στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές

Ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας το 2021 αναμένει η διοίκηση του ΟΤΕ για το 2021, έπειτα και από την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω COVID και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτό ανέφεραν οι επικεφαλής του Ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για τα αποτελέσματα 9μήνου και 3ου τριμήνου τους έτους που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ ανέφερε πως ο Όμιλος είναι σε ρότα για μια πολύ καλή χρονιά, επισημαίνονται πως έσοδα, EBITDA και περιθώριο EBITDA στο τρίτο τρίμηνο ήταν όλα υψηλότερα από πέρυσι. Από την πλευρά του ο CFO του Ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης υπογράμμισε πως τα έσοδα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερα δεδομένα, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, καθώς και από την ανάκαμψη στον τουρισμό που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στα έσοδα περιαγωγής.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 479 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και ο στόχος είναι να ξεπεραστούν οι 560 χιλιάδες στο τέλος της χρονιάς. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο FTTH, με τη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες να αυξάνεται σταθερά, ανέφερε η διοίκηση. «Αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΤΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Για την κινητή, σημειώθηκε πως η COSMOTE στοχεύει σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 60% στα τέλη του 2021 και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023. Η διοίκηση τόνισε πως η πληθυσμιακή κάλυψη υπηρεσιών 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 97% και 90% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό, ο κ. Τσαμάζ είπε πως ακόμη δεν έχει γίνει ορατή η αλλαγή που φέρνει η σύμπραξη των Wind Nova, κάτι που θα γίνει το 2022. Ερωτηθείς, για την είσοδο νέων παικτών στη χονδρική, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε πως το πλάνο του ΟΤΕ συνεχίζεται με ταχύτητα και ο Όμιλος βρίσκεται μπροστά από οποιονδήποτε υφιστάμενο ή υποψήφιο ανταγωνιστή.

Να σημειωθεί πως για το 2021 ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν ελαφρώς τα 550 εκατ., ενώ η διοίκηση συνεχίζει να αναμένει προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. Ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021.

Υπενθυμίζεται πως έχει αποφασιστεί έκτακτη αμοιβή προς τους μετόχους συνολικού ύψους 174 εκατ.ευρώ, η οποία αποτελεί διανομή του καθαρού ποσού που προήλθε από την πώληση του ποσοστού του ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications. «Στη Ρουμανία, ολοκληρώσαμε την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή και αποκτήσαμε το 100% στην κινητή, οι επιδόσεις της οποίας είναι στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε σχετικά ο κ. Μαζαράκης. Σε ερώτηση για πιθανή πώληση της Telekom Romania Mobile, ο κ. Μαζαράκης σημείωσε πως προτεραιότητα είναι να υλοποιηθούν ενέργειες για τη σταθεροποίηση και βελτίωση της λειτουργίας και των μεγεθών της.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα επικείμενα έργα που εντάσσονται στο Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα και στο ρόλο του ΟΤΕ. Η διοίκηση σημείωσε πως ο Όμιλος θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια να ενισχυθεί η ψηφιακοποίηση της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: 

Νέα μέτρα: Επανέρχεται ο περιορισμός για τα άτομα στα σούπερ μάρκετ

Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη (pic)

Η ιταλική Ferrero συνεχίζει να ποντάρει στη ζάχαρη – Τι καινούριο ετοιμάζει η εταιρεία των $24 δισ.