Ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Ερέτριας κατά το παρελθόν, το «Δελφίς», οδηγείται στο ηλεκτρονικό σφυρί το επόμενο διάστημα.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα τη Eurobank και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις (μόλις) 667.000 ευρώ. Για τη χαμηλή τιμή εκκίνησης, παρότι πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, υπάρχει εξήγηση, καθώς το ακίνητο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel» στο οποίο έσπευδαν να διαμείνουν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής.

Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή.

Ο Όμιλος, το χρέος και το ακίνητο

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και του Τουριστική Εταιρεία» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού.

Με βάση την περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού πρόκειται για μια «πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Δ.Κ. Ερέτριας, της Δ.Ε. Ερέτριας, του Δήμου Ερέτριας και εντός του σχεδίου της πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο».

Το οικόπεδο συνορεύει ΝΔ με την οδό Αρχαίου Θεάτρου και πέραν αυτής με τη θάλασσα, ΒΑ με την οδό Απολλωνίδου, ΝΑ με την οδό Σπύρου Βασιλείου και ΒΔ με χαντάκι και πέραν αυτού με ιδιοκτησία αγνώστου.

Επί του ανωτέρω οικοπέδου υπάρχει πολυώροφη οικοδομή που αποτελείται από ισόγειο, επιφανείας 669,10τ.μ., πρώτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., δεύτερο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., τρίτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., τέταρτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ. και απόληξη κλιμακοστασίου επιφανείας 25 τ.μ..

Στην επιτρεπόμενη δόμηση δεν προσμετρούνται τα βοηθητικά κλιμακοστάσια, οι έξοδοι πυρασφάλειας και η απόληξη κλιμακοστασίου, το δε εμβαδόν της δόμησης που έχει υλοποιηθεί αν αφαιρεθούν οι προαναφερόμενοι βοηθητικοί χώροι [267,5 τ.μ.] είναι 3.102 τ.μ.

Χρειάζεται… ξαναχτίσιμο

Όπως προκύπτει από την εξωτερική αυτοψία και την έκθεση εκτίμησης, υπάρχουν 24 δωμάτια ανά όροφο, δηλαδή συνολικά 96 δωμάτια. Στο ισόγειο λαμβάνεται ότι προβλέπεται να λειτουργούν lobby, reception, εστιατόριο, bar και λοιποί χώροι για την λειτουργία του ξενοδοχείου.

Όπως όμως τονίζεται «το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν αποξηλωθεί όλα τα εξωτερικά κουφώματα, ενώ όσα έχουν μείνει είναι σκουριασμένα με σπασμένα τζάμια, υπάρχουν έντονες φθορές και υγρασία στα επιχρίσματα και ελαιοχρωματισμούς, κατεστραμμένα δάπεδα κ.λ.π.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, το κτίριο πιθανόν έχριζε στατικής ενίσχυσης καθώς είχε αφαιρεθεί η επικάλυψη των υποστυλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος, ώστε να ελεγχθεί ο χαλύβδινος οπλισμός, ενώ στη συνέχεια και κατά την αυτοψία το συγκεκριμένο τμήμα των υποστυλωμάτων έχει ξανακαλυφθεί. Το στοιχείο αυτό και με δεδομένη την μεγάλη ηλικία της κατασκευής αποκαλύπτει παράγοντες που πιθανόν καθιστούν το κτίριο ευάλωτο σε σεισμούς κ.α. και εξαιρετικά επισφαλές»…

Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, με βάση την έκθεση εκτίμησης, «προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί χρίζει ριζικής-εκτεταμένης ανακαίνισης και πιθανόν απαιτηθούν ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω της άσχημης κατάστασής του, εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος και ρίσκο». Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα τις παλαιότερες εκτιμήσεις, είχε προταθεί αξιοποίηση του ακινήτου με την μετατροπή του σε κτίριο διαμερισμάτων και καταστημάτων.

Η τιμή εκκίνησης και τα βάρη

Με βάση όλα τα παραπάνω και την πραγματική κατάσταση του ακινήτου, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 667.000 ευρώ.

Παράλληλα, όμως υπάρχουν και τα εξής βάρη:

  • Προσημείωση υποθήκης υπέρ Eurobank για το ποσό των 5,4 εκατ. ευρώ από το 2007, η οποία έχει τραπεί σε υποθήκη το 2015.
  • Υποθήκη υπέρ Ελληνικού Δημοσίου για το ποσό των 1.531 ευρώ από το 2012.
  • Αναγκαστική κατάσχεση υπέρ Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών, για το ποσό των 192.701,03 ευρώ από το 2017.
  • Αναγκαστική κατάσχεση, από τον Ιανουάριο του 2023, υπέρ της επισπεύδουσας τον πλειστηριασμό Eurobank, για το ποσό των 200.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα λόγω καύσωνα και πυρκαγιών

Σχέδιο για ριζική αλλαγή στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, το «όχι» στα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