«Ο κόσμος τότε ήταν πολύ διαφορετικός» παραδέχεται ο συνιδρυτής της Sapphire Ventures, Andreas Weiskam, αναφερόμενος στην πρώτη φορά που η αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Sapphire Ventures, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 δισεκατομμύριον δολαρίων, ξεκίνησε την έρευνα “Europe’s rising 100: the ultimate B2B list”.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποιεί η εξειδικευμένη εταιρεία Shifted, έχει στόχο να εντοπίζει αυτό που οι συγγραφείς ονομάζουν «soonicorns»: νεοφυείς επιχειρήσεις με καλές προοπτικές να εξελιχθούν σε «μονόκερους».

«Εκείνη την εποχή, η ευρωπαϊκή τεχνολογία προσέλκυε πολλούς Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι επένδυσαν τεράστια ποσά σε μεγα- χρηματοδοτήσεις» εξηγεί ο Weiskam. «Γίνονταν νέα ρεκόρ καθώς βλέπαμε συχνά νέους ευρωπαϊκούς μονόκερους, ΙPOs και αυξανόμενες αγορές μετοχών. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η αλλαγή των συνθηκών της αγοράς μπορεί να χτύπησε πρώτα τις εισηγμένες εταιρείες, αλλά οι επιπτώσεις επηρεάζουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές αγορές, και έχουν αλλάξει ριζικά την παγκόσμια οικονομία και το πλαίσιο αποτίμησης για πολλές εταιρείες» καταλήγει.

«Όταν ξεκινήσαμε την Otrium, δεν θέλαμε απλώς να δημιουργήσουμε μια εταιρεία, αλλά να ξεκινήσουμε ένα κίνημα. Θέλαμε κάθε ρούχο που παράγεται να φοριέται» δηλώνουν οι δημιουργεί της Otrium, Milan Daniels και Max Klijnstra

Για το λόγο αυτό, η έρευνα “Europe’s rising 100: the ultimate B2B list” του 2022 φιλοδοξεί να καταγράψει τις ευρωπαϊκές start up που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να κυριαρχήσουν τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Η γεωγραφία των «100 αναδυόμενων»

Για τον εντοπισμό των 100 start up της Ευρώπης με τις καλύτερες προοπτικές, η Shifted ακολούθησε ενδελεχή μεθοδολογία.

Η έρευνα ξεκίνησε από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Mόλις 18 χώρες κατάφεραν να έχουν παρουσία στους «100». Η πλειονότητα των «100» -οι 69 από αυτές- προέρχεται από τρεις μόνο χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, 34 start up έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (29 στο Λονδίνο, 3 στο Μπρίστολ, 1 στο Μάντσεστερ, 1 στη Σκωτία), 18 έχουν την έδρα τους στη Γερμανία και 17 στη Γαλλία. Το Λονδίνο (29), το Παρίσι (15) και το Βερολίνο (10) έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, αλλά δεν είναι οι μόνες πρωτεύουσες που βρίσκονται στην κατάταξη: το Βίλνιους και το Βελιγράδι μπήκαν επίσης στον κατάλογο.

«Η γεωγραφική συγκέντρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη για όσους γνωρίζουν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα» εξηγούν οι συγγραφείς της έρευνας. «Και οι τρεις χώρες διαθέτουν ισχυρό μείγμα κυβερνητικής, εταιρικής και VC υποστήριξης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εταιρείες από αυτές τις χώρες τείνουν επίσης να να έχουν τις υψηλότερες αποτιμήσεις.»

Η θέση των μικρών

Αυτό δε σημαίνει ότι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν παρουσία στις 100 περισσότερα υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Η μία συμμετοχή της Λιθουανίας στην κατάταξη είναι η kevin (#18), μια εταιρεία που βοηθά τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα ευρύ φάσμα μεθόδων πληρωμής. «Είναι μια μικρή χώρα, οπότε είναι απλούστερο να ξεκινήσεις κάτι και να δείξεις τα αποτελέσματα πολύ, πολύ γρήγορα», εξηγεί ο συνιδρυτής της  kevin και COO Pavel Sokolovas.

Μια άλλη τεχνολογική σκηνή που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι αυτή της Ισπανίας, η οποία έχει 3 συμμετοχές στην κατάταξη.

«Η Ισπανία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κανείς, επειδή το κόστος ζωής δεν είναι τρελό», λέει ο Jorge Gomez Sancha, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της tinybird (#28). «Η τεχνολογία στην Ισπανία αλλάζει δραστικά. Έχουμε πλέον το είδος των κεφαλαίων VC που, μέχρι πρόσφατα, ήταν πραγματικά δύσκολο να βρεθούν εδώ. Περισσότερες μεγάλες εταιρείες έρχονται στην Ισπανία» καταλήγει.

Στην Ουγγαρία, από την άλλη πλευρά, η έκρηξη τεχνολογιών εξαπάτησης οδήγησε σε ανάπτυξη εταιρειών που προσφέρουν συστήματα άμυνας και ασφάλειας, όπως η Seon. «Αυτό που έχει πραγματικά απομυθοποιηθεί είναι η ανάγκη να βρίσκεται κανείς στην Silicon Valley, το Λονδίνο ή την Ασία. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ουγγρικές μας ρίζες” δηλώνει ο COO της Seon, Jimmy Fong.

Η έρευνα “Europe’s rising 100: the ultimate B2B list” κάνει, επίσης, ειδική αναφορά σε Πορτογαλία, Πολωνία και Ιταλία. Οι χώρες αυτές δεν κατάφεραν να βρεθούν στη λίστα των 100, ωστόσο οι συγγραφείς σημειώνουν ότι φιλοξενούν start up με πολύ καλές επιδόσεις που αφήνουν το στίγμα τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Η απουσία της Ελλάδας

Ειδική αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα, σε μία παράγραφο της έρευνας. Πρόκειται για το κεφάλαιο όπου εξηγείται η απουσία κάποιων χωρών από τη λίστα.

