Μια εβδομάδα που… έχει απ’ όλα σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ξεκινά σήμερα. Από μεγάλα ακίνητα-φιλέτα και εργοστάσια γνωστών εταιρειών μέχρι και βίλες στη Μύκονο.

Το φιλέτο μέσα στην πόλη της Κέρκυρας

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν είναι το διπλό σφυρί για τα ακίνητα εταιρειών που ανήκαν σε συμφέροντα των οικογενειών οι οποίες ελέγχουν, μεταξύ άλλων, τη ναυτιλιακή Eleston.
Έτσι στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένος αφενός ο πλειστηριασμός για τα ακίνητα της ιστορικής βιομηχανίας «Αλέξανδρος Δεσύλλας» στην Κέρκυρα, αφετέρου για τα ακίνητα της εταιρείας αγροτικών προϊόντων «Σαντίπ» στην Κορινθία.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για την έκταση και τα απομεινάρια της «Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε.», με το παλαιότερο εργοστάσιο κάνναβης στην Ελλάδα. Μίας από τις πλέον εμβληματικές βιομηχανίες της Κέρκυρας που έζησε περιόδους δόξας, αλλά κατέβασε ρολά στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η τιμή πρώτης προσφοράς στα 8,23 εκατ. ευρώ.

Στο σφυρί αναμένεται να βγει εργοστασιακό συγκρότημα επεξεργασίας, όταν λειτουργούσε, λίνου, ιούτης και καννάβεως, που βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσας της πόλης της Κέρκυρας, περικλειόμενο από τις οδούς Μητροπολίτου Αθανασίου, Τριών Μαρτύρων, Δαίρπφελδ, παρόδων των οδών Θεόδωρου Δεσύλλα και Αλέξανδρου Δεσύλλα, που περιλαμβάνει οικοδομική έκταση 37.647 τ.μ περίπου και 90 κτίρια.

Εντός του ακινήτου υπάρχουν διάφορα οπωρόδεντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα μεγάλης ηλικίας. Ωστόσο, το εργοστασιακό συγκρότημα είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένο. Όταν λειτουργούσε περιελάμβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ. περίπου, που τα περισσότερα έχουν κατεδαφισθεί ή ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου.


Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, «το συνολικό ακίνητο αφορά σε μεγάλη έκταση σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο προάστιο Γαρίτσα. Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι γνωστή για το συνεχές σύστημα δόμησης της, με τα μεγάλα ύψη των κτιρίων και τα στενά δρομάκια (καντούνια). Εντός της Πόλης της Κέρκυρας η οικοδομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη λόγω των ζωνών προστασίας και της έλλειψης ελευθέρων οικοπέδων».

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται «στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόπολης, περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου πιθανολογείται ότι βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι του Αλκίνοου. Όσον αφορά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του οικοπέδου, εξαιρούνται 6 διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 4.695 τ.μ. Από την έκταση των 36. 736 τ.μ. τα 20.259 τ.μ. αποτελούν την άμεσα περιβάλλουσα έκταση των 6 διατηρητέων. Άρα η εκμεταλλεύσιμη έκταση ανέρχεται σε 16.005 τ.μ.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,40, ποσοστό κάλυψης 70% και επιτρεπόμενο ύψος 13,50 μέτρα. Επίσης, οι επιτρεπόμενες χρήσεις προβλέπουν κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες και εκπαίδευση. Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης οικιστικού ή άλλου συγκροτήματος σε έκταση 16 στρεμμάτων, σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχουν άλλα ελεύθερα οικόπεδα…

Η «Σαντίπ»

Σε νέο σφυρί οδηγούνται, μετά τις άγονες προσπάθειες που μεσολάβησαν, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας αγροτικών προϊόντων «Σαντίπ», επίσης συμφερόντων των οικογενειών που ελέγχουν και τη ναυτιλιακή Eleston.

