Μια βιοτεχνία κουμπιών με ιδιαίτερη πορεία, αλλά και τα γραφεία ενός ιστορικού φορέα με διαδρομή 106 ετών περιλαμβάνονταν στους 490 περίπου ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί να διενεργηθούν σήμερα Τετάρτη 26 Μαρτίου. Και στις δύο περιπτώσεις τα αντίστοιχα ακίνητα
άλλαξαν χέρια.
Η Bottone Artistico
Στην πρώτη περίπτωση, ο πλειστηριασμός στρεφόταν ε βάρος της «Ηλίας Λάκκας Ο.Ε.» με το διακριτικό τίτλο Bottone Artistico (κεντρική φωτό κειμένου), μια εταιρεία με μακρά διαδρομή στην αγορά. Όπως αναφέρεται σχετικά, η εταιρεία με τη σημερινή μορφή της ιδρύθηκε το 1993 προμηθεύοντας με κουμπιά και αξεσουάρ, κυρίως, καταστήματα λιανικής. Το 1995, μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής και ξεκίνησε συνεργασία με την κομβοποιΐα Eboroviotex S.A., τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κουμπιών από το 1971.
«Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις δείγμα υψηλής ποιότητας κατασκευής και καλαισθησίας, αποτελούν, όπως και η φυσιογνωμία των δειγματολογίων μας, μια αισθητική συνέχεια σχημάτων και χρωμάτων της φύσης» σημειώνεται. Ακόμη, όπως τονίζεται «ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στη μορφοποίηση του πολυεστέρα συνιστούν το πλεονέκτημά μας στην παραγωγή κουμπιών και αξεσουάρ μόδας που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την αισθητική τους. Η άριστη και στενή συνεργασία του σχεδιαστικού τμήματος με την παραγωγή, μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπουμε ένα απλό πολυεστερικό κουμπί σε έργο τέχνης».
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης που ισοπέδωσε την εγχώρια αγορά και παραγωγή ενδυμάτων. Κάπως έτσι, το μεγάλο βιομηχανικό της συγκρότημα οδηγήθηκε στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Intrum, τον Ιανουάριο αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Πρόκειται για έκταση 15 στρεμμάτων στη θέση «Αμπελότοποι» της κοινότητας Ομορφοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Πλατυκάμπου, του Δήμου Κιλελέρ, σε εκτός σχεδίου περιοχή, και σε απόσταση 6χλμ περίπου από την πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης είναι περιοχή με επαγγελματικό χαρακτήρα, καθώς καλύπτεται εκατέρωθεν του δρόμου από κάθε είδους βιοτεχνικά και εμπορικά κτίσματα (βιοτεχνικά κτήρια χαμηλής και μέσης όχλησης, επαγγελματικές αποθήκες, εμπορικές εκθέσεις, συνεργεία μηχανημάτων κ.α).
Εντός του γηπέδου, αναπτύσσεται βιοτεχνικό συγκρότημα το οποίο ανεγέρθηκε σε δυο χρονικές περιόδους, ήτοι κατά το 1995 και κατά το 2008. Το κτήριο είναι επιφάνειας 5.527,31τ.μ. με γραφεία επιφάνειας 1.248,64τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 1.263 τ.μ.
Η ανατροπή στην τιμή
Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 2.025.000 ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής της οφειλέτιδας εταιρείας που έγινε αποδεκτή από το Πρωτοδικείο Λάρισας, αυξήθηκε στα 3.393.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο ακάλυπτος χώρος είναι διαμορφωμένος με ασφαλτόστρωση και με έργα πρασίνου και επίσης υπάρχουν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού. Το κτήριο διαθέτει κεντρική είσοδο που εξελίσσεται σε στάθμη +1,30 μ. από την τελική στάθμη εδάφους και περιλαμβάνει χώρους γραφείων, χώρους υποδοχής, αναμονής, γραμματεία, εκθεσιακό χώρο, δύο χώρους τραπεζαρίας, χώρο καθαριότητας, λογιστήριο, 6 χώρους WC, ράμπα επικοινωνίας με τον χώρο παραγωγής, ανελκυστήρα και κλίμακα καθόδου στον υπόγειο χώρο. Ο χώρος εισόδου έχει ύψος 3,70 μέτρων. Σε στάθμη +0,50 μ. με ύψος 4,40 μ. και αντιδιαμετρικά των χώρων γραφείων κ.λπ., βρίσκεται η γραμμή παραγωγής της βιοτεχνίας, η οποία περιλαμβάνει χώρους πρώτων υλών (πυρίμαχο χώρο), αίθουσες επεξεργασίας, αίθουσα λέιζερ, χώρους ταξινόμησης και διαλογής, την περιοχή αποστολών, χώρο τραπεζαρίας, χώρους WC και χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού. Τα δύο τμήματα του κτηρίου (παραγωγής και διοίκησης) ενώνουν βοηθητικές πλευρικές είσοδοι.
