Πέρα από το μεγάλο ταλέντο του στο μπάσκετ το οποίο τον οδήγησε στην κορυφή της ιεραρχίας του αθλήματος και του αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει αποδείξει τις ικανότητές του και στις business.

Μια σειρά από ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τον ίδιο εμπορικές συμφωνίες, επιχειρηματικά εγχειρήματα, επενδύσεις και deals με χορηγούς, υπερδιπλασιάζουν τα ετήσια εισοδήματα του Έλληνα διεθνή σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, που έφτασε τα 86,5 εκατ. δολ. για το 2022 και αρχίζει να «κοιτά» πλέον προς το «φράγμα» των 100 εκατ. δολ.

Όπως έλεγε, όμως, κάποτε ο Νίκος Γκάλης «αυτή είναι μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη», όταν ουσιαστικά «προφήτεψε» την κατάκτηση του «χρυσού» EURO το 1987.

Σε αυτά τα χνάρια φαίνεται λοιπόν να βαδίζει και ένας από τους διαδόχους του στο ελληνικό μπάσκετ, ο πρωταθλητής του 2021 στο ΝΒΑ με τα «ελάφια» και δις MVP του. Βέβαια, ο Greek Freak εφαρμόζει τον ίδιο «κανόνα» και… εκτός παρκέ.

Το ένα deal διαδέχεται το άλλο και μάλλον αυτή την εποχή ήρθε το μεγαλύτερο από όσα καταγράφονται ως σήμερα στο ενεργητικό του. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την συμφωνία του με τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Κουδούνη, επικεφαλής της Calamos Investments, για την δημιουργία των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, μιας δέσμης κεφαλαίων ESG που θα είναι προσβάσιμα στους επενδυτές.

Δεν θεωρείται τυχαίο ως έναν βαθμό ότι τόσο το όνομα του Γιάννη Κουδούνη, όσο και αυτό του ομογενούς Έλληνα κροίσου των επενδύσεων Τζον Κάλαμος είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε σενάρια που αφορούσαν την πιθανότητα εξαγοράς ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας (του Παναθηναϊκού συγκεκριμένα), χωρίς τελικά να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο στην πράξη, αλλά και για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το στόρυ του Τζον Κουδούνη; Εν συντομία, το 2010 έγινε ο νεαρότερος CEO στη Wall Street, ανελίχτηκε οικονομικά μετά από ένα σερί επιχειρηματικών συμφωνιών και είναι σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 35 δισ. δολ., συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου Τζον Κάλαμος. Με το επενδυτικό σχήμα EXIN, εστίασε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης υπεραξίας στην ασφαλιστική και τη χρηματοπιστωτική αγορά, ρίχνοντας «δίχτυα» και στην Ελλάδα, χωρίς επιτυχία (το αντίθετο) με την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τζον Κουδούνης

Εδώ κλείνει η «παρένθεση», καθώς το μόνο… «πράσινο» για τον κ. Κουδούνη είναι το fund που ανακοίνωσε με τον κ. Αντετοκούνμπο. Αν εκείνο το «φλερτ» δεν είχε τύχη, ένα άλλο με έναν άλλο εκπρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού, από τους πιο εκλεκτούς, οδήγησε ήδη σε επιχειρηματικό «γάμο» σε ένα διαφορετικό μέτωπο της αγοράς.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην κοινοπραξία Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC, στην οποία είναι συνιδιοκτήτες με μερίδιο 50%.

Από κοινού έχουν δεσμευτεί ότι μέρος των εσόδων της θα κατευθυνθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και τα κεφάλαια θα επενδυθούν με βάση τις αρχές του ESG, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών για το επιχειρείν.

