business stories

Ρόμπυ Μπουρλάς: Η δυναμική είσοδος του ομίλου Olympia στον χώρο των scaleups

  • Στέλιος ΜορφίδηςΜετά την πρώτη επένδυση στην πλατφόρμα Douleutaras, στο ραντάρ του ομίλου μπαίνουν νέες προσπάθειες σε τομείς όπως το ecommerce, το marketplace, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες

Η επένδυση στην ψηφιακή πλατφόρμα Douleutaras φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή για τον όμιλο Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ο όμιλος, όπως εξηγεί στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλός του Ρόμπυ Μπουρλάς, πλέον έχει στρέψει το βλέμμα του στρατηγικά στο οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών της χώρας, και κυρίως των λεγόμενων «scaleups» (τα startups που περνούν στην επόμενη φάση αναβάθμισης) αναζητώντας ευκαιρίες. Και όπως σημειώνει, στο ραντάρ του ομίλου μπαίνουν νέες προσπάθειες σε τομείς που ξέρει πολύ καλά μέσα από τη δραστηριότητά του.

Κοινώς, ecommerce και marketplace, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ. «Παράλληλα, επιχειρηματικές προτάσεις με επίκεντρο την καινοτομία που απαντούν σε ανθρώπινες ανάγκες, με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία, με ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο και ταλαντούχες ομάδες θα έχουν την προσοχή και την επενδυτική μας υποστήριξη», λέει στο «business stories» ο κ. Μπουρλάς.

Η πρώτη επένδυση

Η πλατφόρμα Douleutaras εντάσσεται στον πρώτο τομέα ενδιαφέροντος του ομίλου Olympia. Πρόκειται για ένα marketplace όπου ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να βρουν τεχνίτη για κάθε εργασία που επιθυμούν στο σπίτι τους μέσα από μια δεξαμενή χιλιάδων επαγγελματιών με προφίλ, αξιολογήσεις κ.ο.κ. Μια πετυχημένη επιχειρηματική συνταγή που ξεκίνησε ο Ανδρέας Γραμμάτης από το μηδέν και πλέον είναι έτοιμη να κάνει και διεθνή καριέρα.

«Η συμμετοχή μας ως βασικός επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης 2,3 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα Douleutaras έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική μας να στηρίζουμε την καινοτομία που απαντά στις ανάγκες του καταναλωτή με πραγματικές και αξιόπιστες λύσεις στην καθημερινότητά του», λέει ο κ. Μπουρλάς. «Προσθέτουμε στο επενδυτικό portfolio μας μια εταιρεία που καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη με χιλιάδες πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μόλις πέντε χρόνια λειτουργίας ο Douleutaras δημιούργησε νέα δεδομένα στην κατακερματισμένη αγορά της παροχής οικιακών υπηρεσιών, συνδέοντας τον πελάτη με τον καταλληλότερο επαγγελματία σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που τον χρειάζεται. Με την επένδυση του ομίλου Olympia επιταχύνεται η διείσδυση του Douleutaras ως “Easy Hero” σε κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η δυνατότητα της εταιρείας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λειτουργιών που θα βελτιώσουν το customer experience της πλατφόρμας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ξένες αγορές στις οποίες στοχεύει να διεισδύσει η ψηφιακή πλατφόρμα είναι η αγγλική, η γερμανική και η πολωνική. Το όνομα «Εasy Hero» επιλέχθηκε προς διευκόλυνση των ξένων καταναλωτών.

Η Douleutaras άρχισε να λειτουργεί μόλις το 2015, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να βρίσκουν μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τεχνικούς πολλών ειδικοτήτων. Με την πλατφόρμα συνεργάζονται πλέον περισσότεροι από 3.700 επιλεγμένοι επαγγελματίες από όλο το φάσμα εργασιών για το σπίτι, ενώ έχει ήδη συγκεντρώσει 75.000 αξιολογήσεις χρηστών. Εχει έως τώρα διαχειριστεί 880.000 αιτήματα χρηστών και έχει ξεπεράσει τις 275.000 εκτελεσμένες εργασίες σε έξι πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες, η πλατφόρμα έχει προσθέσει και άλλες ειδικότητες, όπως φωτογράφοι, djs, εταιρείες catering, αλλά και personal trainers.

