Μία από τις τέσσερις προσφορές προερχόταν από εταιρεία στην οποία εμπλέκεται ο Μάθιου Φέρφιλντ, ιδρυτής και CEO της Exin, της εταιρείας που τίναξε στον αέρα τον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση της ασφαλιστικής. Τότε ο κ. Φέρφιλντ, έχοντας συνεταίρους τους Ελληνοαμερικανούς Τζον Κουδούνη και Τζον Κάλαμο, είχαν επικρατήσει και στις 28 Ιουνίου 2017 είχαν υπογράψει συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα καθώς είχαν προσφέρει για την αγορά του 75% της Ασφαλιστικής το ποσό των 718 εκατ. ευρώ!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε πανηγύριζε για «την ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία με τη συμφωνία του 1 δισ.», οι υπουργοί έκαναν δηλώσεις θριάμβου ενώ ακόμη και ο Γουίλμπουρ Ρος παρενέβη υπέρ τους. Ωστόσο στη συνέχεια οι τρεις συνέταιροι αλληλομηνύθηκαν, με τους κυρίους Κουδούνη και Κάλαμο να αποχωρούν από το σχήμα. Καθώς ο καιρός περνούσε χωρίς ο κ. Φέρφιλντ και η εταιρεία του Εxin να είναι σε θέση να καταβάλουν τα 718 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός κατέρρευσε. Παρά το φιάσκο, όμως, ο κ. Φέρφιλντ επανέρχεται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με την εταιρεία I3CP, που είναι μία από τις τέσσερις που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά στον δεύτερο διαγωνισμό που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Πιστός στην αρχή «ο επιμένων νικά», ο κ. Φέρφιλντ είχε επανέλθει και τον Νοέμβριο του 2018 στην Εθνική Τράπεζα, καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς της ασφαλιστικής μέσω της I3CP, η οποία φυσικά δεν δημοσιοποιήθηκε, καθώς μετά το φιάσκο που είχε προηγηθεί η διοίκηση της ΕΤΕ την αγνόησε. Τότε είχε προτείνει για το 75% της ασφαλιστικής να πληρώσει 487 εκατ. ευρώ μετρητά και υποσχόταν επιπλέον 150 εκατ. από μελλοντικά κέρδη (earn-out) σε διάστημα 3 έως 5 ετών.

Η Εθνική αγνόησε την τότε πρόταση και στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, μόλις επαναλήφθηκε η διαδικασία πώλησης, η I3CP ήταν ένα από τα τέσσερα σχήματα που εκδήλωσαν και πάλι ενδιαφέρον. Συμπτωματικά, εκτός του κ. Φέρφιλντ, άλλα τρία ανώτατα στελέχη που κατέχουν νευραλγικές θέσεις στην I3CP, οι κύριοι Ντάνι Μελέιν, Φέρντιναντ Ντράγκστρα, Σάρλοτ Χόρνσμπι, είχαν προϋπηρεσία στo group της Exin.

Οι υπόλοιποι που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές είναι το αμερικανικό CVC Capital Partners, ένα από τα μεγαλύτερα private equity fund, το οποίο στη χώρα μας έχει αγοράσει τα Νοσοκομεία Υγεία, Μetropolitan, Mητέρα, ΙΑΣΩ General και μια κλινική στην Κρήτη. Λόγω μεγέθους (διαχειρίζεται άνω των 80 δισ.) αλλά και άμεσης συνάφειας των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, το CVC θεωρείται ισχυρός παίκτης που αν η προσφορά του ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΤΕ συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Εξίσου ισχυρός είναι και ο τρίτος ενδιαφερόμενος, το επίσης αμερικανικό private equity Lone Star, που διαχειρίζεται διάφορες επενδύσεις αξίας άνω των 70 δισ. Για την ταυτότητα του τέταρτου υποψηφίου επενδυτή οι πληροφορίες είναι ασαφείς. Το ενδεχόμενο να είναι η Fosun συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες και δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά. Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική εταιρεία είχε συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην υποβάλει πρόταση. Στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών της συγκαταλέγονται οι ασφαλιστικές Peak Re στην Ασία και η πορτογαλική Fidelidade. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο τέταρτος ενδιαφερόμενος είναι η Centerbridge Parthners που δραστηριοποιείται κυρίως στη διαχείριση κόκκινων δανείων, real estate κ.α.

Στην Εθνική δεν βιάζονται γιατί δεν θέλουν να επαναληφθεί το φιάσκο του προηγούμενου διαγωνισμού. Σύμβουλοι που τρέχουν τη διαδικασία είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, που είχαν τον ίδιο ρόλο και την προηγούμενη φορά. Η αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προτάσεων είναι σε εξέλιξη και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν για την επόμενη φάση αφού αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Εθνική Τράπεζα δεν υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός από την εξέλιξη της όλης διαδικασίας. Πιθανώς αυτό οφείλεται στην απουσία ενδιαφέροντος από κάποια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, καθώς ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε η επιλογή του νέου ιδιοκτήτη της ασφαλιστικής να συνδέεται με επενδυτή που έχει σταθερή και συνεπή παρουσία στην ασφαλιστική αγορά. Πιθανόν όμως η επιφυλακτικότητα να σχετίζεται με το ύψος των ενδεικτικών τιμημάτων που έλαβε η τράπεζα.

Η ΕΤΕ έχει στα βιβλία της το 100% της Ασφαλιστικής προς 830 εκατ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι η καθαρή θέση της εταιρείας ενισχύθηκε περαιτέρω, στο 1 δισ., λόγω του ράλι που σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές κυμαίνονται στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν θα ήθελε να κάνει την πώληση και να υποστεί κεφαλαιακή ζημία. Με δεδομένο ότι στους διαγωνισμούς οι μη δεσμευτικές προτάσεις των σοβαρών επενδυτών συνήθως δεν υστερούν σημαντικά σε σχέση με το τελικό τίμημα, δεν φαίνεται ότι το τίμημα μπορεί να προσεγγίσει τα επιθυμητά επίπεδα αποτιμήσεων.

Η Εθνική Ασφαλιστική στο φετινό εννεάμηνο παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής κατά 24,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 578,4 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού, διαμορφώθηκαν σε 59,2 εκατ. ευρώ έναντι 50,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 18,2%.