business stories

Όμιλος Quest: Ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεων στο δεύτερο εξάμηνο

  • Μιχάλης Κοσμετάτος


Ηπιότερους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων αναμένει η διοίκηση για το υπόλοιπο διάστημα του 2021 - Τα ανοικτά «μέτωπα» και οι προβλέψεις - Τι ανέφερε ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής

Το «ράλι» των εσόδων και των κερδών συνεχίσθηκε για τον όμιλο Quest και στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του, με άνοδο των ενοποιημένων πωλήσεων του κατά 47,2% στα 447,5 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο μισό του 2021, όμως, εκτιμάται ότι οι ρυθμοί αύξησης των μεγεθών του θα μειωθούν, θα είναι πιο ήπιοι δηλαδή, όπως τονίσθηκε από διοικητικά στελέχη του (π.χ. ίσως σε ένα ποσοστό άνω του 30% σε επίπεδο τζίρου).

Ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής και ο αν.CEO Μάρκος Μπιτσάκος αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη σε «αξιοσημείωτα αποτελέσματα» και πρόβλεψαν «διψήφια ανάπτυξη» για όλους τους κλάδους στο σύνολο του 2021 σε σχέση με το 2020, με εξαίρεση αυτόν της ενέργειας.

Αντίθετα, υπολογίζεται ότι θα ανέβει στο δεύτερο εξάμηνο ο πήχης των επενδύσεων της Quest, που για διάφορους λόγους κάποιες από αυτές καθυστέρησαν και περιορίσθηκαν τελικά στα 8,5 εκατ. ευρώ για το
στο ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά αναμένεται να κυμανθούν συνολικά μεταξύ 40-60 εκατ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι τα επιπλέον κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν σε νέες επενδυτικές κινήσεις μπορεί να αγγίξουν από τα 30 εκατ. ευρώ ακόμα και μέχρι τα 50-55 εκατ. ευρώ. Αρχικά είχε γίνει λόγος για συνολικές νέες επενδύσεις ύψους έως 70 εκατ.

«Βαρόμετρο» φαίνεται να αποτελεί η υπόθεση της ΓΕ Δημητρίου, όπου θα κατευθυνθεί ένα ποσό 25 εκατ. ευρώ για την «επανεκκίνηση» της εταιρείας με μέτοχο της τον όμιλο Quest, με βασική προϋπόθεση την δικαστική απόφαση που αναμένεται από μήνα σε μήνα για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της.

Μια άλλη παράμετρο αποτελεί η συμφωνία πώλησης της Cardlink από την Quest Holdings στην γαλλική εταιρεία Worldline από τα τέλη Μαϊου, η υλοποίηση της οποίας θα αποφέρει έκτακτο κέρδος 87 εκατ. ευρώ, αλλά τελεί και αυτή υπό τον όρο των εγκρίσεων των Κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Βελγίου εντός του ‘21.

Για την Cardlink αφενός είχαν προϋπολογιστεί επενδύσεις κάποιων εκατομμυρίων πριν υπάρξει το deal για την αποεπένδυση της Quest από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών με POS, αφετέρου η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα ενισχύσει περισσότερο την ήδη ισχυρή ρευστότητα του ομίλου…

Τα συνολικά διαθέσιμα και οι γραμμές χρηματοδότησης ύψους 170 εκατ. ευρώ περίπου, επιτρέπουν όπως έχει τονισθεί, την απρόσκοπτη συνέχιση των αναπτυξιακών του σχεδίων.

Στο «μέτωπο» της πληροφορικής η Uni Systems έχει έρθει σε συμφωνία απόκτησης του 60% της Intelli Solutions σε πρώτη φάση έναντι 3,8 εκ. ευρώ (με συνδυασμό εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου) επένδυση που θα «τελειώσει» μέχρι την λήξη του τρίτου τριμήνου, ενώ, άλλα 12 εκατ. ευρώ θα «πάνε» στο νέο logistics hub της ACS Courier στο Αιγάλεω (project συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ) που θα λειτουργεί από την 1η Νοέμβρη…

Επενδύσεις 3 ως 6 εκατ. ευρώ προωθούνται και στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ/φωτοβολταϊκά (Quest Energy).

Όπως είχε γράψει το newmoney, o επικεφαλής του ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας, αποκάλυψε στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων -τον περασμένο Ιούνιο- την εκπόνηση νέου πενταετούς στρατηγικού πλάνου σε συνεργασία με διεθνή σύμβουλο, εξετάζοντας τις προοπτικές εξαγορών σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της Quest και πιθανόν δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν οι νέοι στόχοι…

Αισιοδοξία για όλες τις εταιρίες

Την αισιοδοξία του για την πορεία όλων των εταιρειών του ομίλου εξέφρασε ο κ. Γεωργαντζής και σχολίασε ότι στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας ο αντίκτυπος είναι θετικός για όλες τις δραστηριότητες του.

Πέρα από τις προσδοκίες που «γεννά» η ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και των επιχειρήσεων για τον κλάδο της πληροφορικής, πολλά υποσχόμενος θεωρείται και αυτός των ταχυμεταφορών.

Στο κομμάτι των ηλεκτρονικών συναλλαγών μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά και την άρση των περιορισμών, η Cardlink έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας…

Συνοπτικά:

Ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+71,2%) και υπερδιπλασιασμό στα κέρδη προ φόρων (+155,9%) εμφάνισαν η Εμπορική Δραστηριότητα -κυρίως σε προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest), όπως και οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems), με ποσοστά +22,1%, αντίστοιχα, και +135,2%.

Στο πρώτο εξάμηνο υπήρξε βελτίωση πωλήσεων (+16,2%) και προ φόρων κερδοφορίας (+40,6%) και για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier).

Στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Cardlink) – Διακοπείσα Δραστηριότητα- σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων (+27,6%) και υπέρ- τριπλασιασμός της κερδοφορίας προ φόρων (+278,5%) και στην Παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ (Quest Energy) ελαφρά αύξηση +2,7% και +6,1%, σε σύγκριση με πέρσι.

Τα έσοδα της μητρικής Quest Συμμετοχών ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ έναντι 7,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και τα προ φόρων κέρδη 13,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,4 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση αν οι αυξημένες πωλήσεις ΙΤ products δημιουργούν θέμα με την διαθεσιμότητα τους η απάντηση ήταν θετική, με τη διευκρίνιση ότι είναι  διαχειρίσιμο…

Διαβάστε ακόμα:

Η καυτή ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για Τράπεζες – Κεφαλαιαγορά

Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται

Πάγιες δαπάνες: Τέλος χρόνου για τα κουπόνια στην επιδότηση