Το πλάνο και το ESG

Πού θα επενδύσει τώρα ο άσος των Μπακς με «συμπαίκτη» τον Ελληνοαμερικανό businessman;

Με δεδομένο ότι τόσο χρήμα, όσο κερδίζει ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, πρέπει να «κινείται» και να μην «λιμνάζει» σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, η στόχευση στρέφεται πλέον σε νέα πεδία για τον επιχειρηματία Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τα αμοιβαία κεφάλαια τέτοιου τύπου, όπως αυτά τα οποία μόλις ιδρύθηκαν, επιδιώκουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη απόδοση, επενδύοντας σε εταιρείες ποιοτικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούν αρχές ESG στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Βασίζονται, ως γνωστό, σε μια στρατηγική η οποία εξετάζει τόσο τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς δείκτες όσο και τους μη χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως η διακυβέρνηση, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι συνθήκες εργασίας εταιρειών, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας επιχείρησης να προσφέρει οικονομική απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η ομάδα διαχείρισης των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds διατηρεί μια μακρά ιστορία με το ESG και τη βιωσιμότητα, διότι καθιέρωσε και τρέχει μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερες διαδικασίες ESG στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα επενδύει σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες, με τουλάχιστον το 40% του κεφαλαίου του να κατευθύνεται σε μετοχές εκτός ΗΠΑ.

Θα παραχωρεί ένα ποσοστό των κερδών του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του συμβούλου κοινοπραξίας του ταμείου, Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC.

Κατά την κυκλοφορία, οι κορυφαίες χορηγήσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου περιλαμβάνουν την Apple με 3,03% βάρος, τη Microsoft με 2,88% και την Alphabet με 2,38%.

Πώς μοιράζονται τα έσοδα του

 

Πόσα λεφτά «έβγαλε» ο Γιάννης το 2022 και πώς αυτά μοιράζονται; Τα διαθέσιμα στοιχεία κατατάσσουν τον Αντετοκούνμπο στην 4η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών του ΝΒΑ στα 28 του χρόνια με συνολικά έσοδα 86,5 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 42,5 εκατ. δολ. προέρχονται από το συμβόλαιο του με τους Μιλγουόκι Μπακς και τα άλλα 44 εκατ. δολ. από χορηγούς, εμπορικά deals και business.

Στην «στρατιά» των χορηγών του Greek Freak συμπεριλαμβάνονται κατ’ αρχάς η Nike που τον «συνοδεύει» από τα πρώτα του βήματα στο ΝΒΑ και του καταβάλει ποσό 12 εκατ. δολ. ετησίως για την συνεργασία τους και εταιρείες (ελληνικές και ξένες), όπως οι Breitling, Google, JBL, Meta Platforms/WhatsApp, Nabisco, Budweiser, BMW, Come Ready Foods LLC, Greek From Greece Café Cuisine, TCL, Hulu, 2K Sports, Tissot, Μυτιληναίος/Protergia, Aegean Airlines, όμιλος Σαράντη, Novibet κ.ά.

Μια από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις του πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της υγείας και ειδικότερα της τηλεϊατρικής με την ισραηλινή start up Antidote Health, ενώ είναι μέτοχος και των Ready Nutrition (αθλητικά ποτά), WatchBox (πλατφόρμα πώλησης πολυτελών ρολογιών), Milwaukee Brewers.

Παράλληλα, αξιοποιεί επιχειρηματικά τα εμπορικά σήματα που έχει κατοχυρώσει, π.χ. το «Greek Freak», στην ένδυση, υπόδηση και πώληση αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος ρούχων των Antetokounbros στον διεθνή αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος και ακόμα υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με την ψηφιακή συλλεκτική πλατφόρμα NFT- NFTSTAR.

Λάνσαρε δε με τη Nike, το 4ο signature παπούτσι που φέρει την υπογραφή του, το Nike Zoom Freak 4 και το καλοκαίρι ενεργοποιήθηκε και στο οικονομικό μέρος της η συμφωνία του με την Disney με την έναρξη της προβολής της ταινίας Rise με θέμα την ζωή του από την πλατφόρμα Disney+, με όσα αυτά σημαίνουν για τα έσοδά του.

Τελευταία εξέλιξη σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ότι το Giannis Antetokounmpo NFT που δημοπρατήθηκε μέσω πλατφόρμας, η οποία βασίζεται στο κρυπτονόμισμα Ethereum, «έσπασε» το ρεκόρ πωλήσεων της Sorare για το ΝΒΑ με «επίδοση» 187.000 δολ!

Διαβάστε ακόμη

 «Στα ύψη» η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια και το 2023 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (γράφημα)

MSCI: Στο δείκτη MSCI Standard Greece μπαίνει η Motor Oil

«Πόλεμος» για τα +200 δισ. δολάρια της βιομηχανίας των videogames