Με σημαντικό «σκόντο» της τάξης του 1 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το ακίνητο της ιστορικής βιομηχανίας ξυλείας ΑΒΕΞ στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.

Συγκεκριμένα, το αρχικό σφυρί χτύπησε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.344.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών, που προσδιόριζαν την αγοραία αξία του ακινήτου στα 4.150.000 ευρώ και στα 4.538.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών, η σύνδικος πτώχευσης που είναι και η επισπεύδουσα, όρισε νέο για τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται τώρα στα 3.258.000 ευρώ, πόσο που αντιπροσωπεύει τα ¾ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των δύο εκτιμητών. Έτσι, η τιμή είναι μειωμένη κατά 1.086.000 ευρώ.

Το ακίνητο στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας

Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για ένα οικόπεδο, «μετά των σ’ αυτό κτισμάτων, που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών».

Πρόκειται για έκταση που αποτελείται από δύο όμορα γήπεδα επιφάνειας 80.630 τ.μ. και 20.000 τ.μ. και συνολικά κατά νεότερη καταμέτρηση 100.960,93 τ.μ.. Εντός της έκτασης υπάρχουν 30 κτίρια και υπόστεγα (γραφεία, κλειστές και ανοιχτές αποθήκες, με το σύνολο των στεγασμένων επιφανειών να ανέρχεται σε 32.017,60 τ.μ..

Επισημαίνεται ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, με πολλά από τα κτίρια να είναι παραβιασμένα και τμήματα στέγης ορισμένων εξ αυτών να είναι ετοιμόρροπα ή εν μέρει πεσμένα.

Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος και ασφαλτοστρωμένος, ενώ υπάρχουν ακόμη ξύλινη περιμετρική περίφραξη, ξύλινα στέγαστρα στάθμευσης οχημάτων, εγκατάσταση πυρόσβεσης (πυροσβεστικές φωλιές) και φωτισμού και περιμετρική δενδροφύτευση.

Η ιστορία και το παραθαλάσσιο «φιλέτο»

Η Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Ξυλείας (ΑΒΕΞ) συμφερόντων της οικογένειας Ντόντη, ξεκίνησε τη διαδρομή της το 1922, αποτελώντας στην πορεία σημαντικό παραγωγικό – βιομηχανικό πυλώνα για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Από την έναρξη, ωστόσο, της οικονομικής κρίσης η εταιρεία μπήκε σε… ολισθηρό κατήφορο, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2012 να κηρυχθεί σε πτώχευση με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών, που έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση την οποία είχαν υπέβαλαν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, πρώτα προχώρησε η αξιοποίηση του βασικού ακινήτου της ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων της Πάτρας. Λόγω θέσης το ακίνητο αυτό θεωρείτο «φιλέτο», ωστόσο μεσολάβησαν πολλοί άγονοι πλειστηριασμοί, καθώς η αρχική τιμή έφτανε τα 9 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο της ΑΒΕΞ στην Ακτή Δυμαίων

Τελικά, το ακίνητο των 21,5 στρεμμάτων που είχε εξελιχθεί σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων, κατακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 στα 3,3 εκατ. ευρώ και αποκτήθηκε από την εταιρεία Polikenco, στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η θυγατρική της ολλανδικής Ten Brinke στην Ελλάδα και κατά 50% η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή, με στόχο τη δημιουργία εμπορικού πάρκου του ΙΚΕΑ.

Στην παρούσα φάση, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για την επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ. Με βάση το σχέδιο, θα αναπτυχθεί εμπορικό πάρκο σε χώρους 20.000 τ.μ., εκ των οποίων η εκμισθώσιμη επιφάνεια θα είναι 13.900 τ.μ. και θα περιλαμβάνει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και ακόμη 4 καταστήματα.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικές φωτογραφίες – Ο Αλεν Γκίνσμπεργκ και τα ιερά τέρατα της γενιάς των beatniks

Village Roadshow: Η δεύτερη ευκαιρία μετά την απόκτηση της από τον ΑΝΤ1 και η επιστροφή στα κέρδη

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Μοχλός ανάπτυξης επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