Ο πιο γνωστός μεσίτης του νησιού ερευνά σε βάθος και στέλνει στις εισαγγελικές αρχές 100 περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε βίλες, ξενοδοχεία και καταστήματα που αφορούν πρόσωπα της δημοτικής αρχής και συγγενών τους. Ο δήμαρχος Μυκόνου υποστηρίζει ότι ο μεσίτης έχει εμμονές και πολιτικά κίνητρα, ενώ όλοι όσοι περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και μεγαλοξενοδόχοι, δηλώνουν αθώοι.

Είναι το ακριβότερο, πολυτελέστερο και το πιο φημισμένο ελληνικό νησί ανά την υφήλιο. Εχουν γραφτεί γι’ αυτό εκατομμύρια σελίδες σε όλα τα έντυπα και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του κόσμου και είναι ελάχιστοι από τους διεθνείς celebrities που δεν έχουν κάνει έστω ένα πέρασμα από τα κοσμικά του στέκια.

Ενα νησί-παγκόσμιο σύμβολο της χλιδής, η Μύκονος, που τα τελευταία χρόνια μόνο Ελλάδα δεν θυμίζει, καθώς το προϊόν της απευθύνεται σε πλούσιους και επώνυμους ξένους και λιγότερο σε Ελληνες. Μπορεί λοιπόν να μη θυμίζει σε τίποτα άλλα ελληνικά νησιά, πλην όμως έχει διατηρήσει ανέπαφη όλη την κακοδαιμονία της φυλής μας.

Η αλληλοεξόντωση των ντόπιων, τα αλληλοκαρφώματα, οι αυθαιρεσίες, οι καταγγελίες και η εκδίκηση είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύει η δικομανία των Μυκονιατών.

Στο σημερινό μας ρεπορτάζ αποκαλύπτουμε πώς ένας ντόπιος μεγαλομεσίτης έβαλε σκοπό της ζωής του να αποδείξει με καταγγελίες και ολόκληρους φακέλους -προϊόν ακριβούς έρευνας- ότι πάνω από 100 συντοπίτες του έχουν αυθαίρετα κτίσματα -τι πρωτοτυπία!- σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραλίες, αλλά και στις επιχειρήσεις που διατηρούν στο νησί.


Η καταγγελία που έφτασε μέχρι και στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος διατηρεί εξοχική κατοικία στο νησί και είναι γνώστης της ανεξέλεγκτης δόμησης

Αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, πήγε στην Πολεοδομία για τα περαιτέρω, όπου φυσικά στοιβάζονται άλλες 400 καταγγελίες από χρόνια και περιμένουν τη σειρά τους για έλεγχο!

Στον αντίποδα, οι καταγγελλόμενοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι και πολιτευόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιλούν στο «ΘΕΜΑ» και δίνουν τη δική τους εκδοχή για τον καταγγέλλοντα και τα κίνητρά του που δεν τα χαρακτηρίζουν αθώα και ανιδιοτελή.

Την ίδια ώρα, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ», στα ράφια της Πολεοδομίας Σύρου δεν υπάρχει χώρος για την αρχειοθέτηση των καταγγελιών που αφορούν παράνομες οικοδομές, με τους υπαλλήλους της να σηκώνουν τα χέρια ψηλά αναμένοντας τη συνδρομή ειδικού κλιμακίου από την Αθήνα που θα επισκεφτεί Μύκονο και Σύρο τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διερευνήσει διεξοδικά μία προς μία τις καταγγελίες που κατέθεσε ο πιο μεγάλος μεσίτης του νησιού, ο Φλώριος Ασημομύτης, και όσες ακόμα περιμένουν στα συρτάρια και τα ράφια των δύο πολεοδομικών υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή έχουν εξεταστεί πάνω από 200 καταγγελίες ενώ άλλες τόσες υπάρχουν προς διερεύνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην καταγγελία του μεσίτη, στη Μύκονο τα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. χτίστηκαν πάνω από 2.000 αυθαίρετες κατασκευές με τακτοποιήσεις-μαϊμού από συγκεκριμένους μηχανικούς. Ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σχετικά με την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης είναι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, στον οποίο έφτασε η συγκεκριμένη καταγγελία.

