«Η κρίση που βιώνουμε αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση πρέπει να την αρπάξει απ’ τα μαλλιά ΤΩΡΑ!», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την τοποθέτηση του στο φόρουμ που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, το think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η προτροπή του κ. Μυτιληναίου μάλιστα είναι η κυβέρνηση να χαράξει ένα «εθνικό σχέδιο» με το οποίο η χώρα θα προχωρήσει μπροστά και να μην περιμένει τις χρονοβόρες διαδικασίες της Κομισιόν. «Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε βασικά σημεία του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και πιέζει τις χώρες να υποβάλουν τα σχέδια τους. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις Βρυξέλλες να καθορίσουν τις γενικές Αρχές γιατί θεωρώ ότι αυτές, με τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, θα καθυστερήσουν πολύ. Οπότε εμείς πρέπει να χαράξουμε ένα εθνικό σχέδιο και να προχωρήσουμε με αυτό και ας μη χρηματοδοτηθεί τελικά πλήρως απ’ την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος στην παρέμβαση του αφού μίλησε για μία κατάσταση αβεβαιότητας που συνεχίζει να κρατά, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την ελληνική αλλά και παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά, εκτίμησε πως επίκειται «επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα με καταλύτη την πανδημία» που θα οδηγήσει σε έναν νέο επιχειρηματικοοικονομικό «σκελετό».

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας την πρωτοφανή ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντέδρασαν οι κυβερνήσεις και – κυρίως – οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, με αποτέλεσμα οι αγορές μετοχών τελικά να γυρίσουν ανοδικά προεξοφλώντας σε ένα βαθμό το τέλος της πανδημίας.

Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα σημείωσε πως δημοσιονομικά η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε στο κομμάτι των δυνατοτήτων της χώρας, γεγονός που βοήθησε να μετριαστεί η ύφεση. «Νομισματικά φυσικά η χώρα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, όμως το κενό αναπληρώνεται με το μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα είναι απ’ τους βασικούς κερδισμένους διότι οι πάντες αναγνώρισαν ότι η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα». Όπως εξήγησε σε αυτή τη συγκυρία «υπάρχει μία εθνική συσπείρωση» απέναντι στην τριπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα (ελληνοτουρκικά, πανδημία, οικονομική κρίση) η οποία πρέπει «να μετουσιωθεί σε εθνική στάση».