Η «Σαντίπ» συμπληρώνει πλέον τρία χρόνια εμπλοκής με τους πλειστηριασμούς. Ο πρώτος έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2020 με τιμή εκκίνησης 1.681.746 ευρώ. Μετά από προσφυγή και σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου, η τιμή πρώτης προσφοράς μειώθηκε και ορίστηκε στα 1.188.226 ευρώ. Με αυτή την τιμή έγινε ο δεύτερος πλειστηριασμός στις 27 Ιουλίου 2022, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο τρίτος έγινε στις 18ης Ιανουαρίου 2023, με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί περαιτέρω κατά 20%, στις 950.581,04 ευρώ, ωστόσο και πάλι κατέληξε άγονος ελλείψει πλειοδοτών. Ο νέος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023, με την τιμή εκκίνησης να είναι μειωμένη κατά 35%, δηλαδή στις 772.347,10 ευρώ.

Στο σφυρί αναμένεται να βγουν τα ακίνητα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός ως οικονομικό σύνολο. Πρόκειται για δύο όμορα αγροτεμάχια που βρίσκονται στη θέση Μεγάλη Ρίπα της Δημοτικής Κοινότητας Ζευγολατιού και συγκροτούν ένα ενιαίο από άποψης λειτουργικότητας και χρήσης αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 43.586,25 τ.μ. Τμήμα του έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη επιφάνειας 4.900 και 14.600 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως αμπελώνας, ενώ έχει κατασκευαστεί τεχνητή λίμνη καθίζησης με σκοπό την περισυλλογή και αποθήκευση νερού.
Μαζί βγαίνουν και οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν υποδομές συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους γραφείων και αποδυτηρίων, υπόστεγα, υποσταθμό και γεφυροπλάστιγγα, καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της επιχείρησης.

Η περιπέτεια της «Κοντοβερός»

Με μία ακόμη προσπάθεια πλειστηριασμού για τη μονάδα της στον Ασπρόπυργο βρίσκεται αντιμέτωπη η Κοντοβερός ΑΕΒΕ, η πρωτοπόρος εταιρεία στην αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Έχουν προηγηθεί τέσσερις άγονοι πλειστηριασμοί για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου χωρίς ωστόσο να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.
Συγκεκριμένα, το πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί είχε οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2023 με τιμή εκκίνησης 4.217.547 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.699.000 ευρώ αφορούσαν το ακίνητο και οι 548.547 ευρώ τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Μεσολάβησε ανακοπή της εταιρείας και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αύξησε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 7.542.321 ευρώ. Τόσο όμως ο πλειστηριασμός του Φεβρουαρίου, όσο και ο επόμενος που έγινε με την ίδια τιμή στις 7 Απριλίου, οδηγήθηκαν σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών.

Το επόμενο σφυρί χτύπησε στις 2 Ιουνίου με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στα 6.053.857 ευρώ, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Την ίδια κατάληξη είχε και ο πλειστηριασμός που ακολούθησε στις 14 Ιουλίου, αν και η τιμή εκκίνησης ήταν τότε μειωμένη κατά 35%, στα 4.902.508 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο η επισπεύδουσα Intrum προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και επικαλούμενη τους τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, ζήτησε την περαιτέρω μείωση της συνολικής τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,75 εκατ. ευρώ για το ακίνητο και οι 250.000 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.


Το δικαστήριο, με την απόφασή του στις 2 Οκτωβρίου έκανε εν μέρει αποδεκτή την ανακοπή, χωρίς όμως να μειώσει την τιμή. Έτσι διέταξε ο επόμενος πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2023, να διενεργηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης, δηλαδή 4.902.508 ευρώ, εκ των οποίων 4.550.000 ευρώ για το ακίνητο και 352.509 ευρώ για τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Στον πλειστηριασμό αναμένεται να βγει το οικόπεδο και η βιομηχανική μονάδα της «Κοντοβερός» στη θέση «Λακκο Κατσάρη ή Αγριέλα» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο οικόπεδο 17.760,48 τ.μ., το οποίο έχει προέλθει από τη συνένωση μικρότερων όμορων αγροτεμαχίων, καθώς και για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις 24 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το ακίνητο της πρώτης μονάδας της «Κοντοβερός» στο Μοσχάτο, με τιμή εκκίνησης 1,28 εκατ. ευρώ.