Επικαλούμενο έτερη έκθεση εκτίμησης (με πλήρη εξωτερική και εσωτερική αυτοψία του ακινήτου), το δικαστήριο αναφέρει ότι «πρόκειται για κτήριο πολύ καλής κατασκευής και πολύ καλής συντήρησης, ειδικότερα δε ο χώρος των γραφείων είναι πολυτελούς κατασκευής, διαθέτει μαύρο μαρμάρινο πλακάκι Βεροίας, διπλές τζαμαρίες και γυψοσανίδες κρυφών φωτισμών, θερμαίνεται και ψύχεται με σώματα εσωτερικών κλιματιστικών μονάδων (fan coils). Ο χώρος παραγωγής διαθέτει υποξειδικό βιομηχανικό δάπεδο, συστήματα εξαερισμού, δύο απορροφητικά συστήματα ψύξης-θέρμανσης και καυστήρα πέλετ.
Επίσης, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η θέση του ακινήτου, η έλλειψη πολεοδομικών αυθαιρεσιών και η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής του (χωρίς να θεωρείται ελάττωμα η ύπαρξη διαρρυθμισμένων για συγκεκριμένη βιοτεχνική δραστηριότητα κτηρίων, διότι είναι δυνατόν να προσαρμοσθούν αυτά σε οποιαδήποτε χρήση με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές και λοιπές παρεμβάσεις). Έτσι, έγινε δεκτή η ανακοπή και αποφασίστηκε η αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 3.393.000 ευρώ.
Ωστόσο, κατόπιν του άγονου πλειστηριασμού, ο επαναληπτικός για σήμερα έγινε με την τιμή μειωμένη κατά 20% (στο 80% της αρχικής) στα 2.714.400 ευρώ. Τελικά το ακίνητο άλλαξε χέρια με 1 ευρώ παραπάνω, στα 2.714.401 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η εταιρεία έκανε κύκλο εργασιών 95.388 ευρώ, έναντι 254.967 ευρώ το 2021, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημίες 33.074 ευρώ έναντι ζημιών 190.287 ευρώ. Στις καταστάσεις σημειώνεται ότι απαιτήσεις ύψους 5,7 εκατ. ευρώ είναι ανεπίδεκτες είσπραξης ενώ τα αποθέματα ύψους 1.498.000 ευρώ είναι απαξιωμένα λόγω φθοράς και παλαιότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 18 Μαρτίου 2025 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) η από 25-04-2024 αίτηση πτώχευσης κατά της εταιρείας από τον ιδιώτη Φ.Τ. ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας (εκούσια δικαιοδοσία) που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Απριλίου 2025.
Ο Ελληνικός Νηογνώμονας
Αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί βρέθηκε και ο Ελληνικός Νηογνώμονας, ένας ιστορικός φορέας με διαδρομή 106 ετών, για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μετά την αναστολή του πρώτου πλειστηριασμού που θα γινόταν στις 19 Φεβρουαρίου, σήμερα έγινε ο επαναληπτικός με την τιμή εκκίνησης αυξημένη, -κατόπιν ανακοπής- στις 648.600 ευρώ από 407.000 ευρώ προηγουμένως. Το ακίνητο τελικά πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη, με 1 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς, στις 648.601 ευρώ.
Πρόκειται για τα γραφεία στα οποία εδρεύει ο Ελληνικός Νηογνώμονας και σύμφωνα με τη σχετική έκθεση στο σφυρί αναμένεται να βγουν η υπό στοιχεία ΣΤ1-ΣΤ2 οριζόντια ιδιοκτησία του έκτου ορόφου, επιφάνειας 276 τ.μ., η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο τον έκτο όροφο της πολυώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στον Πειραιά μέσα στο συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Πειραιά, επί της οδού Ακτή Μιαούλη αρ. 23. Το εν λόγω ακίνητο περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα και κατά ποσοστό 100%, στην «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.», από το 1986.
Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 56.262,34 ευρώ, ενώ ως εκτελεστός τίτλος αναφέρεται η με αριθμό 71/2018 Διαταγή Απόδοσης Μισθίου και Καταβολής Μισθωμάτων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς. Επισπεύδοντες ήταν οι ιδιώτες Α.Λ., Π.Λ. και Μ.Λ. κάτοικοι Πειραιά.
Όσον αφορά τα εμπράγματα βάρη του ακινήτου, εκτός της κατάσχεσης που οδηγεί στον πλειστηριασμό, καταγράφονται:
-Προσημείωση για ποσό 1.800.000 ευρώ υπέρ της εταιρείας Eurobild Proekt ΕOOD εγγραφείσα την 13/02/2014 στο περιθώριο της οποίας υπάρχει σημείωση εκχωρήσεως την 18/07/2016.
-Προσημείωση υποθήκης για ποσό 1.800.000 ευρώ υπέρ της εταιρείας Inter Finance Invest Ltd εγγραφείσα την 18-07-2016.
-Προσημείωση υποθήκης για ποσό 500 ευρώ υπέρ των επισπευδόντων καταχωρηθείσα την 21/05/2020 με αριθμό 3.052
-Υποθήκη για ποσό 500 ευρώ υπέρ των επισπευδόντων καταχωρηθείσα την 26/06/2020.
Από το 1919
Η «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.» είναι από τις παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις καθώς συστάθηκε από τις 30 Μαΐου του 1919, ως συνέχεια της “Veritas Hellenique et Reglements de Classification des Navires” η οποία ιδρύθηκε το 1870 από την «Banque Maritime Archange».
Λειτουργεί ως μη κυβερνητικός Διεθνής Οργανισμός, με σκοπό την πιστοποίηση της αξιοπλοΐας των πλοίων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ εκτός από τον χώρο της ναυτιλίας, δραστηριοποιείται και στο χώρο της βιομηχανίας σε επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όπως επίσης και στην Πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης.
Στην πολυετή διαδρομή του, ωστόσο, έχει περάσει από αρκετές κρίσεις.
Το καλοκαίρι του 2010 μάλιστα η Ε.Ε. ανέστειλε τη λειτουργία του, με σοβαρές συνέπειες για τα υπό ελληνική σημαία σκάφη. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς φάνηκε να χαράζει μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική καθώς στη διοίκησή του συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών.
Λίγα χρόνια αργότερα όμως, βρέθηκε ξανά ένα βήμα από το λουκέτο. Τον Οκτώβριο του 2016 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 2.010.000 ευρώ. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο πιστοποίησε τη μη καταβολή του ποσού, ακυρώνοντας την ΑΜΚ.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.», τα οποία ανατρέχουν… μια δεκαετία πίσω, στη χρήση του 2015, ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει σε 2,67 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της χρήσης να φτάνουν τις 524.329 ευρώ και τις συσσωρευμένες ζημίες σε 2,64 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν στα 3,77 εκατ. ευρώ.
Από το 2017 ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των μελών της διοίκησης, με συνέπεια τον διορισμό έκτοτε προσωρινών διοικήσεων.
Σημειώνεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2025 εκδόθηκε, κατόπιν αίτησης της εταιρείας, απόφαση της Προέδρου Πρωτοδικών Πειραιώς, με την οποία δέχεται το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής, ορίζοντας προσωρινά, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης την 1η Απριλίου 2025, τους Γεώργιο Σταμάτη, Μάρθα Κανελλοπούλου και Χρήστο Τασούλα, ως προσωρινή διοίκηση της εταιρείας και με μόνη αρμοδιότητα να παραλαμβάνουν κάθε έγγραφο που σχετίζεται με την έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και όλων των συνακόλουθων πράξεων.
Διαβάστε ακόμη
Για ποιους έρχεται από 1η Απριλίου ο «ΦΠΑ με τον μήνα»
Real Consulting: Η μετάταξη, οι εξαγορές και οι σκέψεις του Νίκου Βαρδινογιάννη
Νέο ξενοδοχειακό deal «έκλεισε» στην Ομόνοια – Όλες οι λεπτομέρειες (pics)