Πλειστηριασμοί δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Στη Μεγαλόνησο λειτουργεί μια παρόμοια διαδικασία μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές κυρίως όσον αφορά στο πλήθος των πλειστηριασμών.

Έτσι την ώρα που στην ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα οι αναρτημένοι συνολικά πλειστηριασμοί ξεπερνούν τις 173.000, στην αντίστοιχη κυπριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα προσεγγίζουν τις 12.000.

Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και το πιο… «βαρύ» μέχρι σήμερα σφυρί στον ελλαδικό χώρο συνολικά, καθώς το ύψος της «επιφυλασσόμενης τιμής», όπως ονομάζεται εκεί, φτάνει τα 58 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα αυτή, όπως σημειώνεται, είναι η τιμή χωρίς ΦΠΑ που ενδέχεται να προστεθεί στη συνέχεια εάν υπάρξει κατακύρωση. Η εγγύηση για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό ανέρχεται σε ποσοστό 10% της επιφυλασσόμενης τιμής και στην συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Το Callisto Holiday Village

Στο σφυρί θα βγει το τουριστικό συγκρότημα 4 αστέρων Callisto Holiday Village που βρίσκεται στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Αγίας Νάπας, στην επαρχία της Αμμοχώστου.

Ο πλειστηριασμός αφορά 13 ακίνητα τα οποία βγαίνουν ως ενιαία μονάδα, ενώ η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης των 58 εκατ. ευρώ καλύπτει όλα τα ακίνητα ως ενιαίο σύνολο. Η έκταση των 13 χωραφιών κυμαίνεται από 262 τ.μ. έως 7.124 τ.μ. φτάνοντας συνολικά τα 48,3 στρέμματα.

Τα ακίνητα αυτά είναι συνεχόμενα τεμάχια γης, ενιαία ανεπτυγμένα σε τουριστικό χωριό, γνωστό ως: ‘Callisto Holiday Village’ το οποίο, όπως σημειώνεται, «πιθανόν να είναι υπό συμφωνία διαχείρισης για την επόμενη τουριστική περίοδο».

Επισπεύδουσα είναι η Gordian Holdings, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε δάνεια με εξασφαλίσεις και ακίνητα στην Κύπρο και την Ελλάδα, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της να ανέρχονται στα 5,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων στην οποία από τον Ιούνιο του 2019 πέρασε το χαρτοφυλάκιο “Project Helix” από την Τράπεζα Κύπρου.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Callisto Holiday Village είναι τοποθετημένο δίπλα στην αμμώδη παραλία της περιοχής, χτίστηκε το 2001 και ανακαινίστηκε το 2007, ενώ περιλαμβάνει 334 διαμερίσματα (στούντιο και βίλες) σε δύο ορόφους.

Διαθέτει εξωτερικές και εσωτερική πισίνα, καθώς και παιδική, γήπεδα τένις, μπιτς βόλεϊ και πολλαπλών χρήσεων, τζακούζι, σάουνα, γυμναστήριο, τρία εστιατόρια, μπαρ κ.α. Απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Αγίας Νάπας και 5 χλμ από το Water World Ayia Napa, το μεγαλύτερο θεματικό υδάτινο πάρκο της Ευρώπης.

Το Aqua Sol Holiday Village

Την ίδια μέρα, στις 23 Μαρτίου, και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και ο δεύτερος μεγαλύτερος από πλευράς τιμήματος πλειστηριασμός στην Κύπρο, ο οποίος αφορά και αυτός ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Πρόκειται για το Aqua Sol Holiday Village στην Πάφο που είναι και αυτό 4 αστέρων και βγαίνει στο σφυρί με επιφυλασσόμενη τιμή 17 εκατ. ευρώ. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση επισπεύδουσα είναι η Gordian Holdings.

Ο πλειστηριασμός αφορά τρία ακίνητα (χωράφια έκτασης, 10.368 τ.μ., 9.532 τ.μ. και 7.358 τ.μ.) συνολικής επιφάνειας 27,3 στρεμμάτων, τα οποία εκπλειστηριάζονται ως ενιαία μονάδα. Ασφαλώς, η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης καλύπτει όλα τα ακίνητα ως ενιαίο σύνολο.

Το τουριστικό χωριό με την ονομασία “Aqua Sol Holiday Village” αποτελείται από 149 διαμερίσματα (75 στούντιο και 74 ενός υπνοδωματίου) ανεπτυγμένα σε 22 μπλόκ. Επιπλέον, εξυπηρετείται και από υδροπάρκο. Όπως σημειώνεται και εδώ, «τα ακίνητα πιθανόν να είναι υπό συμφωνία διαχείρισης για την επόμενη τουριστική περίοδο».

Το εν λόγω τουριστικό συγκρότημα βρίσκεται 1,5 χλμ. μακριά από τον Κόλπο των Κοραλλίων, στην Πάφο και χαρακτηρίζεται από το waterpark που διαθέτει, με lazy river, νεροτσουλήθρες και ξαπλώστρες.
Έχει ακόμη, εστιατόρια, μπαρ, γήπεδο τένις, συγκρότημα spa με μασάζ, κέντρο ευεξίας, φίτνες κλαμπ κ.α.

Οι όροι στην Κύπρο

Στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Κύπρο το ποσό της εγγύησης συμμετοχής ανέρχεται σε ποσοστό 10% της τιμής εκκίνησης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι 30% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι και δύο πλήρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ακόμη, η πώληση των ακινήτων ενδέχεται να υπόκειται σε Φ.Π.Α. Έτσι οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης δεν περιλαμβάνουν τον Φ.Π.Α. Όπως αναφέρεται «ενδεχόμενος Φ.Π.Α θα είναι πληρωτέος επιπρόσθετα από την τιμή πώλησης και θα βαρύνει τον αγοραστή».

Τέλος, ο ψηλότερος προσφοροδότης πρέπει να γνωρίζει ότι το υπόλοιπο από το τίμημα πώλησης (αποδεχόμενης τιμής προσφοράς μείον το ποσό της εγγύησης) πρέπει να πληρωθεί στον ενυπόθηκο δανειστή, διαφορετικά χάνει το ποσό της εγγύησης και έχει ευθύνη για κάθε ζημία που πιθανόν να υπάρξει σε κατοπινή πώληση.

Διαβάστε ακόμη

Ασφυκτικές πιέσεις στην Αlstom να παραδώσει γρηγορότερα το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο την τραγωδία στα Τέμπη

«Ηρακλής»: Πώς η Ελλάδα απέφυγε τον… σκόπελο της Eurostat – Οι επόμενες κινήσεις τραπεζών και servicers