Οι βίλες στην Μύκονο

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου θα χτυπήσει ξανά το σφυρί για δύο ημιτελείς βίλες στον Κούνδουρο, μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Μυκόνου.
Αρχικά βγήκαν τον Ιανουάριο με τιμή εκκίνησης στα 3,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Το ίδιο συνέβη και στα τέλη Μαρτίου.
Στη συνέχεια, προγραμματίστηκε για τις 5 Ιουλίου ο τρίτος πλειστηριασμός, με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20% και συγκεκριμένα στα 2,72 εκατ. ευρώ, ο οποίος όμως ανεστάλη. Τώρα έχει οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου, με την ίδια τιμή εκκίνησης, στα 2,72 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 4.080 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση «Πλυντρί ή Κουφώκι ή Κούνδουρος», της κτηματικής περιφέρειας του δήμου Μυκονίων. Επί του αγροτεμαχίου, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, υπάρχουν σήμερα δύο κατοικίες.

Η κατοικία «2Β» αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 41,87 τ.μ. και δεξαμενές επιφάνειας 28,88 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο κατοικίας επιφάνειας 73,28 τ.μ. και χώρο στάθμευσης επιφάνειας 24,41 τ.μ.
Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει τμήμα κατοικίας επιφάνειας 56,98 τ.μ. Όπως σημειώνεται, το τμήμα του πρώτου ορόφου λειτουργεί αυτόνομα στεγάζοντας μια κατοικία, ενώ τα δυο άλλα επίπεδα λειτουργούν ενιαία.

Η κατοικία «3Β» αναπτύσσεται σε δύο στάθμες και αποτελείται από υπόγειο, με χρήση αποθηκευτική, ισόγειο και πρώτο όροφο με χρήση κατοικίας. Το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες επιφάνειας 71,30 τ.μ. και δεξαμενές επιφάνειας 12,50 τ.μ. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο κατοικίας επιφάνειας 69,23 τ.μ. και χώρο στάθμευσης επιφάνειας 27,75 τ.μ.

Το «Ακόντισμα» στην Καβάλα

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκε και το Σωματείο «Πολιτιστική Στέγη Νέας Καρβάλης» για σημαντική ακίνητη περιουσία του. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου θα βγουν στο σφυρί:

1) Το δικαίωμα κατά πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% ενός αγροτεμαχίου, εκτάσεως 30.000τ.μ. με χαρακτηρισμό «χερσολίβαδο κοινόχρηστο» που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης της Δημοτικής Ενότητας Καβάλας του Δήμου Καβάλας.
Επί του αγροτεμαχίου υφίσταται ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία «Ακόντισμα», που αποτελείται από 32 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1.388,71 τ.μ. μεταξύ των οποίων διατηρητέα και αναπαλαιωμένα κτίρια.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι εντός του αγροτεμαχίου υφίστανται ακόμη Παρεκκλήσι Αγ. Μάμα, εκκλησία Ναός Αναλήψεως, ταβέρνα, κτίριο recertion ,ένας λευκός πύργος, χώρος εκδηλώσεων, τουαλέτες-ντους, πύλες, bar –pool bar, αρχαιολογικός χώρος, υπαίθριο αμφιθέατρο που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση συναυλιών και παραστάσεων, κτίσμα για barbeque, παιδική χαρά . Σημειώνεται ότι όλα τα κτίσματα είναι πέτρινα με κεραμοσκεπή και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Επίσης σε όλο το χώρο εντός της ξενοδοχειακής μονάδας η επικοινωνία γίνεται με παραδοσιακά πέτρινα καλντερίμια.


Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 955.000 ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής του Σωματείου το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε την αύξησή της σε 1,5 εκατ. ευρώ.

2) Το δικαίωμα κατά πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% οικοπέδου, έκτασης 577τ.μ., που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλας μετά του επ’ αυτού κτιρίου, αποτελούμενου από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο συνολικού εμβαδού 807,80 τ.μ. Το ακίνητο, κατασκευής του 1990, βρίσκεται επί της οδού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και χρησιμοποιείται σήμερα ως κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Η τιμή εκκίνησης για αυτό έχει οριστεί στις 357.585 ευρώ.

Το «Δελφίς» και τα «Κλωστήρια-Πλεκτήρια Αθηνών»

Σε επαναληπτικό πλειστηριασμό οδηγείται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου το ακίνητο που στέγαζε κατά το παρελθόν το ξενοδοχείο «Δελφίς» στην Ερέτρια.
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού. Με βάση την περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού πρόκειται για μια «πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Δ.Κ. Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας και εντός του σχεδίου της πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο».

Επί της ουσίας, είναι ένα πολυώροφο κτίριο, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το Πεζονήσι, το οποίο όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel» όπου διέμειναν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο από το 1998 παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή.

Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα τη Eurobank με αρχική τιμή εκκίνησης, 667.000 ευρώ και ήταν άγονος.
Στο μεταξύ η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας τον υπερδιπλασιασμό της τιμής πρώτης προσφοράς.
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και αύξησε την τιμή εκκίνησης στα 1,06 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, «προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί χρίζει ριζικής-εκτεταμένης ανακαίνισης και πιθανόν απαιτηθούν ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω της άσχημης κατάστασής του, εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος και ρίσκο».

Ανάμεσα στους πλειστηριασμούς αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζει και ο επαναληπτικός για το ακίνητο της εταιρείας «Κλωστήρια-Πλεκτήρια Αθηνών» στην Πάρνηθα.


Ο αρχικός είχε προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2023. Ενώ όμως η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί, με βάση την έκθεση εκτίμησης, σε 2,7 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προσέφυγε με ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας την αύξηση της.
Το δικαστήριο, στην απόφασή του που εκδόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2023, έκρινε ότι το ακίνητο είναι πλήρως λειτουργικό και σε καλή κατάσταση, διαθέτει πρόσβαση σε βιολογικό καθαρισμό και υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον δε βρίσκεται πλησίον της Εθνικής και της Αττικής Οδού. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει ότι το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής είναι ιδιαίτερο και οι χρήσεις οι οποίες μπορεί να εγκατασταθούν σε αυτό περιορισμένες.

Συνακόλουθα, αποφάσισε ότι η εμπορική του αξία υπερβαίνει μεν το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ, δεν ανέρχεται όμως σε αυτό των 5.070.000 ευρώ, όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, αλλά σε αυτό των 3,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 3,5 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον «πήχη» έγινε ο πλειστηριασμός της 18ης Ιανουαρίου, ο οποίος όμως ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

 

Έτσι, τώρα το ακίνητο οδηγείται σε νέο σφυρί, στις 8 Νοεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα την Cepal και με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί κάτω από αυτήν της έκθεσης εκτίμησης και συγκεκριμένα στα 2.275.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 15.961,91 τ.μ. που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πάρνηθας στο Μενίδι, δίπλα από το κέντρο Υψηλής Τάσης ΔΕΗ Αχαρνών, στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών στη θέση «Ρέθη» ή «Σπηλιά Γκατζάνα». Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κ.λπ.), με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων 10.333 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 133 τ.μ.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτικό Μουσείο Θήρας: Η ναυτική ιστορία της Σαντορίνης (pics)

Μπαράζ επαφών του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή – Κομμένη στα δύο η Γάζα (tweets)

Νεκρός ο 47χρονος οδηγός του ΚΤΕΛ στην Αρκαδία – Επαθε ανακοπή και παραλίγο να ρίξει το λεωφορείο σε γκρεμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