business stories

Ο Τραμπ επιστρέφει στα Social Media: Πότε και σε ποια εφαρμογή;

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Ο πρώην πρόεδρος, που σχεδιάζει να επιστρέψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το καλοκαίρι, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις με πλατφόρμες που τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες

Ναι, είναι γεγονός, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει. Όχι απαραίτητα στην πολιτική σκηνή, αλλά στον κόσμο των social media, στον οποίο τα επεισοδιακά τιτιβίσματα του έχουν αφήσει ένα κενό. Έχοντας χάσει τους λογαριασμούς του στο Twitter και το Facebook, ο πρώην πρόεδρος θέλει να μπορεί και πάλι να μιλήσει απευθείας με τους εκατομμύρια οπαδούς του.

Ο Τραμπ και η ομάδα του, λοιπόν, έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με πολλούς πιθανούς μνηστήρες. Ένας από αυτούς είναι ο Jeff Brain, CEO του CloutHub, ενός γρήγορα αναπτυσσόμενου μέσου κοινωνικής δικτύωσης που έχει προσελκύσει αρκετούς αμερικανούς συντηρητικούς στις τάξεις του.

Πρόσφατα, ο Brain επισκέφτηκε τον Τραμπ στο Mar-a-Lago, την αγαπημένη του πολυτελή κατοικία, για να συζητήσουν την μορφή και του ύφους της νέας πλατφόρμας. Φεύγοντας, δήλωσε πως από όλες τις εταιρείες που ανταγωνίζονται για τον Τραμπ και τους εκατομμύρια οπαδούς του, η δική του βρίσκεται στην καλύτερη θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, ο 45ος πρόεδρος έχει έρθει σε επαφή και με το FreeSpace, μία εφαρμογή που βρίσκεται ακόμη νωρίς στην εξέλιξη της, μα η μητρική της εταιρεία Skylab Apps κάνει μία μεγάλη υπόσχεση: Πως δύσκολα μπορεί κάποιος τρίτος να απενεργοποιήσει ή να εμποδίσει την λειτουργία των εφαρμογών της.

Έχουν περάσει, πλέον, μήνες από την απώλεια των λογαριασμών του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Από τότε, οι σύμβουλοι του σχεδίαζαν την επόμενη κίνηση τους, μα πρώτα περίμεναν αν το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook θα διατηρήσει το «μπλόκο» του στον Τραμπ. Για κακή τους τύχη, η απάντηση ήταν θετική, γιατί όση κριτική και να τους ασκούν, οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική.

Έτσι, ο Τραμπ φαίνεται να έχει δύο προτεραιότητες όσον αφορά το δίκτυο της επιλογής του. Αρχικά, θέλει να αποζημιωθεί για την τεράστια κίνηση που θα φέρει, όχι με ένα μερίδιο στην οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά με μετρητά. Δεύτερον, έχοντας προφανώς πάρει το μάθημα του από την τύχη του Parler, θέλει αυτή η πλατφόρμα να είναι «άφθαρτη».

Στις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, το Parler καλωσόρισε ορδές κυρίως αμερικανών συντηρητικών, αρκετοί εκ των οποίων είχαν μείνει δυσαρεστημένοι από το Fox news. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, καμία άλλη εφαρμογή σε όλες τις ΗΠΑ δεν είχε κατεβαστεί περισσότερες φορές, τραβώντας την προσοχή της ομάδας του Τραμπ.

Αλλά το τέλος του Parler, μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου τα οποία επικροτήθηκαν από αρκετούς χρήστες του, ήταν γρήγορο και άδοξο. Η Amazon Web Services σταμάτησε να το φιλοξενεί στους servers της και η Google και η Apple το έδιωξαν από τα App Store τους. Τώρα, έχει επανέλθει μόνο ως ιστοσελίδα, αλλά έχει δραματικά λιγότερη κίνηση σε σχέση με το απόγειο του των 15 εκατομμυρίων χρηστών.

Οι αποφάσεις κατά του Τραμπ και του Parler ήταν ένα καμπανάκι για πολλές προσωπικότητες στον αμερικανικό συντηρητικό χώρο, που τα τελευταία χρόνια είχαν χρησιμοποιήσει τα social media με αξιοζήλευτη μαεστρία. Τώρα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έκαναν ξεκάθαρο πως δεν θα ανέχονταν την διασπορά αβάσιμων ισχυρισμών για τερατώδεις απάτες στις πρόσφατες εκλογές.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο ιδιοκτήτης της Skylab και του FreeSpace υπογραμμίζει πως οι εταιρείες του είναι «φτιαγμένες και υποστηρίζονται από συντηρητικούς» και διατηρούν το δικό τους «αυτόνομο οικονομικό και τεχνολογικό σύστημα ανεξάρτητο από την Big Tech και την Wall Street». Από την άλλη, το CloutHub διαφημίζει τον εαυτό του ως ένα αμερόληπτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο προωθεί τον «πολιτισμένο διάλογο» και δεν δείχνει καμία ανοχή στις «εκφράσεις μίσους».

Το σε ποιο από τα δύο δίκτυα ταιριάζει ο Ντόναλντ Τραμπ θα το κρίνει ο ίδιος. Υπάρχει, επίσης και η περίπτωση η μεριά του πρώην προέδρου να δανειστεί των κώδικα μίας άλλης εφαρμογής για να κατασκευάσει μία καινούρια πλατφόρμα. Οποιαδήποτε είναι η απόφαση του πρώην προέδρου, λέγεται πως σκοπεύει να την ανακοινώσει κοντά στην 4η Ιουλίου,  όταν οι ΗΠΑ θα γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Bloomberg προς… τουρίστες: Πού να μείνετε στην Ελλάδα – Από ιδιωτικές βίλες μέχρι 5άστερα

«ΓΕΦΥΡΑ 2»: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις – δικαιούχους

Μπιλ Γκέιτς: Η διπλή ζωή του «σεμνού και ταπεινού» μεγιστάνα – Αποκαλύψεις που «καίνε»