Περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις και ανάμειξη αμερικανικών εταιρειών στον ελληνικό τουρισμό περιμένει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος κινείται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες.

Αιχμή του δόρατος είναι ο αθλητικός τουρισμός, που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενώ είναι και μία από τις σημαντικότερες και δυναμικότερες κατηγορίες τουρισμού, με τον τζίρο του παγκοσμίως να αγγίζει τα 500 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Το 26% των ανθρώπων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο είναι, κυρίως, για να ζήσουν αθλητικές εμπειρίες και για να συμμετάσχουν σε αθλητικές διοργανώσεις.

Η παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στη συνέντευξη Τύπου για το Navarino Challenge, το οποίο διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά, το διάστημα 11-13 Οκτωβρίου, στη Μεσσηνία είχε σημειολογική και ουσιαστική σημασία, πόσο μάλλον από τη στιγμή που το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Νίκος Γκάλης, ένας Ελληνας της Διασποράς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ για να έρθει στην Ελλάδα και να απογειώσει το μπάσκετ.

Κάθε χρόνο λοιπόν περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο δαπανώντας 9 δισ. δολάρια στον αθλητικό τουρισμό. Οπότε η σύσφιγξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποκτά τη δική της σημασία.

Στις ΗΠΑ, μάλιστα, πριν από δύο χρόνια η ένωση ομοσπονδιών όλων των αθλημάτων (NASC) ίδρυσε έναν εκπαιδευτικό φορέα, το Sports Tourism Learning Institute (STLI), που σκοπό έχει την εκπαίδευση στελεχών σχετικά με τον αθλητικό τουρισμό.

«Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα σπορ, όπως λατρεύουν και να ταξιδεύουν», επεσήμανε ο κ. Ακης Τσόλης, διοργανωτής του Navarino Challenge 2019, και συνέχισε: «ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Αυστραλία κυριαρχούν σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ο αθλητικός τουρισμός στην Ευρώπη συνεχίζει την άνοδό του και δείχνει ότι είναι μια τάση που θα έχει ισχυρό λόγο πλέον στην τουριστική βιομηχανία. Μέσω του αθλητικού τουρισμού οι άνθρωποι επιδιώκουν να απολαύσουν την αγάπη τους για τα σπορ και να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Ξεκινώντας το 2011 τη διοργάνωση, λειτουργήσαμε με κίνητρο την αγάπη των Ελλήνων, των Αμερικανών και των Ελληνοαμερικανών για τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και γενικά την Ελλάδα. Στην πορεία αλλάξαμε, εξελιχθήκαμε, καινοτομήσαμε. Ετσι, φτάσαμε φέτος στην υποψηφιότητα του Navarino Challenge στα International Travel and Tourism Awards της WTM του Λονδίνου».

Ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, η οποία αναπτύσσει το συγκρότημα «Costa Navarino» στη Μεσσηνία και είναι πλέον μέτοχος και του 51% του «Hilton» Αθηνών, είπε για τον τουριστικό αθλητισμό: «Η χώρα μας έχει αμέτρητες ομορφιές και πολύ μεγάλες δυνατότητες να αναδειχθεί και μία από αυτές είναι ο τουρισμός και ειδικότερα ο αθλητικός τουρισμός, από τις σημαντικότερες και δυναμικότερες κατηγορίες τουρισμού. Είναι σημαντικός για την οικονομία γιατί αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου και βοηθάει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν. Βασική προτεραιότητα στρατηγικής της κυβέρνησης είναι να κάνει την Ελλάδα τουριστικό προορισμό 365 ημερών, καθώς έχει τις υποδομές και τη δυνατότητα» και προσέθεσε αναφερόμενος στα σχέδια του «Costa Navarino»: «Στο “Costa Navarino” πιστεύουμε πάρα πολύ στον αθλητικό τουρισμό. Εχουμε δύο υπέροχα γήπεδα γκολφ και βρισκόμαστε στην κατασκευή δύο ακόμα. Το 2021 θα έχουμε τέσσερα συνολικά, κάτι που θα μας κάνει ένα από τα πολύ λίγα μέρη όπου θα μπορούν να συνδυάζουν αυτές στις υποδομές με τέσσερα γήπεδα γκολφ. Μία από τις πρόσφατες επενδύσεις μας είναι στον χώρο του τένις αλλά και του ποδοσφαίρου. Το τένις είναι μία δραστηριότητα που έχει πολύ μεγάλο μέλλον στην Ευρώπη και εξετάζουμε πώς θα προσελκύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο κομμάτι τουρισμού στην περιοχή μας».

Ο κ. Πάιατ, από την πλευρά του, είπε ότι ταξίδεψε σε όλη την Πελοπόννησο και είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη στην Πάτρα, όπου συζήτησαν τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

«Κοιτώντας την Πελοπόννησο διαπιστώνεις ότι έχει τόσο πολλές σημαντικές πόλεις με πολιτισμό και Ιστορία σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος και προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Μεθώνη, η Μονεμβασιά, η Αρχαία Ολυμπία, το Ναβαρίνο κ.ά.».

Οσον αφορά τώρα τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την τόνωση των αμερικανικών επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό, υπογράμμισε: «Αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή-συμμετοχή, ακόμη περισσότερες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό από αμερικανικά κεφάλαια. Εχουμε πάρα πολύ μεγάλες προσδοκίες για την εξέλιξη του project στο Ελληνικό. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό είναι και η επένδυση της Blackstone σε ξενοδοχεία». Ενα deal που αφορά πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Louis, αξίας της τάξεως των 178 εκατ. ευρώ και επιπλέον προοπτική για επενδύσεις εκσυγχρονισμού στα εν λόγω ξενοδοχεία αλλά και συνέργειες.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής έκανε ειδική αναφορά και στο «Costa Navarino».

«Το “Costa Navarino” υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού της βιώσιμης ανάπτυξης και προώθησης των ελληνικών προϊόντων με σεβασμό στην Ιστορία και το περιβάλλον.

Το φετινό Navarino Challenge έχει κύριο μέλημα την περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα του τόπου και επιχειρεί να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Επίσης στοχεύει στην προώθηση της τοπικής οικονομίας και στην υποστήριξη φορέων κοινωνικής υπευθυνότητας και γενικότερα στην οργάνωση σημαντικών κοινωνικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος συνεργαζόμαστε με το ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, που έχει σκοπό τη μετατροπή της Μεσσηνίας σε περιοχή-πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης».