Συμβαίνει ενίοτε και στην Ουάσιγκτον. Μια δρομολογημένη συμφωνία για την υλοποίηση ενός mega project, της τάξης των 2 δισ. δολαρίων και μάλιστα μέσω μιας συμφωνίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) να «προσκρούει» στο «παγόβουνο» των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν θύμιζε κάπου ελληνικές διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Ακόμα περισσότερο όμως, είναι ενδιαφέρον ότι αφορά έναν Ελληνοαμερικανό κορυφαίο επιχειρηματία, τον Τεντ Λεόνσις, ιδιοκτήτη της Monumental Sports and Entertainment (MSE), η οποία κατέχει και λειτουργεί εδώ και δυο δεκαετίες, τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες Washington Capitals (χόκεϊ), Washington Wizards (ΝΒΑ), Washington Mystics (γυνακείο ΝΒΑ) και το Verizon Center στο κέντρο της Ουάσιγκτον.

Με το αθλητικό – ψυχαγωγικό κέντρο του να αδυνατεί να «χωρέσει» πλέον τις δραστηριότητες των ομάδων του, ο Λεόνσις σχεδίασε τη μεταφορά της έδρας της MSE των θυγατρικών της σε μια τεράστια έκταση στη Βιρτζίνια. Και προχώρησε στη σύναψη μη δεσμευτικού συμφώνου με συμμετοχή της Πολιτείας της Βιρτζίνια, της πόλης της Αλεξάνδρειας, του «γίγαντα» του real estate JBG Smith Properties, για τη δημιουργία ενός πάρκου ψυχαγωγίας στην Αλεξάνδρεια, στο Potomac Yard, περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τη σημερινή έδρα των ομάδων.

Το project 2 δισ., περιλάμβανε μια νέα έδρα για την MSE, τις δυο αρένες για τους αγώνες των ομάδων της, ένα στούντιο πολυμέσων του Monumental Sports Network (MSN), προπονητικά κέντρα, χώρο παραστατικών τεχνών και μια διευρυμένη εγκατάσταση e-sports. Και απαραιτήτως εστιατόρια, καταστήματα, συνεδριακούς χώρους και τα συναφή για την ψυχαγωγία.

Η «ξενοδόχος»

Υπολόγισε ωστόσο χωρίς τον (την) «ξενοδόχο». Που έφερε το όνομα μιας 80χρονης πολιτικού, εμβληματικής όμως πολιτειακής γερουσιαστή της Βιρτζίνια, της Λουΐς Λούκας, η οποία μέσω των επιρροών της μπλόκαρε τη χρηματοδότηση του project από την Πολιτεία. Η πρόταση του κυβερνήτη Γκλεν Γιάνγκιν, ένθερμου οπαδού της επένδυσης, δεν εγκρίθηκε και το έργο δεν περιλήφθηκε τελικά στον διετή προϋπολογισμό της Πολιτείας.

O κυβερνήτης της πολιτείας της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν με τον Τεντ Λεόνσις (δεξιά)

Η Λούκας είναι πολιτειακή γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το 1992, πρόεδρος της Γερουσίας και της πολιτειακής επιτροπής για τα οικονομικά και τις πιστώσεις. Έχει τεράστια επιρροή στην Πολιτεία και τις υποθέσεις της. Ο Γιάνγκιν όμως, είναι Ρεπουμπλικάνος.

Η Γερουσιαστής της Βιρτζίνια,, Λουΐς Λούκας,

Ο Λεόνσις μάλλον υποτίμησε την ισχύ της Λούκας, ακόμα κι όταν αυτή αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του μη δεσμευτικού προσυμφώνου και παρά τις συμβουλές των συνεργατών του άργησε να τη συναντήσει. Το έκανε κάποια στιγμή τον Μάρτιο, ωστόσο, η συζήτηση 40 λεπτών που είχαν σε ένα ξενοδοχείο του Ρίτσμοντ κατέληξε σε «ναυάγιο», με τη Λούκας να επιμένει στην αντίθεσή της για δημόσια χρηματοδότηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του project, όπως είχε υποσχεθεί στον Ελληνοαμερικανό billionaire o Γιάνγκιν. Επομένως, τίτλοι τέλους στο σχέδιο.

«Κεραυνοί» για τη ματαίωση

Ο Λεόνσις επέρριψε την ευθύνη στην πολιτική. Το project ναυάγησε ως «πολιτική παράπλευρη ζημιά», όπως την χαρακτήρισε. «Χαίρομαι που δεν είμαι πολιτικός» είπε σε συνέντευξή του στο WTOP. «Νομίζω ότι κυριάρχησε η πολιτική, για την οποία ένιωθα πολύ άβολα» συμπλήρωσε, καθώς η εξέλιξη προέκυψε εν μέσω της παρατεταμένης προεκλογικής προεδρικής περιόδου.

