Στην κατάργηση της βίζα για 6 χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ προχώρησε η Τουρκία στο πλαίσιο τόνωσης του τουρισμού.

Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί είσοδο χωρίς βίζα για ταξίδια στους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Καναδά, του Μπαχρέιν και του Ομάν, οι οποίοι μπορούν πλέον να μείνουν στην Τουρκία για έως και 90 ημέρες χωρίς να ανησυχούν για τις διατυπώσεις έκδοσης βίζας.

Αυτή η κίνηση αναμένεται να συμβάλει θετικά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 10,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν και ανήλθαν σε 46,7 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό (η χώρα τους μετρά ξεχωριστά), ο αριθμός των συνολικών επισκεπτών έφτασε τα 52,7 εκατομμύρια τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους.

Μόνο τον Νοέμβριο, 2,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, μειωμένοι κατά 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ελάχιστη τελικά απώλεια που ήρθε προφανώς ως συνέπεια του πολέμου Χαμάς – Ισραήλ. Αρχικά οι σοβαροί φόβοι που είχαν εκφραστεί για σημαντική μείωση των κρατήσεων, φαίνεται ότι δεν επαληθεύονται.

Οι Ρώσοι αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών στην Τουρκία. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, 6,08 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των αφίξεων ξένων τουριστών. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 5,96 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 9% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Περίπου 3,7 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν τη χώρα το ενδεκάμηνο του 2023, από 3,3 εκατ. πέρυσι.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν για ακόμη μια φορά ο πιο δημοφιλής προορισμός αφού τους πρώτους 11 μήνες του 2023, υποδέχθηκε περίπου 16 εκατομμύρια τουρίστες.

Διαβάστε ακόμη 

Πάει για Μάρτιο (και βλέπουμε) η εξαγορά για τις καταπατημένες εκτάσεις 

Η εκπληκτική χρονιά των «Υπέροχων Επτά» – Το σαρωτικό κύμα του ΑΙ και τα νούμερα που… ζαλίζουν

Πώς θα πληρώσουν κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια το Τέλος Παρεπιδημούντων και Τέλος επί Ακαθαρίστων Εσόδων 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