Το timing δείχνει καλό για τον Θεόδωρο Φέσσα σε όλα τα επιχειρηματικά «μέτωπα» που δραστηριοποιείται. Διορατικός και με βαθιά γνώση της αγοράς, ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ –από το 2014 ως το 2020, για τρεις συνεχόμενες θητείες- είδε γενικά τις επιλογές του να δικαιώνονται σε βάθος χρόνου από το μακρινό 1981 όταν ίδρυσε την –τότε- Info Quest και σήμερα ηγείται ενός ομίλου οι πωλήσεις του οποίου άγγιξαν στην τελευταία χρήση τα 721,359 εκατ. ευρώ, με υψηλή κερδοφορία.

Αυξημένες, δηλαδή, κατά 20,2% από τα περσινά 600,319 εκατ. ευρώ εν μέσω της πανδημίας παρότι οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μετρούσαν απώλειες ρεκόρ, αλλά και υπερδιπλάσιες (!) από τα μεγέθη που η ίδια είχε στην «καρδιά» της μακράς οικονομικής ύφεσης.

Πέρα από το θετικό momentum όλων των βασικών κλάδων της Quest Συμμετοχών λόγω και των χαρακτηριστικών της εποχής (προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, ταχυμεταφορές, ηλεκτρονικές συναλλαγές, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ), σε «καλό φεγγάρι» βρίσκεται και εκείνος των ακινήτων, με την θυγατρική της εισηγμένης, την BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, να έχει ενισχύσει το 2020 κατά 77,3% την αξία του χαρτοφυλακίου της και να υιοθετεί νέα στρατηγική, υλοποιώντας ένα δυναμικό πλάνο επενδύσεων.

Τίποτα τυχαίο, βέβαια, για έναν επιχειρηματία που έχοντας πια μάθει και από τα λάθη του παρελθόντος, ξέρει να «διαβάζει» τις εξελίξεις, να βλέπει εγκαίρως τις προοπτικές και να προλαβαίνει τις ευκαιρίες στα κατάλληλα πεδία…

Ότι έκανε από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα σε μια μικρή εταιρεία εισαγωγής εκτυπωτών με την επωνυμία Star, απόφοιτος εκείνο τον καιρό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με πτυχίο Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου και κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.

Ικανός dealmaker, ο Θεόδωρος Φέσσας κατέγραψε στο ενεργητικό του συμφωνίες, όπως η πολυσυζητημένη πώληση της Q Telecom και η εξαγορά της Cardlink έναντι μόλις 15 εκατ. ευρώ, βάζει τώρα τα νέα «στοιχήματα» της μακράς αυτής πορείας του και ανεβάζει, πάλι, τον επενδυτικό του πήχη.

Για την ιστορία: με την Q Telecom ο «Mr.Quest» επεκτάθηκε το 2001 στις τηλεπικοινωνίες, με ανταγωνιστές του τις Cosmote, Vodafone, Telecom Italia. Όταν δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, πολλοί πίστεψαν ότι η …πτώση της θα συμπαρασύρει και την Info Quest και τελικώς έγινε η ανατροπή με την εξαγορά της από την ΤΙΜ Ηellas (νυν Wind) τον Ιανουάριο του 2006, με το απίστευτο ποσό των 330 εκατ. ευρώ!

Δικές του εξαγορές που βοήθησαν να «χτισθεί» το σημερινό «οικοδόμημα» του ομίλου ήταν το 1999 αυτή της ΑCS Courier, της Unisystems το 2006, αλλά και της Rainbow που είχε την αντιπροσωπία της Apple

POS και ταχυμεταφορές

Ένα από τα νέα deals που «ψάχνουν» ο επιχειρηματίας και οι συνεργάτες του αφορά την πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Cardlink, η υπόθεση της οποίας αποτελεί δείγμα της διορατικότητας του. Η συγκεκριμένη εξαγοράσθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2015 (ανήκε 50%-50% στις τράπεζες Alpha και Eurobank), πέντε μήνες πριν από την επιβολή των capital controls της 27ης Ιουνίου του ιδίου έτους και όσο για το αντικείμενο της, όσοι δεν το γνώριζαν το έμαθαν για τα …καλά τα επόμενα χρόνια και δεν ήταν άλλο από την παροχή υπηρεσιών δικτύου ταμειακών POS με κάρτες πληρωμών.

