Ένα σφυρί με μεγάλη ιστορία αναμένεται να χτυπήσει στις αρχές της νέας χρονιάς.

Πρόκειται για το ακίνητο της βιομηχανίας υφασμάτων Μπριτάννια που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς 3.354.000 ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε για ποσό 500.000 ευρώ, μέρος της συνολικής απαίτησης. Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.» («Όμικρον Κύκλος R.E.D. 1 Α.Ε»), πρώην «Sciens Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Α.Ε.», όπως μετονομάστηκε η «Πειραιώς Property Α.Ε.».

Στη θέση της επισπεύδουσας βρίσκεται η αλλοδαπή εταιρεία ειδικού σκοπού «ERB Recovery DAC» η οποία εκπροσωπείται από την doValue Greece.

Σημειώνεται ότι η Όμικρον Κύκλος Real Estate, -με διαχειριστή τον Σταύρο Κωνσταντινίδη-, ιδρύθηκε στις 27.04.2005 με σκοπό την απόκτηση, ανέγερση, διαχείριση και αξιοποίηση πάσης φύσεως ακινήτων. Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου της Όμικρον Κύκλος Ένα Γενική Συμμετοχική Α.Ε. (πρώην Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.) από το Σεπτέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2021 «η εταιρεία βρίσκεται στην διαδικασία εξεύρεσης πιθανών αγοραστών ή μισθωτών για το ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της, με σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της στα επόμενα έτη».

Ένας αιώνας ιστορία

Η Μπριτάννια με τη επωνυμία «Α.Ε BRITANNIA Αγγλική Εριουργία εν Ελλάδι», ιδρύθηκε το 1931 από την εδρεύουσα στο Μάντσεστερ CROSLAND MOOR & CO L.M.D, τον Κ. Ναθαναήλ και την εταιρεία «Γιαννούτσικος-Πετσιάβας», με αντικείμενο την κατασκευή μάλλινων υφασμάτων κασμηριών.

Επικεφαλής της ήταν ο Σολομών Ι. Αχλαδέφ ο οποίος είχε σπουδάσει στην Κρατική Αγγλική Υφαντουργική Σχολή.

Το εργοστάσιο χτίστηκε στις όχθες του Ποδονίφτη στα νοτιοανατολικά όρια της Ν. Φιλαδέλφειας από τον εργολήπτη μηχανικό Ν. Γαβαλά, υπό την εποπτεία του καθηγητή του Πολυτεχνείου Αχ. Καρρά και σε επίπεδο εργατικού δυναμικού βασίστηκε κυρίως σε πρόσφυγες. Όπως αναφέρεται σχετικά, από τους 300 εργάτες το 60% ήταν κορίτσια, τα οποία ήταν τα καταλληλότερα να διεξάγουν μια εργασία τόσο λεπτή και επίπονη, όπως ήταν το κόψιμο των κόμπων κατά την ύφανση. Μάλιστα, οι υφάντριες και μανταρίστριες της Μπριτάννια φημίζονταν ότι είχαν ξεπεράσει και τα αγγλικά στάνταρντ.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Υφαντουργείου (250 ιστοί), του Βαφείου, του Πλυντηρίου και του Φινιριστήριου προερχόταν από αγγλικούς οίκους.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα και επί αρκετές δεκαετίες η Μπριτάννια παρήγαγε τα πιο ποιοτικά κασμήρια και γενικά κάποια από τα καλύτερα υφάσματα και ρούχα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά μέχρι το 2007, όταν πλέον δεν μπόρεσε να αντέξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αθρόες εισαγωγές με συνέπεια να βάλει λουκέτο.

Έκτοτε το βιομηχανικό συγκρότημα στη Ν. Φιλαδέλφεια εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου…

Τι θα βγει στο σφυρί

Το ακίνητο πέρασε στα χέρια της «Πειραιώς Property» το 2005 και τώρα οδηγείται στο σφυρί.

Πρόκειται για οικόπεδο, κατά τον προγενέστερο τίτλο κτήσεως, έκτασης 11.034,49 τ.μ. ενώ κατόπιν ρυμοτομήσεων, τακτοποιήσεων, καθορισμού οριογραμμών ρέματος κλπ, το απομένον οικόπεδο έχει τελική επιφάνεια 6.980,31 τ.μ., το οποίο βρίσκεται επί της οδού Λυκούργου, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Επί του οικοπέδου υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, 30 τ.μ. και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), 50 τ.μ.

Έτσι, η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων φτάνει τις 6.620 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το κτίριο αποτελείται από έναν μεγάλο κύριο χώρο με δυο μικρά κατ’ επέκταση τμήματα ισογείου, ένα τμήμα Α’ ορόφου και τμήματα υπογείου. Στο υπόγειο και στον όροφο υπήρχαν βοηθητικοί χώροι και στο ισόγειο ήταν οι χώροι παραγωγής του πρώην εργοστασίου. Όλες οι επιφάνειες είναι ενιαίες, μεγάλου μεγέθους, ιδιαίτερα αυτές του ισογείου.

Ο χώρος καθορίζεται από τις παράλληλες συστοιχίες των κολωνών από οπλισμένο σκυρόδεμα με οριζόντια και κεκλιμένα δοκάρια που διαμορφώνουν τα κεκλιμένα τμήματα της στέγης με πολλούς φεγγίτες. Σε κάποια σημεία υπάρχουν εσωτερικές τοιχοποιίες οι οποίες διαμορφώνουν επιμέρους χώρους. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν την ελεύθερη διαμόρφωση του χώρου για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Όπως σημειώνεται, το κτίριο σήμερα είναι κενό και χρήζει ανακατασκευής εφόσον αποφασιστεί η επαναχρησιμοποίηση του. Ουσιαστικά υπάρχει ο φέρων οργανισμός και οι περιμετρικές τοιχοποιίες, επιχρισμένες και χρωματισμένες. Εκτός του κυρίως κτιρίου υπάρχει μικρό ανεξάρτητο κτίσμα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, εκτός της ρυμοτομικής γραμμής. Επίσης στον ακάλυπτο υπάρχει καμινάδα η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι διατηρητέα, καθώς και γεώτρηση.

Οι ρυθμίσεις και τα βάρη

Με βάση το ΦΕΚ 738Δ/14-7-2003 εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη και η ένταξη του ακινήτου της Μπριτάννια στο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ καθορίστηκαν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης. Περαιτέρω, με την μεμονωμένη πράξη εφαρμογής 5578/217/21-7-2007 καθορίστηκαν οι ιδιοκτησίες με την αφαίρεση εισφοράς σε γη για να αποδοθεί ο χώρος διαμορφωμένος προς χρήση. Σημειώνεται επίσης ότι έχει βεβαιωθεί οφειλή εισφοράς σε χρήμα για έκταση 1.321,06 τ.μ. με αναφορά σε ποσό εισφοράς για το οποίο όμως εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Το ακίνητο βρίσκεται σε σημείο πυκνής δόμησης αλλά και με καλή υπερτοπική πρόσβαση σε περιοχή με πολύ πράσινο, πλησίον του πάρκου της Ν. Φιλαδέλφειας και ειδικά του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου και αθλητικού κέντρου της ΑΕΚ.

Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχει προσημείωση υποθήκης για ποσό 6.350.000 ευρώ, σε βάρος της «Πειραιώς Property» και υπέρ της Eurobank, εγγραφείσα στις 21/12/2012, καθώς και αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 500.000 ευρώ, σε βάρος της «Όμικρον Κύκλος Real Estate» και υπέρ της «ERB Recovey DAC» στις 12/7/2023.

Νέο σφυρί για τη βίλα του Γ. Γλου

Παράλληλα, σε έναν ακόμη επαναληπτικό πλειστηριασμό οδηγείται η βίλα του Γιώργου Γλου στην Καστέλα. Μετά από αρκετούς άγονους, με τον τελευταίο στις 12 Ιουλίου, το νέο σφυρί αναμένεται να χτυπήσει την 1η Νοεμβρίου 2023, με τιμή εκκίνησης 3,3 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί μια σπάνια περίπτωση-θρίλερ γύρω από την τύχη του και την τιμή πρώτης προσφοράς του, η οποία… ανεβοκατεβαίνει.

Η βίλα των Γιώργου Γλου και Μαρίας Τριαντοπούλου πρωτοβγήκε στο σφυρί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και μετά στις 28 Ιουλίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο τρίτος πλειστηριασμός προγραμματίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου 2022, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 2,64 εκατ. ευρώ για το 100% (1,32 εκατ. ευρώ για το 50% της πλήρους κυριότητας εκάστου των οφειλετών) δηλαδή κατά 20% μειωμένο σε σχέση με την αρχική των 3,3 εκατ. ευρώ.

Αυτός ο πλειστηριασμός όμως ανεστάλη, προφανώς λόγω του παρασκηνιακού ενδιαφέροντος κάποιου υποψήφιου αγοραστή. Το deal ωστόσο δεν έκλεισε και έτσι το ακίνητο ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για 12 Ιουλίου 2023, αλλά με την τιμή εκκίνησης να έχει επανέλθει στα 3,3 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου προς την πλευρά της θάλασσας και επισπεύδουσα είναι η υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζα Probank που εκπροσωπείται από την «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση».

Ειδικότερα πρόκειται για μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, 699,99 τ.μ., συμβατικής κατασκευής, δηλαδή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πέτρα και μάρμαρο, είναι καλής αισθητικής ενώ διαθέτει θέα προς τη θάλασσα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης «η άμεσα γύρω περιοχή του ακινήτου χαρακτηρίζεται ως περιοχή γενικής κατοικίας και διαθέτει μικτή χρήση γης, με εμπορικά καταστήματα τόσο επί των κεντρικών οδικών αρτηριών (Λ. Παπαναστασίου, Ακτή Κουντουριώτου κλπ), όσο και επί των δευτερευόντων οδών, καθώς και οικιστικά ακίνητα συμβατικής κατασκευής στη πλειονότητά τους.

Το ακίνητο, τοποθετείται 2ο από τη θάλασσα, σε απόσταση 50 μέτρων από το παραλιακό μέτωπο και λόγω εδαφικών κλίσεων, διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς αυτή. «Γενικά τοποθετείται σε μία εκ των καλύτερων θέσεων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά», όπως αναφέρεται.

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Επιταχύνουμε τον βηματισμό στο Ελληνικό – Πάνω από τις προσδοκίες πωλήσεις κατοικιών και μισθώσεις στα malls

Κυρίαρχη η ελληνόκτητη ναυτιλία σε αξία στόλου ($148 δισ.) και αριθμό πλοίων (4,936)

Τελευταία ευκαιρία για ασφάλιση κατοικίας με μείωση ΕΝΦΙΑ για το 2024 και το 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