«Ο κ. Πικραμμένος ήταν σχεδόν όλο το καλοκαίρι εδώ, ήξερε και ξέρει τι γίνεται και μάλιστα μου έστειλε γραπτή απάντηση λέγοντας ότι άμεσα θα επιληφθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μπει φρένο στην κουλτούρα ανοχής, στην ασυδοσία και την παραβατικότητα», αναφέρει ο κ. Ασημομύτης.

Ο μεσίτης που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τον χάρτη δόμησης και την ανθρωπογεωγραφία του νησιού προέβη σε μια κίνηση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «απονενοημένο διάβημα», και αυτό διότι τόσο στις έγγραφες καταγγελίες του προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές όσο και στις αναφορές του από τα social media κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα που επί σειρά ετών δρούσαν ανενόχλητα στο παρασκήνιο καθώς ουδείς τολμούσε όχι μόνο να τα βάλει με αυτά, αλλά ούτε και να αναφέρει απλώς το όνομά τους.

Πρόκειται για μεγαλοεργολάβους και πανίσχυρους μεγαλοξενοδόχους, εκπροσώπους της εκάστοτε δημοτικής αρχής με υψηλές γνωριμίες και επαφές σε υπουργεία και ισχυρούς επιχειρηματίες οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες στο νησί.

Οι πολέμιοί του ισχυρίζονται ότι πίσω από τον ανένδοτο που κήρυξε ο μεσίτης κρύβονται συμφέροντα εκατομμυρίων. Οτι ο κ. Ασημομύτης «πήρε το όπλο του» επειδή κάποιοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής φέρονται να του χάλασαν δουλειές άνω των 60 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα φέρονται να ευνόησαν άλλους επιχειρηματίες.


Φλώριος Ασημομύτης : Ο πιο γνωστός μεσίτης της Μυκόνου που έστειλε στον εισαγγελέα τον φάκελο με τις 100 καταγγελίες

Ο μεσίτης ζητάει στην καταγγελία του να ελεγχθούν τρεις συγκεκριμένοι μηχανικοί, αλλά και όσοι άλλοι συνεργάτες τους και μη υπέγραφαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αυθαίρετα, τονίζει, πρώτα χτίζονταν, νομιμοποιούνταν και κατόπιν δίνονταν ανεξέλεγκτα οι βεβαιώσεις του ΕΟΤ και οι άδειες καθώς και οι συνδέσεις τους με την ύδρευση, την αποχέτευση και τη ΔΕΗ. Ολα γίνονταν χωρίς καμία νομιμότητα και με παχυλά φακελώματα και ρουσφέτια, υπογραμμίζει.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να τιναχτούν στον αέρα οι υποδομές του νησιού. Ειδικά, το αποχετευτικό σύστημα ξεχείλισε και τα απόβλητα βγήκαν στην επιφάνεια του νερού, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και πολλά παραλιακά εστιατόρια ρίχνουν τις αποχετεύσεις τους απευθείας στη θάλασσα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον βιολογικό καθαρισμό που υπολειτουργεί στην Αλεόμανδρα.

Οι υποθέσεις πιθανών αυθαιρεσιών που περιλαμβάνει ο φάκελος του μεσίτη, ο οποίος ζητά την άμεση εξέτασή τους, αφορούν τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής Μυκόνου οι οποίοι επανεξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές. Στοχοποιεί ακόμη και τον δήμαρχο καταγγέλλοντας μέλη της οικογένειάς του για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Ο δήμαρχος όμως κάνει λόγο για «μανία καταδίωξης» εις βάρος του ίδιου, των συγγενικών του προσώπων και μελών της παράταξής του.

