Κατέρρευσαν τα κέρδη του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Κίνας, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), καθώς ανακοίνωσε πτώση 55% το τέταρτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα οφείλονται στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τον έντονο ανταγωνισμό του κλάδου.
Τα ανεπίσημα κέρδη στο εν λόγω τρίμηνο ανήλθαν στα 174,68 εκατομμύρια δολάρια, πολύ πιο κάτω από τα 277 εκατομμύρια δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.

Τα έσοδα τριμήνου αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τη συναινετική εκτίμηση εσόδων 1,66 δισεκατομμυρίων γιουάν στη δημοσκόπηση.

Για ολόκληρο το έτος, τα έσοδα ήταν 6,32 δισεκατομμύρια δολάρια, από 7,27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν στα 902,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023 από 1,82 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Για το 2023, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,47 δισεκατομμύρια δολάρια γιουάν, αυξημένες σε σχέση με τα 6,35 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022, κατά 17,6% σε ετήσια βάση.

Υφεση στη βιομηχανία

Η βιομηχανία ημιαγωγών εισήλθε σε ύφεση τα τελευταία χρόνια, αφού η έλλειψη τσιπ λόγω πανδημίας μετατράπηκε σε υπερβολική προσφορά καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε και η ζήτηση για αυτά τα προϊόντα μειώθηκε.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κλάδος μπορεί να ανακάμψει το επόμενο έτος λόγω της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα που χρησιμοποιούν ημιαγωγούς, όπως smartphone και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Η SMIC αναμένει μεικτό περιθώριο κέρδους μεταξύ 9-11% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 16,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία ήρθε στο διεθνές προσκήνιο πέρυσι όταν οι αναλυτές είπαν ότι η εταιρεία είχε βοηθήσει την Huawei στην ανάπτυξη ενός από τα πιο προηγμένα τσιπ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ εγχώρια στην Κίνα. Αυτό το τσιπ χρησιμοποιήθηκε στη σειρά smartphone Mate 60 της Huawei που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη:

DZ Bank: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν – «Κυνηγούν» σε αποδόσεις τα ισπανικά ομόλογα (γραφήματα)

Αυστραλία: Οι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να αγνοούν τις κλήσεις προϊσταμένων εκτός ωραρίου

Ιερό άσυλο: Καλόγριες μετατρέπουν μοναστήρι σε… Airbnb – Από πού ξεκινούν οι τιμές (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