Από το φετινό «πακέτο» των επενδύσεων της Quest που συνολικά υπολογίζεται στα 70 εκατ., σχεδόν τριπλάσιου ύψους από τα περσινά 26 εκατ. ευρώ, τα 8 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Cardlink, που διαθέτει το μεγαλύτερο ίσως πλέον δίκτυο POS στην Ελλάδα και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους της …αύξησης των ψηφιακών συναλλαγών στην χώρα (επιβεβλημένης είτε για φορολογικούς λόγους τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και των on line αγορών προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές ελέω κορωνοϊού).

Ένα από τα «στοιχήματα» του Θ.Φέσσα για το 2021 αφορά την ολοκλήρωση του νέου μεγάλου κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω, με επένδυση 18 εκατ. ευρώ. Η πανδημία έφερε πίσω το project, αλλά οι εργασίες «τρέχουν». Η επιφάνεια των νέων εγκαταστάσεων θα πλησιάσει τα 30.000 τ.μ. και σε συνδυασμό τελευταίας τεχνολογίας θα «εκτοξεύσει» τις δυνατότητες της εταιρείας ταχυμεταφορών του ομίλου, επιτρέποντας την διεκπεραίωση 20.000 αποστολών την ώρα (από 8.000). Με αυτό τον τρόπο, θα αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν εξ’ αιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του όγκου αποστολών στην διάρκεια των lockdowns και η ACS θα υπερασπισθεί την θέση της ως leader του κλάδου, ανοίγοντας δρόμους για νέες συμφωνίες με ισχυρούς «παίκτες» του λιανεμπορίου…

Το «Big Bang» της πληροφορικής και οι ΑΠΕ

Το επερχόμενο «Big Bang» στον κλάδο της πληροφορικής διατηρεί στην πρώτη γραμμή τον όμιλο, με «αιχμή του δόρατος» την Uni Systems. Το βλέμμα είναι στραμμένο τόσο στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα projects που συσχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όσο και στην αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών της εταιρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα και τα κέρδη της. Στον σχεδιασμό της Quest για την ενίσχυση της Uni Systems περιλαμβάνονται επενδύσεις άλλων 8 εκατ. ευρώ, η οποία μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» των εξαγορών μετά την από κοινού με την Guardian Telematics επένδυση στην νεοφυή Probotek και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα της (25% και 33,34%, αντίστοιχα), με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Επίσης, η Info Quest Technologies απέκτησε την Team Candi, από τους κορυφαίους συνεργάτες της Microsoft στον χώρο της παροχής λύσεων «Modern Workplace», με υψηλή τεχνογνωσία και σημαντική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων… Στο σκέλος των προϊόντων πληροφορικής, στην «ομάδα» της Quest ανήκουν πλην της Info Quest Technologies και οι iSquare, Quest on Line, iStorm.

Ο όμιλος ποντάρει, ακόμα, στις μεγάλες προοπτικές του κλάδου των ΑΠΕ στην ενέργεια (Quest Energy) προϋπολογίζοντας άλλα 6 εκατ. ευρώ για μελλοντικές εξαγορές νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από την Quest, για το 2021 οι αρχικές εκτιμήσεις προβλέπουν ήπια ανάπτυξη, προερχόμενη κυρίως από τις επενδύσεις του 2020, ενώ η περαιτέρω θα έλθει μέσω νέων επενδύσεων. Τον Δεκέμβριο εξαγοράσθηκε φ/β σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,8MW, έναντι τιμήματος 3,4 εκατ. ευρώ, με την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ του ενεργειακού βραχίονα της Quest Συμμετοχών να ανέρχεται σε 28MW.

