Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρισμού και τους τομείς που η ΔΕΗ θα επικεντρώσει την στρατηγική της το επόμενο διάστημα, παρουσίασε χθες στο φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Όπως σημείωσε, οι τέσσερις πυλώνες της επιχείρησης παραμένουν το green deal μέσα από την απολιγνητοποίηση, η ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, ο εκσυγχρονισμός της εμπορικής πολιτικής και η ηλεκτροκίνηση. Ο κ. Στάσσης αναφερόμενος στην νέα τάση στον τομέα των μεταφορών, εξήγησε τους λόγους που η ΔΕΗ θα επενδύσει.

«Θέλουμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης γιατί το αυτοκίνητο αποτελεί μία μπαταρία με ρόδες και μας ενδιαφέρει το management των υπηρεσιών που θα έρθουν πάνω σε αυτό το μοντέλο».

Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο  μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού, τα νήματα του οποίου κινούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την  κλιματική αλλαγή αλλά και η βελτίωση της τεχνολογίας των ΑΠΕ που τις έχει καταστήσει ευθέως ανταγωνιστικές προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Περιγράφοντας το νέο μοντέλο σημείωσε ότι οι αλλαγές είναι ραγδαίες και από τα μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας μακριά από τη πόλη, περνάμε στον κατακερματισμό της αγοράς με μικρές μονάδες παραγωγής ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ενσωματώνει όλη την νέα στρατηγική. Οι καταναλωτές γίνονται πλέον και παραγωγοί και η ενέργεια που παράγουν και περισσεύει μπορούν πλέον να την πουλούν στο σύστημα.

Η αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθιστά τις ΑΠΕ για την ΔΕΗ, το βασικό πρωταγωνιστή κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ορατό στο σχεδιασμό της εταιρείας. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στα έργα ΑΠΕ αποτελείται από έργα δυναμικότητας 160 MW που είναι σε λειτουργία. Υπό κατασκευή είναι επιπλέον  100 MW, 200MW που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και 120 MW σε φάση ωρίμανσης, τα οποία προβλέπεται να βγουν σε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 6 GW που αναμένεται να αναπτυχθούν στις λιγνιτικές περιοχές, αξιοποιώντας τις σχετικές λιγνιτικές υποδομές της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα της πρόσφατης κρίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ σημείωσε ότι η εταιρεία κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες της και αυτό είχε απτά αποτελέσματα στους καταναλωτές. Όπως είπε, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών σημείωσαν αύξηση 300% μέσω e-bill και 80% οι ηλεκτρονικές πληρωμές.