Μόλις πριν λίγες ημέρες βγήκε σε πλειστηριασμό και πουλήθηκε η βίλα του Γιώργου Μουρτζούχου στην Εκάλη. Γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η τελική «αυλαία» στην ιστορία της κραταιάς στο παρελθόν εταιρείας γυναικείας ένδυσης με τη φίρμα “Miss Raxevsky”, με την οποία ταυτίστηκε τόσο εκείνος όσο και η Έλενα Raxevky.

Η ταλαντούχα γυναίκα που δεν χάρισε μόνο το όνομα της, αλλά αποτέλεσε και την ψυχή του όλου εγχειρήματος.

Ο πρόωρος χαμός της, άλλωστε, ήταν ένα καταλυτικό χτύπημα για την πορεία της εταιρείας που μεσουράνησε στο χώρο της γυναικείας μόδας, -φτάνοντας να διαθέτει 55 καταστήματα εντός κι εκτός συνόρων-, αλλά από ένα σημείο και μετά εισήλθε σε καθοδική τροχιά, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο λουκέτο, τον Φεβρουάριο του 2019.

Η οικογένεια Raxevsky, με καταγωγή από τη Ρωσία, είχε τρεις κόρες, την Έλενα, που ήταν η μεγαλύτερη, την Άννα που ήταν η μεσαία και τη μικρότερη, Δήμητρα. Και οι τρεις συνέδεσαν την πορεία τους με το χώρο της μόδας.

Η Δήμητρα Raxevsky σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο και επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1979 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κηφισιά, με την επωνυμία Miss Raxevsky, που έκτοτε εισέβαλλε δυναμικά στην εγχώρια αγορά.

Η αδελφή της Έλενα και ο σύζυγός της Γιώργος Μουρτζούχος είχαν κάνει το δικό τους πρώτο βήμα, ιδρύοντας το 1976 την εταιρεία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε., που είχε εξαγωγικό προσανατολισμό προς χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Το 1982 οι δύο αδελφές αποφάσισαν να συνεργαστούν και ο καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν τα δύο επόμενα καταστήματα στο Κολωνάκι και την Πατησίων. Η συμπόρευσή τους κράτησε μέχρι το 1989, με το brand “Miss Raxevsky” να έχει εδραιωθεί στην αγορά διαθέτοντας πλέον αλυσίδα καταστημάτων, με 10 μαγαζιά σε γνωστές εμπορικές πιάτσες.

Στη συνέχεια, η Δήμητρα αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δρόμο και , μαζί με τον Αβεντίς Μπαλιάν δημιούργησαν τη Mini Raxevsky, μια ξεχωριστή εταιρεία που καθιερώθηκε ανάμεσα στις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής μόδας στην Ελλάδα με τη φήμη και της να φτάνει μέχρι την Αυστραλία και το Μεξικό.

«Ξεκινήσαμε το όνειρό μας με επιφύλαξη, αλλά με άφθονη όρεξη για δουλειά και καταφέραμε να χτίσουμε τη δική μας μικρή αυτοκρατορία βήμα βήμα. Για εμάς, τα παιδιά είναι η προτεραιότητά μας και το να σχεδιάζουμε ρούχα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό επάγγελμα.

Μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια τους και την ικανοποίηση να αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα των γονέων. Είμαι περήφανη και απολύτως ικανοποιημένη γι’ αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, γιατί ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής», όπως έχει δηλώσει η Δήμητρα Raxevsky.

Πράγματι, η “Mini Raxevsky”, παρά τις δύσκολες συνθήκες, παραμένει «ζωντανή», έχοντας αναπτύξει μια αλυσίδα 20 καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Περιστέρι.

Η εταιρεία της Άννας Raxevsky

Στην ίδια διεύθυνση στο Περιστέρι εδρεύει, όμως και μια άλλη εταιρεία, η RAX Clothing Ltd. Πρόκειται για την εταιρεία της Άννας Raxevky που εδώ και χρόνια δίνει το δικό της «παρών» στον χώρο της γυναικείας μόδας.

Η Άννα, η μεσαία από τις τρεις κόρες της οικογένειας, από μικρό παιδί «ζούσε» και εκείνη, όπως και οι αδελφές της, μέσα στα υφάσματα και τα ρούχα. Έτσι, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, είχε μάθει να σχεδιάζει. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και από νεαρή ηλικία εργάστηκε στην οικογενειακή εταιρεία RAXSTA AE, ασχολούμενη αποκλειστικά με τη δημιουργία συλλογών και την πώληση τους.

Το πελατολόγιο της μάλιστα εκτεινόταν όχι μόνο στην Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά και στην Αμερική συνδέοντας το όνομά της με τη χρυσή εποχή του ελληνικού ενδύματος στο εξωτερικό.

Το 1997 συνεχίζοντας την ιστορική οικογενειακή εμπορική παράδοση, ίδρυσε την εταιρεία RAX Sportswear, με αντικείμενο το σχεδιασμό, την παραγωγή και την χονδρική πώληση γυναικείου ενδύματος στην ευρωπαϊκή αγορά με το brand “Raxsta By Anna Raxevsky”.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2008 ξεκινά μια νέα πορεία, με την επέκταση της σε όλη την ελληνική αγορά, καθώς και την είσοδο της σε μεγάλες επώνυμες λιανεμπορικές αλυσίδες.

Το 2017 ιδρύθηκε η εταιρία RAX Clothing M.IKE από τον γιο της Ιωάννη-Αχιλλέα Ιωαννίδη και έτσι, -πάντα με την ενεργή παρουσία της ίδιας-, η επόμενη γενιά της οικογένειας συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη δραστηριότητά της στην αγορά με την παραγωγή και πώληση γυναικείων ενδυμάτων με την επωνυμία Anna Raxevsky.

Η εταιρεία πουλάει μέσω διαδικτύου και συνεργαζόμενων καταστημάτων λιανικής και με βάση τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα για την χρήση του 2020 έκανε κύκλο εργασιών 227.317,49 ευρώ (έναντι 330.658,74 ευρώ το 2019).

Διαβάστε ακόμη

H πριγκίπισσα – εγγονή του Ανιέλι της Fiat και η σχέση της με τον Ρενιέ του Μονακό

Eυκαιρίες για νέους έως 29 ετών και αυξήσεις μισθών

Λιγότερα σπίτια, ακριβότερες τιμές, χαμηλή ζήτηση στα Airbnb (πίνακες)