Για 2+1 «επώνυμες» περιπτώσεις αναμένεται να κληρώσει κατά τους αυριανούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Αυτές αφορούν το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της Alexi Andriotti Accessories στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίες της γνωστής αλυσίδας φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Καπάρου στη Γλυφάδα, καθώς και το εργοστάσιο των αδελφών Χατζηιωάννου της Sprider Stores στην Ξάνθη.

Παράλληλα, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίστηκε να βγει στο σφυρί το ερειπωμένο βιομηχανικό κτίριο της άλλοτε κραταιάς εταιρείας Cardico (Καρδασιλάρης) στην περιοχή του Ρουφ.

Η Easy Fashion

Η Alexi Andriotti Accessories, η γνωστή φίρμα γυναικείων αξεσουάρ, μεσουράνησε προ 15ετίας στην αγορά, αλλά στη συνέχεια οδηγήθηκε σε σταδιακό ναυάγιο λόγω κρίσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο απόγειο της δόξας της διέθετε δίκτυο 73 σημείων πώλησης, εκ των οποίων τα 14 στο εξωτερικό, μέχρι και στο Μαϊάμι. Ωστόσο, η εταιρεία που δημιούργησε ο Αλέξης Ανδριώτης άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας από τις αρχές του 2008.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς οι τράπεζες έκοψαν τη χρηματοδότηση και έτσι άρχισε το κλείσιμο καταστημάτων, ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας αναζητούσε συνέταιρο-επενδυτή που θα έβαζε φρέσκα κεφάλαια.

Η λύση δόθηκε από την εταιρεία επενδύσεων CorpCom που απέκτησε τη Fashion Αvenue, όπως ονομαζόταν η εταιρεία εκμετάλλευσης του δικτύου Αlexi Αndriotti. Βάσει της συμφωνίας, ο Αλέξης Ανδριώτης παρέμεινε επικεφαλής χωρίς όμως μετοχική συμμετοχή, ενώ μπήκαν φιλόδοξα πλάνα για άνοιγμα 20 νέων καταστημάτων σε ορίζοντα τριετίας.

Η εξέλιξη όμως δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα τώρα να βγαίνουν στο σφυρί τα τελευταία ιμάτια της εταιρείας και ουσιαστικά ένα ερειπωμένο ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα. Η εταιρεία, στην οποία έχει διοριστεί από το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση, φέρει το όνομα Easy Fashion (πρώην Fashion Αvenue).

Ο αρχικός πλειστηριασμός, -με επισπεύδουσα την Inrtum-, είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Στη συνέχεια προσδιορίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου 2021 αλλά ανεστάλη κατόπιν εντολής της επισπεύδουσας.

Έτσι φτάνουμε στον αυριανό πλειστηριασμό που αφορά πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες επί πεπαλαιωμένης διατηρητέας διώροφης οικοδομής του 1930 στην οδό Κολοκοτρώνη 33. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς και για τις πέντε ιδιοκτησίες διαμορφώνεται σε 752.000 ευρώ. Το ακίνητο βαρύνεται με πολλές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις, ενώ η κατάσχεση έγινε για 150.000 ευρώ που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.

Το ακίνητο των φροντιστηρίων Καπάτου

Τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών Καπάτου είναι από τα πλέον γνωστά και καθιερωμένα στη χώρα μας, ενώ συνέδεσαν το όνομά τους αρχικά με τη διδασκαλία των Ιταλικών. Σύμφωνα με την ιστορία τους, η επικεφαλής τους Γιώτα Καπάτου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δίδασκε Λατινικά σε μια τάξη Λυκείου. Όταν ένας μαθητής την ρώτησε γιατί δεν τους μαθαίνουν μια μοντέρνα γλώσσα, όπως τα Ιταλικά, συνειδητοποίησε ότι η επιθυμία του ήταν και το δικό της όνειρο.

Έτσι, το 1983 άνοιξε την πρώτη σχολή στην οδό Ακαδημίας, με λιγοστούς μαθητές. Η αποδοχή ήταν τέτοια ώστε σύντομα μετακόμισε στην οδό Εμ. Μπενάκη για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλες οι υπόλοιπες σχολές σε Αθήνα και επαρχία.

Κορυφαία στιγμή στη μακρά αυτή πορεία, υπήρξε η αναγνώριση της προσφοράς της στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ελλάδα, όταν το 2006 της απονεμήθηκε από το ιταλικό κράτος το μετάλλιο “Cavaliere dell’Ordine della Stella Solidarietà Italiana” (Ιππότης της Ιταλικής Δημοκρατίας).

Σήμερα ο Όμιλος Καπάτου, προσφέροντας μαθήματα για πολλές γλώσσες και έχοντας βγάλει περισσότερους από 70.000 διπλωματούχους, συνεχίζει την πορεία του. Όχι όμως χωρίς προβλήματα, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ομοειδείς επιχειρήσεις. Έτσι, αύριο βγαίνουν για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας σε πολυώροφο κτίριο επί της οδού Λαζαράκη στη Γλυφάδα, που κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 για 110.000 ευρώ (μέρος συνολικής απαίτησης 630.059 ευρώ).

Ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 30 Ιουνίου, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 683.000 ευρώ.

Το «απομεινάρι» των Χατζηιωάννου

Από πέρυσι έχει αρχίσει να βγαίνει στο σφυρί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, το εργοστάσιο της «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ» στην Ξάνθη, δηλαδή η βασική παραγωγική μονάδα της κραταιάς κάποτε αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ», παρά το ηχηρό κανόνι παραμένει έως σήμερα «ενεργή» στα χαρτιά, με τους δύο αδελφούς να έχουν αποστασιοποιηθεί από τη διοίκηση εδώ και χρόνια και με την τελευταία εταιρική πράξη που αφορούσε την εκλογή νέου Δ.Σ. να χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2016.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 προγραμματίστηκε να βγει στο σφυρί το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, το οποίο είναι κλειστό και εγκαταλελειμμένο, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς 2.580.000 ευρώ. Και εκείνος όσο και οι επόμενοι πλειστηριασμοί ήταν άγονοι κι έτσι αύριο η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στα 2.064.000 ευρώ.

