Σε αναστολή οδηγήθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα το μεσημέρι, ο πλειστηριασμός για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα της Κρήτης.

Ο εν λόγω πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης των 300 εκατ. ευρώ, ήταν ο «ακριβότερος» που έχει ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο, μετά από προσφυγή της εταιρείας Ήλιος Α.Ε. το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κάνοντας εν μέρει δεκτή την ανακοπή, αποφάσισε την ακύρωση της κατασχετήριας επιταγής και του προγράμματος αναγκαστικής εκτέλεσης. Κατόπιν αυτού, η διαδικασία οδηγήθηκε σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, άλλη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έκανε εν μέρει δεκτή ανακοπή της «Ηλιος Α.Ε.» αφενός αποφασίζοντας ότι τα δύο 5άστερα ξενοδοχεία Elounda Beach Hotel & Villas” και “Elounda Bay Palace” αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα, αφετέρου αυξάνοντας την τιμή πρώτης προσφοράς από τα 181.630.000 ευρώ (118.080.000 ευρώ για το “Elounda Beach Hotel & Villas” και 63.550.000 ευρώ για το “Elounda Bay Palace”) στα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 118,37 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση, «πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία και η τιμή πρώτης προσφοράς των περιγραφόμενων στο προσβαλλόμενο πρόγραμμα πλειστηριασμού ξενοδοχειακών μονάδων, που αποτελούν μια λειτουργική ενότητα – ξενοδοχειακό συγκρότημα, δεν κυμαίνεται στο συνολικό ποσό των 181.630.000 ευρώ αλλά στο συνολικό ποσό των 300.000.000 ευρώ, μη κρινομένων πειστικών των προσκομιζόμενων από την ανακόπτουσα εκθέσεων εκτίμησης, ως προς τις τιμές που αναφέρονται σ’ αυτές, δεδομένης της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασης του εκπλειστηριαζόμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, οι αναπλάσεις και παρεμβάσεις επί του οποίου σε σχέση με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και τη δημιουργία του κατά τα ανωτέρω αναφερόμενου συνεδριακού κέντρου, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, η μόνη δε που βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι η διαμόρφωση των προαναφερόμενων 29 πολυτελών επιπλωμένων κατοικιών, οι οποίες μπορούν και να πωληθούν ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες, γενομένης συγχρόνως μνείας ότι εκ του λόγου αυτού, σε συνδυασμό με την ήδη υφιστάμενη κατά τα δύο τελευταία έτη, αλλά και τη μελλοντικώς διαφαινόμενη, ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Κρήτης, δικαιολογείται μια αύξηση της εμπορικής αξίας του πλειστηριαζόμενου ακινήτου, σε σχέση με τις προσκομιζόμενες από την καθ’ ης τρεις εκθέσεις εκτίμησης που συντάχθηκαν για λογαριασμό της ανακόπτουσας κατά το έτος 2018, αλλά και την εκτίμηση της αξίας των επιμέρους ξενοδοχειακών μονάδων στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Οι οφειλές

Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν η Eurobank υπό την ιδιότητά της ως Εκπροσώπου των Ομολογιούχων Δανειστών και Πληρεξουσίου Καταβολών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ποσού €300.000.000, εκδόσεως της «Ήλιος Α.Ε.».

Η διαδικασία κινήθηκε βάσει της επιταγής από 28/6/2023 με την οποία η εταιρεία Ήλιος Α.Ε. επιτάχθηκε στην καταβολή:

α) συνολικού ποσού 513.562.864,96 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε οφειλόμενο κεφάλαιο ομολογιών ύψους 299.000.000 ευρώ και οφειλόμενους τόκους 214.562.864,96 ευρώ, νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, και αυτό νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή μου εξόφληση, πλέον.

 

β) ποσού εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τη σύνταξη της επιταγής και

γ) ποσού διακοσίων (120) ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της επιταγής , νομιμοτόκως

Σύμφωνα με δήλωση του Ομίλου Μαντωνανάκη στις 6 Φεβρουαρίου 2024 «επιδίωξη του υπόψιν πλειστηριασμού δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου μας και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα». Όπως τόνιζε τότε «είναι χαρακτηριστικό της μεθόδευσης αυτής, το γεγονός ότι ο υπόψιν πλειστηριασμός βασίζεται σε παράνομες, ψευδείς κατά περιεχόμενο, κατευθυνόμενες «εκθέσεις αποτίμησης», συνταγμένες εντός 48 ωρών από μεσίτες πλειστηριασμών, οι οποίες δολίως υποτιμούν την αξία των ξενοδοχείων μας σε βαθμό κραυγαλέο».

Αναφερόμενος στις προσφυγές του τόνιζε μεταξύ άλλων, ότι «η νομιμότητα του πλειστηριασμού αυτού, όπως και συνολικά η νομιμότητα των ενεργειών του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην υπόθεση, σε βάρος μας, θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, στα οποία έχουμε προσφύγει και τα οποία ήδη κατά το παρελθόν μάς έχουν δικαιώσει, κηρύσσοντας τελεσιδίκως καταχρηστική και άκυρη την προηγούμενη απόπειρα πλειστηριασμού από τους ομολογιούχους δανειστές».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο αναίρεση του Ομίλου Μαντωνανάκη κατά απόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση 454/2024του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2024

Διαβάστε ακόμη

Βιργινία Βεντουράκη: Απειλείται ξανά με σφυρί η μεζονέτα στη Φιλοθέη (pic)

Τράπεζα Πειραιώς: Τη διάθεση του 27% αποφάσισε το ΤΧΣ – Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές 

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 1,8 δισ. στην Apple

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