Καταιγιστικό…. σφυροκόπημα έχει ξεκινήσει από το πρωί σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τη λίστα να περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα, βιομηχανίες, ξενοδοχεία μέχρι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα είχαν αρχικά προγραμματιστεί 2.536 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 855 οδηγήθηκαν σε αναστολή και οι 1.681 προχωρούν κανονικά.

Ωστόσο, λίγες είναι οι περιπτώσεις των ακινήτων που τελικά άλλαξαν χέρια. Μεταξύ αυτών η βίλα του Αρ. Παπαργυρόπουλου στη Γλυφάδα, το ακίνητο του ομίλου Μπερτζελέτου στον Ρέντη, το οικόπεδο της Carouzos Real Estate στο Ηράκλειο και το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας «Βιβλιοσυνεργατική» στο Κορωπί.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία οι πλειστηριασμό για το «Αλκυονίς» στον Ωρωπό και για το «Ακτή Κρήνη» (“Krini Beach”) ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών, ενώ για το «Ιόλη» στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής οδηγήθηκε σε αναστολή λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Η βίλα της οδού Τύχης

Ανάμεσα στα ιδιωτικά ακίνητα ξεχωρίζει η περίπτωση του Αργύρη Παπαργυρόπουλου που αφορά πολυτελή κατοικία του στη Γλυφάδα η οποία άλλαξε χέρια μετά από «μάχη» τριών ωρών που ξεκίνησε από τις 10 το πρωί και τελείωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Έτσι ενώ η τιμή εκκίνησης ήταν στα 3,3 εκατ. ευρώ, το ακίνητο κατακυρώθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,2 εκατ. ευρώ παραπάνω. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την αθηναϊκή διασκέδαση και με εμβληματικά νυχτερινά κέντρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πλειστηριασμό ενός οικοπέδου επιφάνειας 939 τ.μ. επί της οδού Τύχης, εντός του οποίου έχει ανεγερθεί κατοικία που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους συνολικής επιφάνειας 500τ.μ. περίπου και με πισίνα στον πίσω ακάλυπτο χώρο. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Κάτω Γλυφάδας σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την παραλία, δίπλα από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, σε πολύ κοντινή απόσταση από το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Επισπεύδουσα ήταν η doValue Greece, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Mexico Finance DAC» και η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 2.261.000 ευρώ. Ωστόσο κατόπιν ανακοπής του κ. Παπαργυρόπουλου το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε στις 13 Οκτωβρίου την αύξησή της στα 3.300.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι «το επίδικο ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση πολύ κοντά στη θάλασσα και στο κέντρο της Γλυφάδας, σε περιοχή με κατοικίες πολυτελούς κατασκευής και με μεγάλη ζήτηση, ενώ δεδομένης και της αυξητικής τάσης των τιμών στις αγορές κατοικιών τα τελευταία χρόνια, πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 3.300.000 ευρώ, για την οποία λήφθηκε υπόψη και το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών στο οίκημα, ύψους 75.000 ευρώ, καθώς επίσης η πολύ καλή κατάσταση του εσωτερικού του».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του κ. Παπαργυρόπουλου προσκόμισε στο δικαστήριο αγγελίες πώλησης ακινήτων στην ίδια περιοχή με τίμημα κατά μέσο όρο το ποσό των 11.079.000 ευρώ ενώ αναφέρεται ότι η έκθεση εκτίμησης που έγινε για λογαριασμό της υπολόγιζε την εμπορική αξία του δικού του ακινήτου στο ποσό των 6.730.000 ευρώ.

Τα εκπαιδευτήρια «ΑΛΦΑ» και οι…μεγάλες ανατροπές

Σε αυτή τη φουρνιά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών περιλαμβάνεται και το ακίνητο ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Πρόκειται για την «Εκπαιδευτήρια ΑΛΦΑ Ανώνυμος Εκπαιδευτική και Μορφωτική Εταιρεία» και το σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 13.973,11 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Καβαθά ή Μουρτέζα» της δημοτικής κοινότητας Βαθέος, της δημοτικής ενότητας Αυλίδος, του Δήμου Χαλκιδέων Εύβοιας.

Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και μέσα σε αυτό έχει ανεγερθεί ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από:
– το κτίριο Α, που είναι το κτίριο διοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει στο ισόγειο την πτέρυγα των γραφείων και δύο η/υ χώρους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από βοηθητικούς χώρους αποθηκών και εγκαταστάσεων,
-το κτίριο Β, το οποίο περιλαμβάνει στο ισόγειο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στεγασμένους χώρους εντός συντελεστή δόμησης, ενώ το υπόγειο αποτελείται από βοηθητικούς χώρους,
-το κτίριο Γ, το οποίο περιλαμβάνει το κυλικείο, το αναρρωτήριο, το w.c. προσωπικού και ΑΜΕΑ και δύο η/υ χώρους,
-τα κτίρια ΔΕΔ1, τα οποία περιλαμβάνουν τις αίθουσες διδασκαλίας, στεγασμένους χώρους εντός συντελεστή δόμησης και τέσσερις η/υ χώρους.

