Η πρώτη φάση του μεγάλου πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της Elpen της οικογένειας Πενταφράγκα – Τρύφων συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ βαίνει προς ολοκλήρωση.

Το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των γραμμών παραγωγής που εγκαταστάθηκαν. Γραμμές όπου θα παράγονται εισπνεόμενα σκευάσματα – κυρίως για ΧΑΠ και κατά του άσθματος – παράλληλα με δισκία και κάψουλες φαρμάκων, από αναλγητικά και αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ως αυτά για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας, η λειτουργία του εργοστασίου θα εκκινήσει κανονικά το επόμενο δίμηνο με την πλήρη λειτουργική δυναμικότητα του να «ξεδιπλώνεται» ως το τέλος του 2024, αποδεσμεύοντας περίπου 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση και διευρύνοντας τις ικανότητες της Elpen ώστε να μπορεί να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 8 εκατ. ασθενών στη χώρα μας.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων

Κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του νέου εργοστασίου χθες ο κ. Τρύφων παρουσίασε αναλυτικά την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός απ’ τα μεγαλύτερα βιομηχανικά και ερευνητικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα που θα συμβάλει όχι μόνο στην επάρκεια της ελληνικής αγοράς και την πλήρη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών, αλλά και με την καινοτομία που θα παράγει θα διεκδικήσει ακόμα περισσότερα από τις διεθνείς αγορές προβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Εξάλλου ο κ. Τρύφων δεν έκρυψε ότι η εξωστρέφεια παραμένει βασική προτεραιότητα της Elpen θέτοντας μάλιστα ως στόχο σε βάθος τετραετίας να εξάγει κανονικά στην αμερικανική αγορά.

Αυτός ο επενδυτικός κύκλος των 155 εκατ. ευρώ με τον οποίο θα δημιουργηθεί το μεγάλο οικοσύστημα αφορά:

-την επέκταση του εργοστασίου της Elpen στο Πικέρμι, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Κάτι που εν πολλοίς έχει γίνει με επιπρόσθετες υποδομές και νέες γραμμές παραγωγής και συσκευασίας.

-το νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, το οποίο πλέον μπαίνει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και φιλοξενεί και εγκαταστάσεις R&D

Το νέο εργοστάσιο της Elpen στην Κερατέα

-ένα επίσης νέο εργοστάσιο το οποίο θα κατασκευαστεί στην Τρίπολη από τη θυγατρική του Ομίλου, Win Medica,με ειδίκευση στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, φιλοδοξώντας – μαζί με την εταιρεία DEMO – να καλύπτει τις ανάγκες ασθενών με καρκίνο απ’ το 2% που είναι τώρα στο 20%.

-τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου βιοτεχνολογίας στα Σπάτα, το Athens Life Tech Park, που θα λειτουργεί ως επιχειρηματικός επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων και ως βάση ερευνητικών ομάδων, εγχώριων και διεθνών. Ένας χώρος ‘ζύμωσης’ και καινοτομίας τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που το επιθυμούν. Το συγκεκριμένο project έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πλάνο, θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. «Με τον τρόπο αυτό δίνουμε διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες της χώρας μας ενώ παράλληλα συμβάλλουμε στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Έτσι το 2026, όπως είπε, ο Όμιλος Elpen θα απασχολεί 2.150 εργαζομένους, θα διαθέτει 3 εργοστάσια και θα παράγει 110 εκατ. συσκευασίες ετησίως.

«Οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Η οικονομική τους επίδραση στην τριετία ενισχύει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ», τόνισε.

«Ο Έλληνας μπορεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τρύφων, υπογραμμίζοντας πως όλο αυτό το επενδυτικό σχέδιο δρομολογήθηκε μέσα σε μία πολλή δύσκολη περίοδο, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν τα μέσα, οι δυνατότητες και το ταλέντο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα.

Φρόντισε ωστόσο και από τη θεσμική του θέση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών να κρούσει ένα καμπανάκι αφενός για την πορεία της οικονομίας με τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος και τη δημιουργία βάσης για μία επόμενη κρίση.