Πρόκειται για «αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έκτασης αρχικά 64.900τ.μ., το οποίο πλέον και μετά τον αναδασμό των ετών 2003-2006 έχει έκταση 48.822,00τ.μ.».

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτίριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει τους παρακάτω βοηθητικούς χώρους:

1) ένα φυλάκιο εισόδου, εμβαδού 18,00τ.μ.,

2) έναν χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38τ.μ.,

3) μια ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85τ.μ.

4) ένα διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62τ.μ.,

5) μια κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39τ.μ.,

6) έναν οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 8,40τ.μ.,

7) μια υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27τ.μ.,

8) ένα οικίσκο, που αφορά τη δεξαμενή νερού, εμβαδού 15,10τ.μ.,

9) στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βιομηχανικό συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας, ενώ όσον αφορά την κατάστασή του αναφέρεται ότι «οι περιμετρικοί τοίχοι πλήρωσης και η επικάλυψη είναι από πάνελ. Από την μακροσκοπική παρατήρηση εκτιμάται ότι πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα σύγχρονης αισθητικής, σχετικά καλής εξωτερικής κατάστασης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση συντήρησης εσωτερικά και η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του (κατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων)».

Αναφέρεται ακόμη ότι «παρόμοια κτίρια που βρίσκονται εκτός λειτουργίας απαξιώνονται γρήγορα λόγω της έλλειψης συντήρησης και των επιβαρύνσεων που επιδέχονται είτε από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είτε από βανδαλισμούς».

Όσο για τα βάρη που κουβαλάει το ακίνητο, καταμετρώνται 13 τουλάχιστον προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις για χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και το Δημόσιο. Αρκεί να αναφερθεί η αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Δ.Ο.Υ. Κέντρου Ελέγχου Μεγ. Επιχειρήσεων, για ποσό 50.874.431 ευρώ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία ήταν αυτή υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 28 Απριλίου 2021.

Τον Σεπτέμβριο, το ερείπιο της Cardico στο Ρουφ

Άλλο ένα «βαρύ όνομα» της αγοράς ήταν η Cardico-Καρδασιλάρης, η οποία υπήρξε επί σειρά ετών η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας – εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες. Η δική της περιπέτεια ξεκίνησε πριν την οικονομική κρίση για να κορυφωθεί όταν η χώρα εισήλθε στο δεκαετές σκοτεινό «τούνελ».

Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2005 η Cardico έκανε τζίρο 230 εκατ. ευρώ, ενώ μια πενταετία αργότερα, το 2010 είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Στις αιτίες που έφεραν στο δικό της ναυάγιο περιλαμβάνονται οι πολύμηνες απεργίες στον ΟΛΠ προ της ιδιωτικοποίησής του που διέλυσαν την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά της αμυγδαλόψιχας, από την Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες. Αυτά σε συνδυασμό με την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης οδήγησαν στην πτώχευση της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2014. Τώρα προγραμματίστηκε να βγει στο σφυρί μια από τις βασικές εγκαταστάσεις της (μέχρι το 2003 που καταστράφηκε από πυρκαγιά) στην περιοχή του Ρουφ. Ο πλειστηριασμός με επισπεύδοντα ιδιώτη έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1.684.000 ευρώ.

Πρόκειται ειδικότερα για πυρόπληκτο βιομηχανικό κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους που έχει ανεγερθεί σε γωνιακό οικόπεδο εκτάσεως 3.512,83τ.μ. επί της συμβολής των οδών Ορφέως αρ. 152 και Δημαράκη, στη θέση Ρουφ ή Ταμπάκικα της Πολεοδομικής Ενότητας Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιλαμβάνει υπόγειο 1.574,16 τ.μ., ισόγειο1.481,72 τ.μ., Α’ όροφο 1.481,72 τ.μ. και Β’ όροφο 1.481,72 τ.μ.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1981 και όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και βλάβες λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2003.

Σημειώνεται ότι έκτοτε δεν χρησιμοποιείται λόγω των εκτεταμένων καταστροφών, καθώς υφίσταται μόνο ο σκελετός, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές αναστρέψιμες και επισκευάσιμες. Πέραν της καταστροφής λόγω πυρκαγιάς το ακίνητο έχει υποστεί λεηλασίες και βανδαλισμούς.

Γενικά το ακίνητο εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, πλήρη απουσία μηχανολογικού εξοπλισμού, χωρίς ενδιάμεσα χωρίσματα, με λεηλατημένα τα υαλοστάσια και τους αγωγούς τόσο της πυρόσβεσης, όσο και της ηλεκτροδότησης. Επίσης, αγωγοί ύδρευσης δεν υφίστανται.

Η έκθεση εκτίμησης καταλήγει, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι «το υφιστάμενο κτίριο αν και πυρόπληκτο αποτελεί τη βέλτιστη υλοποίηση, αφού η υφιστάμενη δόμηση είναι μεγαλύτερη κατά 58% από την σημερινή επιτρεπόμενη. Άρα δεν εξετάζεται η προοπτική κατεδάφισης του, αλλά η αποκατάστασή του, ως πλέον συμφέρουσα αξιοποίηση του ακινήτου».

Διαβάστε ακόμη

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Travelmyth: Η ελληνική πλατφόρμα που ανοίγει τις πύλες σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και καταλύματα (pics)

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)