Το αυθαίρετο του δημάρχου Μυκόνου

Συγκεκριμένα, ο μεσίτης αναφέρει στη σχετική καταγγελία που αφορά συγγενή του δημάρχου Μυκόνου: «Στην περιοχή Κορακιά του Δήμου Μυκόνου, η μητέρα του δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά, Αγγελική, πρώην σύζυγος Παναγιώτη Κουκά, ή η αδελφή του Ειρήνη Κουκά, ανήγειρε και κατασκεύασε τον χειμώνα του 2016, άρα μετά την 28η Ιουλίου 2011, δύο διώροφα οικοδομήματα εμβαδού κατά προσέγγιση 400 τ.μ. σε οικόπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο εμβαδού 3 στρεμμάτων περίπου και εντός των ορίων της Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης». Και συνεχίζει υποστηρίζοντας: «Εκεί διατηρεί την κατοικία του και το δικηγορικό του γραφείο ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς», καταλήγοντας: «Να σημειωθεί ότι για το παραπάνω ακίνητο υπήρξαν καταγγελίες και αναφορές, αλλά, όπως πληροφορήθηκα, το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου εξέδωσε σήμα ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει το ακίνητο».


Κωνσταντίνος Κουκάς : Ο δήμαρχος Μυκόνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν παράνομες οικοδομικές εργασίες στο πατρικό του

Ωστόσο, ο δήμαρχος Μυκόνου μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για την επίμαχη καταγγελία ανέφερε ότι ο εν λόγω μεσίτης «έχει μια μανία καταδίωξης εναντίον μου και εναντίον της οικογένειάς μου», τονίζοντας ότι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι στα δικαστήρια έχοντας καταθέσει εναντίον του μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το όλο θέμα που έχει δημιουργήσει είναι πολιτικό, και αυτό διότι ο μεσίτης είχε ξεκινήσει εκστρατεία εις βάρος του πριν από τις εκλογές με στόχο να εμποδίσει την επανεκλογή του. Οσον αφορά το περιεχόμενο της καταγγελίας, ο κ. Κουκάς λέει ότι από την πλευρά του δεν υπάρχει θέμα και ο ίδιος δεν έχει άμεση ανάμειξη στην υπόθεση. «Δεν είναι δική μου ιδιοκτησία και δεν έχω άμεση εμπλοκή, ανάμειξη ή οποιαδήποτε οικονομική σχέση. Αν κάποιος έφτιαξε ένα κελί, το σοβάντισε και έκανε μια επέκταση 2 μέτρα, δεν νομίζω ότι αφορά τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Και δεν ξέρω αν τίθεται και θέμα οικογενειακής ευθύνης, δηλαδή αν έκανε κάτι κάποιο συγγενικό πρόσωπο, να πρέπει αυτός που ασχολείται με τα κοινά να το λούζεται», καταλήγει ο δήμαρχος Μυκόνου.

