Μοναδικά έργα όπως η Ελληνίδα «Μόνα Λίζα» του Γαλάνη, ο Boatman, o Le Chat Noir και ο Femme au Repos του Φασιανού βγάζει στο σφυρί ο οίκος δημοπρασιών Cypria Auctions.

Η εσπερινή δημοπρασία με τίτλο «Σπάνιοι και Υπέροχοι Έλληνες», που θα γίνει στις 7.00 μμ της 13ς Δεκεμβρίου στη Gallery K, στη Λευκωσία, αριθμεί συνολικά 149 lots -όλα έργα τέχνης- παρουσιάζει έργα που εκπροσωπούν πληθώρα καλλιτεχνικών τάσεων οι οποίες συνθέτουν τον καλλιτεχνικό πλούτο Ελλάδας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

«Όλα τα έργα της συλλογής αποτελούν, μέσα από την ξεχωριστή οπτική γωνία του κάθε καλλιτέχνη, μια αντανάκλαση της διαρκούς μαγείας της τέχνης», αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria.

Τα έργα της συλλογής παρουσιάζονται από τις 15 Νοεμβρίου στην Gallery K, στη Λευκωσία, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ημέρα της δημοπρασίας που θα μεταδοθεί ζωντανά παγκοσμίως μέσα από τις διεθνείς πλατφόρμες πώλησης έργων τέχνης invaluable.com και drouot.com.

Ο Φασιανός και η «Μόνα Λίζα»

Ο «Boatman» (τιμή εκτίμησης €5 000 – 9 000) στον οποίο ο Αλέκος Φασιανός απεικονίζει με ρωμαλέες γραμμές και μια αίσθηση θριάμβου τον περίεργο βαρκάρη που αγέρωχος αρμενίζει τις ελληνικές θάλασσες, κυρίαρχος επάνω στην βάρκα του και ελεύθερος κάτω από τον καταγάλανο ελληνικό ουρανό, είναι ένα από τα εννέα έργα του διάσημου Έλληνα ζωγράφου που θα δημοπρατήσει η Cypria.

Ανάμεσα τους, ο «Le Chat Noir» (λιθογραφία, τιμή εκτίμησης €500 – 900) με το συγκινησιακό μπλε και κόκκινο χρώμα, μεταδίδει με χιούμορ και απλότητα την αίσθηση μιας εσωτερικής έντασης ενώ το περίτεχνο «Femme au repos» (χαρακτικό, τιμή εκτίμησης €1100 – 1800), με τον διάχυτο ερωτισμό και την χάρη που αποπνέει, αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του Φασιανού.

Στα σχέδια της σειράς «Ιασις», τα οποία είχαν παρουσιαστεί το 2007 σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την 130η επέτειο του ιδρύματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Φασιανός μεταφέρει με σχεδιαστική δεινότητα τον θεατή σ’ ένα ονειρικό κόσμο θριαμβευτικής ερωτικής ίασης η οποία αποδίδεται έντονα στον ‘Ιππέα’ (τιμή εκτίμησης €2000 – 3500) και στον ‘Ερχομό της Ίασης’ (τιμή εκτίμησης €2000 – 3500).

Εκτός από τα εννέα έργα του Φασιανού, στη δημοπρατούμενη συλλογή της Cypria υπάρχουν σπανιότατα έργα όπως «Η δική μου Μόνα Λίζα» (τιμή εκτίμησης €3800 – 6000) του Δημήτρη Γαλάνη. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης μυστηριωδώς χαρακτηρίζει στην αφιέρωση του ως Rare (σπάνιο). Την Ελληνίδα Μόνα Λίζα του Γαλάνη περιβάλλει ένα μυστήριο που δεν έγκειται τόσο στο χαμόγελό της, που είναι αδιόρατο έως ανύπαρκτο, ούτε στο μυστηριακό τοπίο του φόντου όπως στο αριστούργημα του Λεονάρντο. Εδώ, αναβλύζει η απόκοσμη ομορφιά μιας εσωτερικής περισυλλογής, μιας ουσίας πνευματικής που καθορίζεται από τους περίτεχνους σκιερούς τόνους που πέφτουν απαλά στο πρόσωπο θυμίζοντας το αναγεννησιακό σφουμάτο.

