Την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το προσεχές διάστημα προετοιμάζει η Noval Property, παράλληλα με την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου.

«Σε ένα περιβάλλον με περισσότερο ελκυστικά οικονομικά δεδομένα, λόγω των θετικών επιδόσεων που καταγράφει συνολικά η ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει και από τη θετική αποτύπωση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, προχωράμε δυναμικά το επενδυτικό μας πλάνο, συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, μέσω της υλοποίησης σύγχρονων, βιώσιμων, ποιοτικών, ευέλικτων και διαχρονικών κτιρίων και αστικών αναπτύξεων», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του Ομίλου Viohalco Παναγιώτης Καπετανάκος.

Και εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή πέντε έργα, σημαντικά τόσο για την εταιρεία μας όσο και για τη συμβολή τους στην αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η ανακατασκευή κτιρίου γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη λειτουργία του στην Ελλάδα, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων «The Grid» στο Μαρούσι (σε συνεργασία με την Brook Lane Capital), η κατασκευή του νέου κτιρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, η ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς σε μεικτής χρήσης με κατοικίες και γραφεία και το πρώτο κτίριο logistics με πιστοποίηση LEED Gold στην Ελλάδα, το οποίο θα παραδοθεί στον μισθωτή στο τέλος του έτους. Για τα ανωτέρω έργα μας στοχεύουμε να λάβουμε πιστοποιήσεις LEED είτε σε επίπεδο Platinum είτε σε επίπεδο Gold».

Ηδη πάνω από το 20% του χαρτοφυλακίου της Noval Property αποτελείται από πράσινα πιστοποιημένα ακίνητα. «Μία συνειδητή επιχειρηματική επιλογή, στην οποία θα επιμείνουμε και θα εμβαθύνουμε», όπως λέει ο κ. Καπετανάκος. «Ως επιστέγασμα της ανάπτυξης και της προόδου που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα, ακολουθούμε τον προγραμματισμό μας για την εισαγωγή της εταιρείας μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το προσεχές διάστημα», προσθέτει.

Αναφορικά με τις μελλοντικές προκλήσεις, ο κ. Καπετανάκος επισημαίνει: «H Noval Property, με το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε στο τέλος του 2021 ύψους 120 εκατ. ευρώ και με σταθερό επιτόκιο για επτά έτη, έχει θωρακιστεί επαρκώς». «Θα προσδιόριζα ως πρόκληση αιχμής και προτεραιότητας τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για βιώσιμα κτίρια και ακίνητα συνολικά, η οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλυφθεί από το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα», λέει για τη νέα χρονιά και προσθέτει: «Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας και να προσφέρουμε πρωτοποριακά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, να ανανεώσουμε το γηρασμένο κτιριακό απόθεμα και να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών».

Εκτιμά δε πως το 2024 θα είναι μία ανοδική χρονιά για τον κλάδο. «Eιδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως για παράδειγμα logistics, κατοικίες και ποιοτικά και πράσινα κτίρια γραφείων, συνδυαστικά με την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του 2024», λέει.

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν θετική τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και προοπτικών ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο της επικαιροποίησης των στρατηγικών στοχεύσεων. «Τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ευχέρειά μας σε επαρκή χρηματοδότηση και αποδοτική υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου στρατηγικού επενδυτικού προγράμματος προς όφελος των συμμετόχων μας. Σταθερά αναπτύσσουμε και επενδύουμε σε σύγχρονα, ποιοτικά, περιβαλλοντικά βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά εμπορικά ακίνητα σε τομείς όπως γραφεία, logistics, εμπορικά κέντρα και πάρκα, ξενοδοχεία και κατοικίες. Φυσικά δεν ενεργούμε αποκομμένοι από τη διεθνή πραγματικότητα. Τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα επέφεραν σε διεθνές επίπεδο αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες και στο ενεργειακό ισοζύγιο, στο κόστος των πρώτων υλών, την ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στην πηγή των υλικών. Η έμπειρη ομάδα της Noval Property, ωστόσο, απέδειξε έμπρακτα την ικανότητά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά το κατασκευαστικό κόστος και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν. Παράλληλα, η ενεργητική διαχείρισή μας καθώς και η ποιότητα των ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί σε μισθωτικές συμβάσεις με βελτιωμένους εμπορικούς όρους»

Κλείνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Noval Property ζητά παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς: «Η έλλειψη μηχανικών και εργατικού δυναμικού είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, Πολιτεία και επιχειρήσεις, συλλογικά. Παράλληλα, η επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ με βάση την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία από τη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ στη χώρα μας, καθώς και των εφαρμοζόμενων πρακτικών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, φορολογικού πλαισίου και κατηγοριοποίησης των ΑΕΕΑΠ, θα συμβάλει περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό του κλάδου μας. Τέλος, η Πολιτεία χρειάζεται να προχωρεί συνέχεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βιώσιμων έργων υποδομής».

Διαβάστε ακόμη 

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη (vids)

Allied Shipbroking: Κυρίαρχοι οι Έλληνες εφοπλιστές στις αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων το 2023

Λονδίνο: Το εστιατόριο-ξενοδοχείο που παραμένει σταθερά η τοπ εμπειρία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