Οι 140 πισίνες των Δακτυλίδηδων

Στο περιεχόμενο του ογκώδους φακέλου με τις καταγγελίες του μεσίτη περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά την πιο ισχυρή οικογένεια ξενοδόχων του νησιού, την οικογένεια Δακτυλίδη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο περιεχόμενό της: «Στην περιοχή Βρύση του Δήμου Μυκόνου, εντός γηπέδου με υφιστάμενα κτίρια και μετά την 28η Ιουλίου του 2011, επεκτάθηκαν και ανεγέρθηκαν νέα οικοδομήματα, και συγκεκριμένα περί τα 120 δωμάτια και 140 πισίνες. Στα εν λόγω οικοδομήματα λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες με τον διακριτικό τίτλο “4Κ” – “Κοράλλι”, “Κοχύλι”, “Κύμα”, “Καλυψώ”. Το παραπάνω ακίνητο ανήκει σε εταιρείες συμφερόντων Γεωργίου Δακτυλίδη και των υιών του Παναγιώτη, Μάρκου, Ευαγγέλου και Μάριου Δακτυλίδη». Ο μεσίτης επισημαίνει στην καταγγελία του ότι γεννάται εύλογα το ερώτημα της νομιμότητας της εν λόγω οικοδομής και της νομιμότητας της ενδεχόμενης υπαγωγής της στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε και ανεγέρθηκε μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου του 2011. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον ξενοδόχο Μάριο Δακτυλίδη, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Δακτυλίδη θεωρούνται ευεργέτες του νησιού, καθώς προχώρησαν στην ανέγερση ολοκαίνουριου και σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Μυκόνου. Ο κ. Μάριος Δακτυλίδης λέει στο «ΘΕΜΑ» ότι όλες οι άδειες για την επέκταση της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας είναι νόμιμες: «Εχουν βγει οι σχετικές άδειες, και αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν είχαμε απαντήσει σε καμία από τις καταγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει ο κ. Φλώριος Ασημομύτης».


Το «Las Vegas» Πρόκειται για μια μεγάλη οικοδομή άνω των 2.000 τ.μ. στην περιοχή Σκυλάμπελα στην οποία λειτουργούν επιχειρήσεις, όπως το στριπτιζάδικο «Las Vegas» για ανήσυχους τουρίστες και ντόπιους που θέλουν να ξεδώσουν, καθώς και γυμναστήριο με την επωνυμία «Συμμετρία». Και αυτή η οικοδομή περιλαμβάνεται στον φάκελο με τις καταγγελίες του μεσίτη Φλώριου Ασημομύτη περί πολεοδομικών αυθαιρεσιών

Ο δημοτικός σύμβουλος

Ακόμη, ο μεσίτης αναφέρεται σε μια άλλη πιθανή περίπτωση πολεοδομικών παραβάσεων που αφορά ακίνητο το οποίο ενδέχεται να ανήκει στη σύζυγο του δημοτικού συμβούλου Θεοχάρη Κουσαθανά, Αννα Μονογυιού. Συγκεκριμένα: «Στην περιοχή Αεροδρόμιο του Δήμου Μυκόνου έχει κατασκευαστεί και ανεγερθεί πρόσφατα οικοδομή σε οικόπεδο το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία της Αννας Μονογυιού. Πλησίον του παραπάνω οικοπέδου βρίσκεται γήπεδο στο οποίο έχουν ανεγερθεί και κατασκευαστεί κτίρια εμβαδού άνω των 2.000 τ.μ. και λειτουργεί επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων με τον διακριτικό τίτλο και επωνυμία “Christouli Village”». Και γι’ αυτό το ακίνητο ο μεσίτης Φλώριος Ασημομύτης ζητά από τις εισαγγελικές αρχές να διατάξουν έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της εν λόγω οικοδομής, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε και ανεγέρθηκε μετά από την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου του 2011.

«Οταν έρθει η εισαγγελέας για να διαπιστώσει αν έχω κάνει κάποια παρανομία, θα με ελέγξει και θα κρίνει», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεοχάρης Κουσαθανάς

Ο δημοτικός σύμβουλος και σύζυγος της φερόμενης ως ιδιοκτήτριας του ακινήτου, Θεοχάρης Κουσαθανάς, εξεπλάγη όταν του μεταφέραμε ότι το εν λόγω ακίνητο συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο με τις καταγγελίες που κατέθεσε ο μεσίτης. «Δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο με έχει συμπεριλάβει στην καταγγελία», είπε για να προσθέσει: «Οταν έρθει ο εισαγγελέας για να διαπιστώσει αν έχω κάνει κάποια παρανομία, θα με ελέγξει και θα κρίνει. Αυτός ο άνθρωπος ερχόταν στο σπίτι μου και εγώ πήγαινα στο δικό του. Θα τον δω από κοντά κάποια στιγμή και θα τον ρωτήσω για ποιον λόγο μάς έχει καταγγείλει».