Τα άλλα highlights

Η συλλογή της Cypria παρουσιάζει έργα που εκπροσωπούν πληθώρα καλλιτεχνικών τάσεων οι οποίες συνθέτουν τον καλλιτεχνικό πλούτο της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν επίσης έργα του Γιάννη Γαϊτη (Four Figures του 1977 με τιμή εκτίμησης 5 με 9.000 ευρώ), της Όπυ Ζούνη, του Βασίλη Σπεράντζα κ.α.

Το σχέδιο «The Easter Egg», (με τιμή εκτίμησης €950 – 1600) του Νικηφόρου Λύτρα απεικονίζει με ρεαλιστική ακρίβεια ένα κορίτσι λουσμένο στο φως να καθαρίζει με μεγάλη αφοσίωση ένα πασχαλινό αυγό, ενώ το «The Portrait of a Young Man» (σχέδιο, με τιμή εκτίμησης €350 – 650), είναι αντιπροσωπευτικό της σχεδιαστικής δεινότητας του Μιχαήλ Αξελού (1877-1965). Ο Ουμπέρτο Αργυρός εκπροσωπείται από την διάφανη νεκρή φύση με την πλούσια υφή «Pink and White Roses in Vase» (λάδι σε board, με τιμή εκτίμησης €2000 – 3500). Στο «Nafplio» ( λάδι σε hardboard, με τιμή εκτίμησης €600 – 1100) η χρωματική πινελιά του Ανδρέα Κρυστάλλη δονεί την σύνθεση με την ήρεμη θάλασσα να αντικαθρεφτίζει τα ιστιοφόρα, τις βάρκες και τα λούσμενα σπίτια στο φώς.

Στη Νυχτερινή σκηνή «Night Scene» (με τιμή εκτίμησης €750 – 1300), ο Μανώλης Χάρος δημιουργεί μια σύνθεση που μοιάζει να αιωρείται μέσα σε μια μυστήρια ανεξιχνίαστη γαλήνη ενώ το σκοτεινό, βαθύ γαλάζιο τονίζει την απεραντοσύνη της νύχτας, ενώ το ρωμαλέο σχέδιο, η συνθετική αρτιότητα και μια μοναδική ορμητικότητα χαρακτηρίζουν την σειρά πέντε χαρακτικών (με τιμή εκτίμησης €950 – 1800), του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη .

Στο «Πορτρέτο» (μικτή τεχνική, με τιμή εκτίμησης €4000 – 7000) του Βικέντιου Μποκατσιάμπη εικονίζεται μια γυναικεία φιγούρα, με κίτρινη κορδέλα στα μαλλιά που θυμίζει αναγεννησιακή Μαντόνα με φωτοστέφανο, ενώ το έργο ‘Summer Days, 1975’ (λάδι σε καμβά, με τιμή εκτίμησης €5000 – 9000) του Παύλου Σάμιου καθορίζεται από δύο διαστάσεις που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια εσωτερική ένταση. Ο εσωτερικός στέρεος χώρος όπου δεσπόζει το τραπέζι και απέναντι ο ρευστός θαλάσσιος χώρος με τις βάρκες. Στις «Δύο Γυναικείες Μορφές» (λάδι σε ξύλο, με τιμή εκτίμησης €6000 – 10000) ο Δημήτρης Μυταράς τοποθετεί με αδρές γραμμές τις δύο φιγούρες σ’ ένα συμπαντικό πλέγμα από χρωματικά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024

Στο «μικροσκόπιο» των βρετανικών αρχών η συνεργασία Microsoft – OpenAI (πίνακες)

Τεχνητή νοημοσύνη: Η άγνωστη μέχρι τώρα τρομακτική «δίψα» της για υδάτινους πόρους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