Όμως, ο CEO της JBG Smith Properties, Ματ Κέλι, αμφισβήτησε τα κίνητρα της Λούκας και άλλων ιθυνόντων της Γερουσίας, κατηγορώντας τους εμμέσως πλην σαφώς ότι λειτούργησαν υπέρ ενός ανταγωνιστικού project, της Comstock, που σχεδιάζει την κατασκευή μεγάλου καζίνο στην ίδια περιοχή.

Τούτων δοθέντων, ο Λεόνσις προχώρησε στο plan B. Ήτοι, έχοντας προνοήσει να κρατήσει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη δήμαρχο της Κολούμπια στην Ουάσιγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, συνυπέγραψαν συμφωνία για δημόσια χρηματοδότηση 515 εκατ. δολαρίων για ένα project εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των σημερινών εγκαταστάσεων της MSE. Με τη συμφωνία οι ομάδες θα παραμείνουν στην Περιφέρεια της Κολούμπια μέχρι το 2050. Το νέο έργο θα περιλαμβάνει επέκταση του σημερινού συγκροτήματος Capital One Arena, κατά 20 περίπου επιπλέον στρέμματα, στον κοντινό χώρο Gallery Place, τη δημιουργία μιας περιοχής ψυχαγωγίας στη γύρω γειτονιά Chinatown και αναβαθμίσεις ασφάλειας και μεταφορών. «Αυτή η συμφωνία είναι win-win-win» σχολίασε η δήμαρχος.

Ο «μάγος» της Ουάσιγκτον

Τον Λεόνσις οι απανταχού (πλην Αμερικής) Έλληνες τον έμαθαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, όταν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τη Μαρέβα στην Capital One Arena και παρακολούθησαν μαζί από τα courts, τον αγώνα ΝΒΑ των Wizards με τους Boston Celtics, στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ο Λεόνσις, ιδιοκτήτης της ομάδας, είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών, με καταγωγή από το Γύθειο, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και εν συνεχεία βρέθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown και το 1980 ίδρυσε την πρώτη δική του εταιρεία, την οποία αφού ανέπτυξε ιλιγγιωδώς, την πούλησε την επόμενη χρονιά στο Ιnternational Thompson για 60 εκατ. δολάρια. Στα 35 του έγινε ιδιοκτήτης της Redgate Communications Corp., μιας εταιρείας μάρκετινγκ, που έγινε η πρώτη την οποία εξαγόρασε ο κολοσσός στο χώρο του διαδικτύου American Online (AOL) το 1993.

Από εκεί άρχισε η εκτόξευση. Οι μέτοχοι της AOL τον αξιολόγησαν και τον έχρισαν πρόεδρο της εταιρείας, από την οποία αποσύρθηκε το 2006, αλλά παραμένει επίτιμος πρόεδρος της. Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος, CEO και μεγαλομέτοχος της Monumental Sports and Entertainment, πρωτοπόρος στο Διαδίκτυο και τη νέα γενιά των Μέσων Ενημέρωσης, συμμέτοχος σε εκδόσεις του Apple MacIntosh και του IBM PC. Θεωρείται από τους βαθείς γνώστες (παγκοσμίως) της βιομηχανίας της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών συστημάτων, συγγραφέας 4 βιβλίων για την πληροφορική

Με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Το καθοριστικό γεγονός

Τη ζωή του βεβαίως, σημάδεψε καθοριστικά το ότι κινδύνευσε σοβαρά να χάσει τη ζωή του σε αεροπορικό ατύχημα, αλλά επιβίωσε. Ήταν 5 Μαΐου του 1983, μόλις 27 ετών. Την ώρα του κινδύνου όμως και ενώ έκανε την προσευχή του, για τον ίδιο ήταν και η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων για τη ζωή του και της επανεξέτασης των προτεραιοτήτων του.

Τι έκανε; Συνέταξε μια λίστα με 101 (!) στόχους για να πετύχει στην υπόλοιπη ζωή του και έως τώρα εκπλήρωσε πάνω από τους 85. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε (Νο. 1), απέκτησε έναν γιο και μια κόρη (Νο. 2 και 3), δημιούργησε καθαρή περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (Νο. 14), έχει ένα τζετ (Νο 24) και ένα γιοτ (Νο 25) και πολλά ακόμα. Ζει στο Μέριλαντ με τη σύζυγό του, Lynn και τα παιδιά τους, τον Ζακάρ και την Έλεν. Για τον νο14 στόχο πάντως, υποσημειώνεται πως η προσωπική περιουσία του βρίσκεται στα 3,1 δισ. δολάρια, στη θέση 1062 του Forbes αυτή την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Πλειστηριασμοί: Έρχονται σφυριά για… κλωστές και μπουζούκια (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