Ο αντιδήμαρχος

Στο στόχαστρο του μεσίτη μπήκε και ένα ακίνητο το οποίο ιδιοκτήτης του φέρεται να είναι μέλος της οικογένειας του αντιδημάρχου Μυκόνου Ιάκωβου Δακτυλίδη, κάτι όμως που ο ίδιος αρνείται, τουλάχιστον όσον αφορά τον ίδιο και τη σύζυγό του. Ο κ. Ασημομύτης ανα-φέρει στην καταγ­γελία του ότι στην περιοχή Ληνώ του Δήμου Μυκόνου έχει κατασκευαστεί και ανεγερθεί κτίριο μετά την 28η Ιουλίου του 2011, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, ανήκει στον αντιδήμαρχο Ιάκωβο Δακτυλίδη. Πρόκειται για το πολυτελές ξενοδοχείο «Nida Mykonos». O μεσίτης ζητάει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, όπως έχει κάνει σε όλες τις καταγγελίες του, όμως ο αντιδήμαρχος Ιάκωβος Δακτυλίδης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει ότι το εν λόγω ακίνητο δεν είναι στην κατοχή τη δική του, ούτε της γυναίκας του: «Εγώ το μόνο που έχω στο όνομά μου είναι ένα χωράφι και αυτό το πληρώνω κανονικά στην Εφορία. Ούτε η γυναίκα μου έχει κάποιο ακίνητο στο όνομά της. Δεν ξέρω ποιον και τι θέλει να πολεμήσει ο Φλώριος, αλλά εγώ δεν έχω καμία σχέση».


Στα ράφια της Πολεοδομίας Σύρου έχουν αρχειοθετηθεί πάνω από 500 καταγγελίες για παράνομες οικοδομικές εργασίες

Ο εστιάτορας

Ο κ. Ασημομύτης ζητά από τις εισαγγελικές αρχές τη διερεύνηση της καταγγελίας του αναφορικά με οικοδομή που ανεγέρθηκε μετά την 28η Ιουλίου του 2011 και στην οποία λειτουργεί επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος με τον διακριτικό τίτλο και επωνυμία «Ρίζες» σε ένα μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο οικόπεδο, όπως λέει. Το κτήμα «Ρίζες» ανήκει στον επιχειρηματία Νικόλαο Ζουγανέλη. Πρόκειται για έναν χώρο που περιλαμβάνει τυροκομείο, αίθουσες που φτιάχνονται παραδοσιακά όργανα, ενώ λειτουργεί κανονικά εστιατόριο που σερβίρει νόστιμες τοπικές συνταγές. Σύμφωνα με τον μεσίτη, τόσο η άδεια οικοδόμησης του οικοπέδου όσο και η άδεια για τη λειτουργία της επιχείρησης πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές καθώς έχουν εντοπιστεί -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- πολλές παρανομίες.

Ωστόσο, ο κ. Ζουγανέλης υποστηρίζει από την πλευρά του ότι όλα έχουν γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια επένδυση για την οποία χρειάστηκε να καταβάλει ένα σεβαστό χρηματικό κεφάλαιο: «Εχω βγάλει άδεια αγροτουρισμού και έχω δώσει τα μαλλιά της κεφαλής μου για να τη βγάλω. Εχω όλες τις απαραίτητες άδειες τόσο από το υπουργείο Γεωργίας όσο και από τη Διεύθυνση του Υγειονομικού. Τα κτίρια εδώ προϋπήρχαν».

Αυθαίρετα ακόμη και στις κορυφογραμμές της Μυκόνου κατήγγειλε ο μεσίτης. «Ολα γίνονταν χωρίς καμία νομιμότητα, με παχυλά φακελάκια και ρουσφέτια», υπογραμμίζει