«Μόνη απάντηση σε αυτό είναι η ελληνική παραγωγή. Γι αυτό και χρειάζεται μία εθνική πολιτική παραγωγικής αναδιοργάνωσης», τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την επιπρόσθετη αξία που μπορεί να δημιουργήσει στην ελληνική οικονομία η φαρμακοβιομηχανία με νέες επενδύσεις. Επιχειρηματολόγησε δε πως μία επανεξέταση απ’ την ελληνική κυβέρνηση του Clawback και του Rebate, που για το 2022 φαίνεται ότι θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, θα μπορούσε να δημιουργήσει το χώρο εκείνο για την επιτάχυνση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στο χώρο.

«Στηρίξαμε μέσα στην πανδημία, σπεύδουμε να στηρίξουμε και τώρα παράγοντας σκευάσματα τα οποία είναι σε έλλειψη στην αγορά, εις βάρος του δικού μας προγραμματισμού και των εξαγωγών», σημείωσε ο κ. Τρύφων. «Και μετά καλούμαστε να επιστρέψουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της δαπάνης που έγινε και με το υπόλοιπο 40% να καλύψουμε τα κόστη μας και να εμφανίζουμε κέρδη. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Οι εξαγωγές και οι ΗΠΑ

Ιδιαίτερη επίσης, αναφορά έγινε για τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 50 χώρες στις 4 ηπείρους, συνεισφέροντας στο 70% με 80% της κερδοφορίας. Ο κ. Τρύφων εκτίμησε ότι το 2023 η Elpen μπορεί να επιτύχει εξαγωγές συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως ο Όμιλος είχε το 2022 τζίρο 300 εκατ. ευρώ και η μητρική 170 εκατ. ευρώ.

Για τα επόμενα χρόνια οι προβλέψεις είναι ακόμη μεγαλύτερες ιδίως καθώς θα επιχειρηθεί και διείσδυση στην αμερικανική αγορά. Μάλιστα η Elpen θα επιδιώξει να πάρει την πιστοποίηση και την έγκριση απ’ τον FDA μέσα στην επόμενη διετία ώστε ως το 2027 να πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Το εργοστάσιο στην Κερατέα

Σε αυτό θα βοηθήσει αρκετά και το εργοστάσιο στην Κερατέα. «Η επίσκεψη στην Κερατέα, πραγματοποιήθηκε για να δείξουμε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα. Το νέο εργοστάσιο της ELPEN θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος αυτού», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Το εργοστάσιο έχει έκταση 10.000m2 και διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων (για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και στερεών μορφών (καρδιολογικά, αντιυπερτασικά, παθήσεις του αναπνευστικού, του ΚΝΣ, αντιβιώσεις). Σε πλήρη λειτουργία με τις 2 μονάδες παραγωγής του και με 3 βάρδιες/ημέρα μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση.

Η νέα επένδυση στην Κερατέα σημαίνει πολλά και για τους Έλληνες ασθενείς, λόγω της επάρκειας που δημιουργείται στην αγορά για ποιοτικά φάρμακα. Η ELPEN σήμερα καλύπτει 3.500.000 ασθενείς και με τη συμβολή του νέου της εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6.000.000 ασθενείς.

Τέλος, για το μείζον ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα, ο κ. Τρύφων τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν οι πρώτες ύλες με στρατηγικές συνεργασίες. Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το 70% των ελλείψεων για τους Έλληνες ασθενείς».

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία λειτούργησε ως ασπίδα επάρκειας φαρμάκων στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα μας δεν αντιμετώπισε τις ελλείψεις φαρμάκων που υπήρξαν σε άλλες χώρες λόγω της ισχυρής παραγωγικής βάσης που διαθέτει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 45 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων που αναπτύσσουν και παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα με εξαγωγική δραστηριότητα σε 147 χώρες. Αυτό δείχνει, πως η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παράγει και να είναι διεθνώς ανταγωνιστική με βιομηχανικούς κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν την προστιθέμενη αξία που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Φρένο στο ενεργειακό κόστος – Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα

Ομόλογο: Η χώρα κάλυψε το 50% των ετήσιων αναγκών δανεισμού για το 2023

Δημοσκοπήσεις (Νο2), ο Καλογρίτσας, τα «μαύρα» και ο Βουρλιώτης, το μυστήριο με τη Μαρτίνου και ο… χάρτινος βασιλιάς