Η διπλή κίνηση- «ματ» με τα κλιματιστικά

Στην επιχειρηματική «σκακιέρα» ο Θεόδωρος Φέσσας ετοιμάζει άλλη μια κίνηση- «ματ», με την ενδυνάμωση του ομίλου στον κλάδο των λευκών συσκευών, που σε τούτη την φάση επικεντρώνεται στα κλιματιστικά. Μετά την σύσταση της νέας θυγατρικής Clima Quest και το deal για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων του οίκου Gree, το μεγαλύτερο «κομμάτι» των επενδύσεων του 2021 (25 εκατ.) θα διοχετευθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας απόκτησης του ελέγχου της Γ.Ε. Δημητρίου (βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας), η οποία αντιπροσωπεύει μια σειρά δυνατών brands, όπως τα κλιματιστικά Toyotomi.

Στη στρατηγική του επιτελείου της Quest δεν υπάγεται ένα γενικευμένο «μπάσιμο» στις λευκές συσκευές, όπου ήδη ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο», αλλά οι επιλεκτικές κινήσεις σε κατηγορίες με περιθώρια κέρδους και προοπτικές ανάπτυξης…

Τα πλάνα για το real estate

«Aρκούμαστε σε σχέδια επιβίωσης. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πότε θα υπάρξει ομαλότητα, όπως δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τώρα σοβαρά επιχειρηματικά σχέδια», έλεγε ο Θεόδωρος Φέσσας, τέλη Mάρτη του 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας του COVID-19 σε τηλεδιάσκεψη της BriQ Properties AEEAΠ, της οποίας είναι βασικός μέτοχος.

Τα γεγονότα τον …διέψευσαν. Mε «εφαλτήριο» την AΜΚ των 50,7 εκατ. ευρώ που είχε εγκριθεί πριν από 1,5 χρόνο, η BriQ είδε την αξία των 28 εμπορικών ακινήτων του portfolio της να «σκαρφαλώνει» στα 106 εκατ. ευρώ (77,3% μέσα το 2020) και προετοιμάζει ένα «σερί» επενδυτικών «χτυπημάτων», με δεδομένο ότι προϋπήρχε η πρόθεση να συζητηθεί από το 2021, η πιθανή άντληση νέων κεφαλαίων. Πόσο ψηλά θα φθάσει ο πήχης, ποιες κατηγορίες του real estate επιλέγει η ανερχόμενη AEEAΠ για τις νέες επενδύσεις της και ποιοι οι στόχοι του νέου πλάνου της;

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας έκανε «στροφή» στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων, εξαγοράζοντας 5 μονάδες, με πιο πρόσφατη αυτήν του ξενοδοχείου The Modernist στο Kολωνάκι.

Η κατάρρευση του τουρισμού και οι νέες ανάγκες της αγοράς, όμως, «έδειξαν» προς άλλη «κατεύθυνση» για την BriQ, η οποία επανεξετάζει τις προοπτικές του εμπορικού real estate και διεισδύει περισσότερο στον κλάδο των logistics. Tόσο με την αγορά οικοπέδων για την κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων, όσο και με εξαγορές…

Tον Nοέμβριο πήρε το 80% της Sarmed Warehouses του ομίλου Σαραντίτη και απέκτησε, λίγο νωρίτερα, 3 εκτάσεις στον Aσπρόπυργο εμβαδού 27.389,5 τ.μ., για την ανάπτυξη νέων αποθηκών 10.000 τ.μ., δίπλα σε υπό δημιουργία αντίστοιχων εγκαταστάσεων της (κτήριο αποθήκευσης και διανομής 20.764,42 τ.μ., σε όμορα οικόπεδα 57.529 τ.μ.). Xωρίς να σημαίνει πως «εξαιρεί» τις άλλες κατηγορίες, αφού, εντός Φεβρουαρίου αγόρασε -με δανεισμό- γραφεία στον Πειραιά…

Διαβάστε ακόμα:

Σκυλακάκης: Προς το τέλος του καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα deals που «σώζουν» τα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων – Ποιοι χορηγοί δίνουν «φρέσκο» χρήμα

Bitcoin: Ξεπέρασε και πάλι τα 60.000 δολάρια