Η Ελλάδα είχε καταφέρει να «περάσει» στον πρώτο γύρο των επιλογών, όταν συνολικά 483 εταιρείες πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια : 

– να έχουν ιδρυθεί το 2015 ή αργότερα

– με εκτιμώμενη ελάχιστη αποτίμηση 100 εκατ. δολάρια

– μέγιστη αποτίμηση 999 εκατ. δολάρια

– χρηματοδότηση το 2016 ή αργότερα

– να είναι ανεξάρτητες, εστιασμένες στις επιχειρήσεις εταιρείες.

Ωστόσο, ακολούθησαν τρεις ακόμα γύροι επιλογής (με φίλτρα για τους επενδυτές, την τελευταία χρηματοδότηση, τις ευκαιρίες της αγοράς, τη διαφοροποίηση και τη δυναμική των εταιρειών) και σε αυτούς η Ελλάδα «κόπηκε».

Πόσο σημαντική είναι η τοποθεσία μίας εταιρείας για τη μελλοντική της επιτυχία; Η γεωγραφία έχει σημασία απαντά άνω του 50% των soonicorns

«Κάθε μία από τις εταιρείες που κατατάχθηκαν στη λίστα ερωτήθηκαν σχετικά με τΟν αντίκτυπο που έχει η τοποθεσία στη μελλοντική επιτυχία» σημειώνει η έρευνα. «Το 42% δήλωσε ότι η τοποθεσία δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο (έναντι 18% που δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος είναι σημαντικός). Ολοένα και περισσότερο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν χρειάζονται όλοι να βρίσκονται στο Λονδίνο ή το Παρίσι για να αναπτύξουν το δίκτυό τους ή να προσεγγίσουν επενδυτές… Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν πάντα εταιρείες που είναι πεπεισμένες για το πλεονέκτημα της εγγύτητας στη δράση. Για τις μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, για παράδειγμα, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να έχουν έδρα για τις ομάδες προϊόντων και ανάπτυξης στην Αθήνα: αλλά τις περισσότερες φορές, τα κεντρικά τους γραφεία θα βρίσκονται στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή στη Silicon Valley» σημειώνει η έκθεση.

Πάντως, διαβάζοντας την έκθεση βρήκαμε ένα ελληνικό όνομα. Πρόκειται για την Μαρία Χάτζου Dunford, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της Lifebit με έδρα στο Λονδίνο, που προσφέρει την πρώτη παγκοσμίως ομοσπονδιακή πλατφόρμα γονιδιωματικής για ενοποιημένη και ασφαλή έρευνα μέσω κατανεμημένων μεγάλων δεδομένων. Μάλιστα, η κα Χάτζου Dunford είναι μία από τις μόλις επτά γυναίκες CEO στη λίστα των 100.

Η Μαρία Χάτζου Dunford, ιδρύτρια της Lifebit

Ποιοι είναι οι 100

Η λίστα του 2022 “Europe’s rising 100” καλύπτει 13 τομείς, μεταξύ των οποίων η παροχή υπηρεσιών λογισμικού (Software as a service, SaaS), fintech, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια και μάρκετινγκ.

Στην κορυφή βρίσκεται η γερμανική Pitch, που κατασκευάζει συνεργατικό λογισμικό παρουσιάσεων, με αποτίμηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεύτερη είναι η ολλανδική Otrium, μία πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από γνωστές εταιρείες ένδυσης για να πωλούν αδιάθετα αποθέματα. Η αποτίμησή της παραμένει εμπιστευτική.

Η βρετανική Primer, μία πλατφόρμα αυτοματοποίησης πληρωμών που συνδέει τους εμπόρους με πολλαπλές επιλογές πληρωμής, βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση η tines με έδρα στο Δουβλίνο και η βρετανική synthesia στην πέμπτη θέση.

Την πρώτη δεκάδα των 100 συμπληρώνουν η factorial από την Ισπανία και οι Yapily, Sylvera, Rossum και Codat από το Ην. Βασίλειο.

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες επενδύσεις Deeptech, software και fintech συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια

Οι 47 εταιρείες εταιρικού λογισμικού (SaaS) που παρουσιάζονται στην κατάταξη επικεντρώνονται στην εξάλειψη ορισμένων από τις τις πιο βαρετές εργασίες, όπως η διαχείριση δαπανών ή η παρακολούθηση οφειλόμενων φόρων.

H χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech) έρχεται στη δεύτερη θέση με 37 εταιρείες, μεταξύ των οποίων εταιρείες που εργάζονται για να ξεκλειδώσουν βραχυπρόθεσμα εταιρικά δάνεια και εταιρείες εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας επεξεργασίας καρτών.

Το 2022 τεράστια κεφάλαια έπεσαν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, μόλις δύο εταιρείες από τον ευρύτερο κλάδο κατάφεραν να φτάσουν στις 100 του “Europe’s rising 100”: η Tenderly (#33) και η Tesseract (#92). Και για αυτές τίθεται το ερώτημα αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον «μακρύ χειμώνα των κρυπτονομισμάτων».

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Κιρνίδης: «Oι μεταφορές με πλοία παραμένουν πολύ φθηνότερες παρά την κρίση»

Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν: Λείπουν 280.000 εργαζόμενοι από τις οικοδομές (pics)

Eni: Σημαντική ανακάλυψη υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο