Ημερά ηχηρών ονομάτων ήταν η σημερινή σε επίπεδο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και τούτο καθώς ανάμεσα σε πολλές άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνονταν τα σφυριά για ακίνητα του Γιώργου Πετζετάκι, της Δήμητρας Ραξέβσκυ και της Βιργινίας Βεντουράκη.

Ωστόσο για την τρίτη εξ αυτών, στο «παρά πέντε» υπήρξε ανατροπή καθώς το σφυρί που είχε προγραμματιστεί για τη μεζονέτα της στη Φιλοθέη οδηγήθηκε σε αναστολή.

Το ακίνητο της Βιργινίας Βεντουράκη βρίσκεται στη θέση «Καλογρέζα» (σήμερα “Συνοικισμός Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης”)του Δήμου Φιλοθέης, σε οικόπεδο 1.099,53 τ.μ. και έχει χώρους 340 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 1.186.018 ευρώ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του εκλιπόντος δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προ τριετίας για το εκπληκτικό εξοχικό που διατηρούσε ο σπουδαίος δημοσιογράφος και διευθυντής εφημερίδων στην Τήνο. Τον Φεβρουάριο του 2019 το σπίτι βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 1,4 εκατ. ευρώ και αποκτήθηκε από την κα Κλέλια Χατζηιωάννου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις άλλες δύο περιπτώσεις, τα ακίνητα του Γ. Πετζετάκι και της Δ. Ραξέβσκυ άλλαξαν χέρια.

Το διαμέρισμα του Πετζετάκι στη Βούλα

Για τον Γιώργο Πετζετάκι έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, με την ιστορία του να παραπέμπει σε φιλμ νουάρ του Χόλυγουντ. Έτσι ο σημερινός πλειστηριασμός δεν ήταν παρά ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της περιπετειώδους πορείας του.


Αφορούσε ένα διαμέρισμα και μια θέση στάθμευσης σε πολυκατοικία στην Άνω Βούλα.

Βρίσκεται ειδικότερα στη θέση Άγιος Νικόλαος στην Άνω Βούλα στην διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ.29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας). Η πρώτη ιδιοκτησία είναι διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C. ξένων, διάδρομο, έχει δύο βεράντες προς την Νοτιοδυτική πλευρά και άλλη βεράντα προς την Βορειοανατολική πλευρά.Έχει επιφάνεια 220 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.232.000 ευρώ.

Κατά τον σημερινό πλειστηριασμό το ακίνητο έπιασε υπερδιπλάσια τιμή καθώς κατακυρώθηκε στα 2.875.320 ευρώ.
Μαζί βγήκε και μια θέση στάθμευσης υπογείου 11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 37.000 ευρώ που κατακυρώθηκε στις 58.765 ευρώ.

Το διαμέρισμα αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008 και επισπεύδουσα στον πλειστηριασμό ήταν η εταιρεία «Θεά Άρτεμις Α.Ε.» που ενεργεί για λογαριασμό της Artemis Securitisation S.A.

Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνονται 11 προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις…

Το χτίσιμο ενός πολυεθνικού κολοσσού

Η Πετζετάκις υπήρξε η πρώτη ελληνική πολυεθνική. Δημιούργημα του Αριστόβουλου Πετζετάκι, ενός ανθρώπου που μέσα από την εφευρετικότητα και τις πατέντες του άνοιξε για την εταιρεία του τους ορίζοντες των διεθνών αγορών.

Ανοιχτοχέρης, αφοσιωμένος στη δουλειά του, αλλά αναμφισβήτητα ηγετική προσωπικότητα αναγνωρισμένη από έντυπα όπως το Time και οι Financial Times που τον είχαν χαρακτηρίσει «εφευρέτη πρώτης γραμμής».

Η αφετηρία του ήταν μια ταπεινή βιοτεχνία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του στο Μοσχάτο. Ο Αριστόβουλος σπούδασε χημικός μηχανικός και όταν πήρε στα χέρια του τη μικρή βιοτεχνία τη μετέτρεψε σε έναν βιομηχανικό όμιλο για τον οποίο μιλούσαν σε όλο τον κόσμο.

Σε ηλικία μόλις 37 ετών απολάμβανε ήδη τη δόξα και τα οικονομικά οφέλη της διεθνούς αναγνώρισης. Bασικό «όχημα» της επιτυχίας ήταν η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, αλλά και της μηχανής και των καλουπιών για την παραγωγή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο σωλήνας Heliflex αντικατέστησε αμέσως το σωλήνα ruber που κυριαρχούσε στην ύδρευση, την άρδευση και τη γεωργία

Σύντομα άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop κ.α.

Tούτο αποτέλεσε το «διαβατήριο» για τη γιγάντωση της Πετζετάκις και την ίδρυση θυγατρικών σε 22 χώρες, με έμφαση στη M. Aνατολή και την Aφρική που είχαν τεράστιες ανάγκες ύδρευσης, ενώ παράλληλα έδινε το δικαίωμα χρήσης των πατεντών σε βιομηχανικούς κολοσσούς της εποχής, έναντι υψηλών royalties.

Tο 1968 ήρθε άλλη μια «χρυσή» πατέντα για τους σωλήνες αποχέτευσης που έφερε εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας. Αυτή η θριαμβευτική πορεία συνεχίστηκε μέχρι το 1973.

Το «ορόσημο» και ο διάδοχος

Τότε ο αιφνίδιος θάνατος του Aριστόβουλου Πετζετάκι, σε ηλικία μόλις 50 χρόνων, από καρδιακό επεισόδιο, ήταν το καθοριστικό γεγονός για να ξεκινήσει να γράφεται «η αρχή του τέλους». O φυσικός του διάδοχος, ο γιος του Γιώργος ήταν μικρό παιδί. Οπότε ανέλαβε τα ηνία, το 1986, όταν τέλειωσε τις σπουδές του στο Boston College και τα μεταπτυχιακά στο London School Of Econimics, σε ηλικία 23 ετών.

Στο μεταξύ όμως, είχαν μεσολαβήσει στη διοίκηση και το «ταμείο» συγγενείς, σύμβουλοι και «επενδυτικά κεφάλαια» που δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Διαδοχικές εξαγορές, επεκτάσεις χωρίς στρατηγική και σπατάλες, αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Έτσι, ο Γιώργος Πετζετάκις είναι γεγονός ότι κάθισε εξ αρχής σε μια «ηλεκτρική καρέκλα». Για να καλυφθούν τα χρέη που στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία. Tίποτα, όμως, δεν μπορούσε να κρατήσει την εταιρεία όρθια κυρίως από την ώρα, μάλιστα, που είχαν λήξει και οι πατέντες.

Το 2010 η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.), το ίδιο και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.).

Παράλληλα, οι 11 παραγωγικές μονάδες και το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων του ομίλου σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή χάθηκαν εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού από ασιατικές εταιρείες, αλλά και των αστάθμητων παραγόντων που εκείνη την εποχή κλόνιζαν τη διεθνή οικονομία.

Tον Nοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν «βόμβα» η είδηση της σύλληψης του Γ. Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό Γκαμπριέλα.

O όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης το Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί οι μονάδες της Πετζετάκις.

Η Δήμητρα Ραξέβσκυ

Στο χώρο του παιδικού ενδύματος διέπρεψε η Δήμητρα Ραξέβσκυ, γράφοντας τη δική της διακριτή πορεία σε σχέση με την πιο διάσημη αδελφή της, την αείμνηστη Έλενα, η οποία και καθιέρωσε τη γνωστή φίρμα γυναικείας ένδυσης Miss Raxevsky”.

Παρά τις διαφορετικές διαδρομές, και το εγχείρημα της Δήμητρας Ραξέβσκυ είχε την ίδια ατυχή κατάληξη. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2019 κατέβασε ρολά η “Miss Raxevsky” και πέρυσι το φθινόπωρο ήρθε η σειρά της «Mini Raxevsky».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022 η επιχείρηση ανέστειλε τη λειτουργίας της, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου 2022 έριξε τους τίτλους τέλους κηρύσσοντάς την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και ορίζοντας ως ημερομηνία παύσης πληρωμών την 30 Μαΐου 2022.

Είχε προηγηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2022 η εξώδικη δήλωση παραίτησης της Δήμητρας Ραξέβσκυ από τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της «Mini Raxevsky».

Το ακίνητο στο Καστρί

Κάπως έτσι η Δ. Ραξέβσκυ βρέθηκε αντιμέτωπη με το διπλό σφυρί για την κατοικία της στο Καστρί με επισπεύδουσα την ιδιώτη Ζ.Σ., το οποίο τελικά άλλαξε χέρια.

Το ακίνητο αναπτύσσεται σε οικόπεδο επιφάνειας 2.055,90 τ.μ. και στο σφυρί αναμένεται να βγουν διαμέρισμα του πρώτου και δευτέρου ορόφου επιφάνειας 257 τ.μ. (τα δύο επίπεδα επικοινωνούν μέσω εσωτερικής κλίμακας) με υπόγεια αποθήκη και δύο υπόγειες θέσεις στάθμευσης, καθώς και διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου επιφάνειας 132 τ.μ. με υπόγεια αποθήκη και υπόγεια θέση στάθμευσης αυτοκινήτου.

Για το πρώτο η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στις 385.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 500.000 ευρώ και για το δεύτερο στις 305.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 305.501 ευρώ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πως υπάρχει υψηλή περίφραξη. Παράλληλα, το μεγαλύτερο τμήμα του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου είναι δενδροφυτεμένο και διαμορφωμένο με διαδρόμους κυκλοφορίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς για το δεύτερο διαμέρισμα ήταν χαμηλότερη αλλά αυξήθηκε κατόπιν ανακοπής της Cepal, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις.

Με ρίζες από τη Ρωσία

Η οικογένεια Raxevsky, με καταγωγή από τη Ρωσία, είχε τρεις κόρες, την Έλενα, που ήταν η μεγαλύτερη, την Άννα που ήταν η μεσαία και τη μικρότερη, Δήμητρα. Και οι τρεις συνέδεσαν την πορεία τους με το χώρο της μόδας.

Η Δήμητρα Raxevsky σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1979 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κηφισιά, με την επωνυμία Miss Raxevsky.

Η αδελφή της Έλενα και ο σύζυγός της Γιώργος Μουρτζούχος είχαν κάνει το δικό τους πρώτο βήμα, ιδρύοντας το 1976 την εταιρεία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε., που είχε εξαγωγικό προσανατολισμό προς χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Οι δύο αδελφές συνεργάστηκαν για επτά περίπου χρόνια και στη συνέχεια, η Δήμητρα αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δρόμο και , μαζί με τον Αβεντίς Μπαλιάν δημιούργησαν τη Mini Raxevsky, μια ξεχωριστή εταιρεία που καθιερώθηκε ανάμεσα στις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής μόδας στην Ελλάδα με τη φήμη και της να φτάνει μέχρι την Αυστραλία και το Μεξικό. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία ήταν φθίνουσα…

Διαβάστε ακόμη

Επενδυτικό comeback ετοιμάζει ο Τζον Κουδούνης με «κλειδί» τον Αντετοκούνμπο (pics)

Μπορεί η Ελλάδα να προλάβει το «τρένο» στον κλάδο των drones; (pics)

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα στο α’ τρίμηνο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