Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου το περιθώριο που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να ασφαλίσουν την κατοικία τους και να πάρουν την ελάχιστη έκπτωση 2,5% στον ΕΝΦΙΑ του 2024 και το 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2025.

Βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, όσα σπίτια ασφαλιστούν για τουλάχιστον τρεις μήνες θα δικαιούνται έκπτωση 2,5% στον επόμενο ΕΝΦΙΑ και αν το συμβόλαιο είναι ετήσιο θα δικαιούται και 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2025. Άρα όσοι κάνουν αίτηση ασφάλιση κατοικίας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και το συμβόλαιο είναι τουλάχιστον για 12 μήνες θα έχουν εκπτώση σε δυο ΕΝΦΙΑ.

Όσοι χασουν την προθεσμία πάνε για την έκπτωση στο φόρο του 2025. Πιο αναλυτικά, από το 2024 θα ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

Η έκπτωση θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο. Θα υπολογίζεται, δηλαδή, στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.

Το ασφάλιστρο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Αυτό σημαίνει πως θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο έντυπο Ε9.

Η μείωση αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με την έκπτωση να υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου. Η μείωση ΕΝΦΙΑ θα είναι κλιμακωτή για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλιστεί για ολόκληρο τον χρόνο. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο τον χρόνο, αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%.

Πιο αναλυτικά, η έκπτωση ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοσθεί ως εξής:

  • Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%
  • Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%
  • Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%
  • Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση ΕΝΦΙΑ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, όσοι ασφαλισμένοι πάθουν ζημιά από θεομηνία, μοιραία θα αποκλειστούν από τη δωρεάν κρατική αρωγή προς τους ανασφάλιστους!

Εν όψει του ότι σε όλα τα ασφαλιστήρια σεισμού υπάρχει απαλλαγή της ασφαλιστικής εταιρείας για το 2% του ασφαλισμένου κεφαλαίου, για να μην αδικηθούν οι ασφαλισμένοι, θα πρέπει προβλεφθεί ρητά ότι, σε ζημιές που υπερβαίνουν π.χ. τις 10.000 ευρώ, αυτό το ποσοστό θα καλύπτεται από το κράτος και ολόκληρο το υπόλοιπο 98% της ζημιάς τους από την ασφαλιστική εταιρεία.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί πως «το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις 10% είναι για τους περισσότερους φορολογούμενους συμβολικό και όχι αποτελεσματικό κίνητρο. Το ποσοστό πρέπει και μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον στο 25%, δεδομένου ότι η πολλαπλή φορολόγηση ολόκληρου του ασφαλιστικού τζίρου, ελαχιστοποιεί στην κυριολεξία το εντεύθεν δημοσιονομικό βάρος».

Διαβάστε ακόμη

Lamda: Επιταχύνουμε τον βηματισμό στο Ελληνικό – Πάνω από τις προσδοκίες πωλήσεις κατοικιών και μισθώσεις στα malls

Κυρίαρχη η ελληνόκτητη ναυτιλία σε αξία στόλου ($148 δισ.) και αριθμό πλοίων (4.936)

Πλειστηριασμοί: Σφυρί με… ιστορία για το εργοστάσιο της «Μπριτάννια» δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