Επίσης υπάρχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 και ένα γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ.

Επισπεύδουσα ήταν η doValue και η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 956.000 ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν ανακοπής της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας αποφάσισε στις 16 Οκτωβρίου ότι η αξία του ακινήτου και αντίστοιχα η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 1.950.000 ευρώ, (ήτοι 125.000 ευρώ για το αγροτεμάχιο και 1.825.000 ευρώ για τα κτίρια του σχολικού συγκροτήματος). Ο πλειστηριασμός ήταν άγονος.

Ένα ακόμη σφυρί αφορά την εταιρεία «Στόλλας Α.Ε.» («Στόλλας Μουσική-Ήχος-Φωτισμός-Τουριστικές Επιχειρήσεις») και το ακίνητό της που βρίσκεται επί της ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 155 και Χριστομάνου του Δήμου Πατρέων.
Πρόκειται για δύο όμορα οικόπεδα επιφάνειας 353 τ.μ. και 1.043 τ.μ., ήτοι συνολικής επιφάνειας 1.396,00 τ.μ. επί των οποίων έχει ανεγερθεί μεγάλο επαγγελματικό κτίριο.

Επισπεύδουσα είναι η Cepal και η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1.298.000 ευρώ. Και εδώ όμως, κατόπιν προσφυγής το δικαστήριο αποφάσισε την αύξησή της στα 2.383.495,03 ευρώ.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση της εταιρείας «Αδελφοί Σπ. Σπίνουλα Ε.Ε.» που εδρεύει στην Κέρκυρα και για ακίνητό της το οποίο βρίσκεται στη θέση “Λουκάνη” ή “Τρία Γεφύρια”, της ευρύτερης περιοχής Αεροδρομίου, της κτηματικής περιοχής του Δήμου Κέρκυρας.

Πρόκειται για οικόπεδο 2.656,30 τ.μ., συνολικώς περιφραγμένο και οριοθετημένο με τις όμορες ιδιοκτησίες, που διαθέτει συρόμενη μεταλλική θύρα στην επαφή του με την Εθνική Λευκίμμης και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Εντός του παραπάνω γηπέδου έχει ανεγερθεί μία διώροφη με υπόγειο οικοδομή (καταστημάτων) συνολικής επιφάνειας 896,52 τ.μ.

Επισπεύδουσα ήταν η doValue και εδώ υπήρξε ανατροπή στην τιμή εκκίνησης. Έτσι ενώ η αρχική τιμή είχε οριστεί στις 628.000 ευρώ, κατόπιν ανακοπής της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας αποφάσισε τον υπετριπλασιασμό της στα 2.033.298 ευρώ.

Ακόμη πιο…ανατρεπτική ήταν η απόφαση του ίδιου δικαστηρίου για την περίπτωση επαγγελματικού ακινήτου του Σ.Π. που βρίσκεται στη θέση «Βουνό» ή «Παλαιό Νταμάρι» του οικισμού της Κοινότητας Κομπίτσι της Δημοτικής Ενότητας Παρελίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
Πρόκειται για ένα ισόγειο βιοτεχνικό-εμπορικό κτίριο προκατασκευασμένης μορφής, που αναπτύσσεται σε οικόπεδο εκτάσεως 3.275,88 τ.μ. Στον πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για σήμερα με επισπεύδουσα την Cepal η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν μόλις 230.000 ευρώ για το ακίνητο και 1.600 ευρώ για το δικαίωμα υψούν, δηλαδή συνολικά 231.600 ευρώ. Μετά από ανακοπή το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 αποφάσισε την… εκτόξευση της τιμής εκκίνησης στα 2.700.000 ευρώ. Ανάμεσα στα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν και προγενέστερες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου (το 2009 και το 2008) όπου σύμφωνα με τις κατασχετήριες εκθέσεις η αξία του ακινήτου είχε εκτιμηθεί στα 2.700.000 ευρώ και στα 2.100.000 ευρώ.

Και στις παραπάνω περιπτώσεις, όμως, οι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών.

Η ΕΛΥΦ, ο όμιλος Μπερτζελέτου και οι άλλοι

Την κούρσα των σημερινών πλειστηριασμών σε επίπεδο τιμής πρώτης προσφοράς οδηγεί το βιομηχανικό ακίνητο της κραταιάς άλλοτε Ελληνικής Υφαντουργίας (ΕΛΥΦ), συμφερόντων της οικογένειας Ακκά, στα Γιαννιτσά, με συνολική τιμή εκκίνησης 5.123.000 ευρώ.

Πρόκειται για το μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας.

Στο σφυρί βγήκε μια ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ισόγεια ιδιοκτησία συνολικού εμβαδού 26.764,84 τ.μ. που αποτελεί το κτίριο του κυρίως εργοστασίου (κλωστοϋφαντουργείο) και αναπτύσσεται επί ενιαίου αγροτεμαχίου συνολικής εκτάσεως 174.765,80 τ.μ. Επίσης βγήκαν διάφορα άλλα συμπληρωματικά κτίρια και υποδομές. Το εργοστάσιο έχει ανεγερθεί με βάση διάφορες οικοδομικές άδειες την περίοδο από το 1974 έως το 2002 στο κεντρικό τμήμα του όλου αγροτεμαχίου. Ωστόσο κατά τη σημερινή διαδικασία δεν εμφανίστηκε υποψήφιος αγοραστής.

Αντιμέτωπη με το φάσμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται και η οικογένεια Μπερτζελέτου και συγκεκριμένα η «Δημ. Θ. Μπερτζελέτος και Αφοί Α.Ε.», γνωστή από την υπόθεση της εταιρείας πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, παγωτού και food service Credin Hellas, καθώς και από τις εταιρείες παραγωγής γεωργικών λιπασμάτων Sulphur Hellas και Πέρλα Ελληνικόν Άλας ΕΠΕ.

Το σφυρί αφορά 9 ανεξάρτητες, αυτοτελείς και διηρημένες οριζόντιες ιδιοκτησίες σε επαγγελματικό ακίνητο που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Επισπεύδουσα είναι η doValue και η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 2.334.000 ευρώ. Τελικά το ακίνητο άλλαξε χέρια με τιμή κατακύρωσης σημαντικά αυξημένη στα 3.306.000 ευρώ.

Στη λίστα των «επωνύμων» δίνει για μια ακόμη φορά το «παρών» και η πτωχευμένη εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», πιο γνωστή ως Super Market Καρυπίδη. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Καρυπίδη («Karipidis Bros», ΠΑΕ Άρης κ.α.).

Ο πλειστηριασμός αφορά τις κεντρικές αποθήκες της στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και είναι επαναληπτικός μετά τον άγονο που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης και τιμή εκκίνησης 953.000 ευρώ. Έτσι τώρα το σφυρί χτύπησε με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στις 715.125 ευρώ, ωστόσο και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος.

Ακόμη σήμερα βγήκε σε πλειστηριασμό το ακίνητο της Carouzos Real Estate Α.Ε., στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 6.553,20 τ.μ.εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης του Ηρακλείου και στην Πολεοδομική Ενότητα «Κορώνη-Μασταμπάς-Θέρισσος-Δειλινά». Η τιμή εκκίνησης ήταν 2.280.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 2.286.000 ευρώ.

 

Επίσης σήμερα βγήκε στο σφυρί για το ακίνητο της εταιρείας γραφικών τεχνών Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Εφραίμογλου.


Πρόκειται για 7 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοπέδου αποτελούμενου από τρία τμήματα, στη θέση «Νησίζα-Καρελλάς» στο Κορωπί Αττικής, έκτασης 8.900 τ.μ. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank και η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 2.600.000 ευρώ. Τελικά το συγκρότημα άλλαξε χέρια με την συνολική τιμή κατακύρωσης να διαμορφώνεται στα 2.880.006 ευρώ.

Τα ξενοδοχεία

Στη λίστα των σφυριών που χτυπούν σήμερα περιλαμβάνονται και ορισμένα ξενοδοχεία, όπως το «Αλκυονίς» στον Ωρωπό, το οποίο πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.
Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε έκταση 4.051 τ.μ. μπροστά στην Ακτή Αμφιαρείου και είναι κατηγορίας 2 αστέρων. Στην σημερινή του κατάσταση περιλαμβάνει 86 δωμάτια, με 158 κλίνες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.080,42 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 2.800.000 ευρώ.

Επίσης, το ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας «Ιόλη» στο Πευκοχώρι Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 6.348,26 επί του οποίου έχει ανεγερθεί η ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από πέντε τριώροφα κτίρια, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.460.000 ευρώ.

Το ξενοδοχείο «Ακτή Κρήνη» (“Krini Beach”) βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού Σφακάκι και σε απόσταση 10χλμ περίπου από την πόλη του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Πρόκειται για συγκρότημα τριών κτιρίων με δυναμικότητα 54 δωματίων (107 κλίνες) που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 3.540 τ.μ. και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2.100.000 ευρώ.

*Στην κεντρική φωτογραφία η κατοικία του Αργύρη Παπαργυρόπουλου στη Γλυφάδα

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Παπούλης (Trade Estates): Το σχέδιο ανάπτυξης, οι νέες επενδύσεις και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

ΤΑΙΠΕΔ: Το παρασκήνιο πίσω από τον διαγωνισμό για τα «χρυσά» 627 στρέμματα στο Πόρτο Χέλι

Το Μαξίμου, ο ΚΜ και η οπερέτα του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρολ και ο μαρτυριάρης, τα νέα γκάλοπ που έρχονται, ο Γούτος πήρε… το Πόρτο Χέλι και ο τραπεζίτης των βασιλιάδων του Ντουμπάι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