Στον πυρήνα της πλατφόρμας βρίσκεται η τεχνολογία μέσα από τον προηγμένο αλγόριθμο που προτείνει real time τους διαθέσιμους και αξιόπιστους επαγγελματίες ανά περιοχή, αλλά και τον «ψηφιακό βοηθό» που υποστηρίζει τους επαγγελματίες στην καθημερινότητά τους.

Η στρατηγική

«Ως ένας πολυσχιδής και ανήσυχος επιχειρηματικός οργανισμός, στον όμιλο Olympia αναζητάμε διαρκώς ευκαιρίες διεύρυνσης των δραστηριοτήτων μας μέσω στοχευμένων επενδύσεων. Βλέπουμε τη δική μας ανάπτυξη όχι μόνο μέσα από τις δραστηριότητες του ομίλου και των θυγατρικών μας, αλλά και μέσα από τις επενδυτικές συνέργειες που μπορούν να δημιουργήσουν αξία στην οικονομία και την κοινωνία», απαντά ο κ. Μπουρλάς όταν τίθεται το ερώτημα γιατί πάρθηκε η απόφαση για επενδυτική είσοδο στο οικοσύστημα των startups – scaleups.

Η στρατηγική αυτών των επενδύσεων; «Μελετώντας διεξοδικά και αξιολογώντας τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται και τις προοπτικές ανάπτυξης, επενδύουμε σε νεοφυείς εταιρείες που, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζονται από καινοτομία, δημιουργικότητα και πάθος για την εξυπηρέτηση του πελάτη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία βρίσκονται κοντά και στο δικό μας DNA ως ομίλου και αυτά αναζητούμε στις ομάδες με τις οποίες πρόκειται να συνεργαστούμε. Στηρίζουμε δυνατούς επαγγελματίες και ταλέντα και επενδύουμε σε ισχυρές ομάδες που διαθέτουν πάθος και όραμα καταθέτοντας μια επιχειρηματική πρόταση που βρίσκεται μπροστά από την εποχή τους. Αυτή τη δυναμική αξιολογήσαμε στην πλατφόρμα Douleutaras που δραστηριοποιείται σε μια αγορά η οποία παραδοσιακά ταλαιπωρεί τον καταναλωτή, δίνοντας με τις υπηρεσίες του μια πρωτοποριακή λύση και μια εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη», τονίζει.

Οι επόμενες κινήσεις

«Τα τελευταία 40 χρόνια, ο όμιλος Olympia έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία και αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο οικονομικό και επιχειρηματικό παράγοντα για τη χώρα», λέει ο κ. Μπουρλάς και προσθέτει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ευρύτερο οικοσύστημα των startups και ειδικότερα των scaleups ως ένα σημαντικό πεδίο για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων της Διασποράς. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες επένδυσης στους κλάδους του ecommerce/marketplace και της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, επιχειρηματικές προτάσεις με επίκεντρο την καινοτομία που απαντούν σε ανθρώπινες ανάγκες, με ταχύτητα, ασφάλεια και αξιοπιστία, με ξεκάθαρο επιχειρηματικό πλάνο και ταλαντούχες ομάδες, θα έχουν την προσοχή και την επενδυτική μας υποστήριξη».

Διαβάστε περισσότερα 

Εξαγοράστηκαν Pizza Hut και Wendy’s – Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του franchise 

Καφούνης (ΕΣΑ): «Ξεκινάμε κινητοποιήσεις εάν δεν ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Απριλίου» 

Εθνική Ασφαλιστική: Έκλεισε το deal, περνά στα χέρια του CVC – Το χρονικό μιας πώλησης που άργησε έξι χρόνια