Σε σωφρονιστικό ίδρυμα μέτριας ή χαμηλής ασφάλειας αναμένεται να εκτίσει την ποινή του όταν αυτή του ανακοινωθεί σε περίπου δύο μήνες ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εις εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που αποκαλύφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας επρόκειτο να μάθει τον χρόνο που θα εκτίσει στη φυλακή την Μεγάλη Παρασκευή αλλά όπως τον ενημέρωσαν οι συνήγοροί του, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που σαρώνει την Νέα Υόρκη, δεν θα ήταν δυνατή η μετάβαση του στο δικαστήριο. Έτσι, του γνωστοποιήθηκε ότι η ποινή που του επιβλήθηκε μετά την καταδίκη του, θα του ανακοινωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, πιθανότατα στις 22 του μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μετά την καταδικαστική απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, ο Τηλέμαχος Λαβίδας αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6-8 ετών.

Μέχρι την ανακοίνωση της ποινής ο Τηλέμαχος Λαβίδας θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, το επονομαζόμενο και «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης». Εκεί μεταφέρθηκε όταν κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού η δικαστής που ανέλαβε την υπόθεσή του απέρριψε το αίτημα να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη δίκη του. Πλέον η νέα του ζωή θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποια από τις δεκάδες φυλακές που υπάρχουν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Με βάση το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος, αναμένεται να εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα μέτριας ή χαμηλής ασφάλειας, αφού δεν καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία ή δολοφονία αλλά για ένα οικονομικό έγκλημα, και έτσι θα αποφύγει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκονται έγκλειστοι, μαφιόζοι, κατά συρροήν δολοφόνοι και αρχηγοί συμμοριών.

Κι αυτό ίσως να είναι το μόνο παρήγορο στην περίπτωση Λαβίδα, ο οποίος είναι ο μόνος από τους Ελληνες εμπλεκόμενους στην υπόθεση που πλήρωσε ακριβά όσα του καταλόγισαν οι αμερικανικές αρχές.

Η ψυχολογική του κατάσταση τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή όχι μόνο επειδή βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις μετά από πέντε μήνες εγκλεισμού, αλλά και επειδή ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος για το ύψος της ποινής που θα του επιβληθεί. Τα καθορισμένα επισκεπτήρια στα οποία βλέπει τη σύζυγό του και ενίοτε τις αδελφές του είναι ίσως οι μόνες στιγμές όπου νιώθει να δραπετεύει, έστω και για λίγο, από τον εφιάλτη που βιώνει.

Ελεύθερος ο Ελβετός

Ολα ξεκίνησαν από τη στιγμή που συνελήφθη στο διαμέρισμα του Γιώργου Νίκα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και βρίσκεται έκτοτε στην Αθήνα. Ο κολλητός φίλος του Λαβίδα κυκλοφορεί ελεύθερος στην πρωτεύουσα κινούμενος συνήθως στο Κολωνάκι, ενώ κρατάει το στόμα του κλειστό για την υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης που ερευνούσαν για πέντε χρόνια το FBI και η SEC (η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν ήταν επίσης κρατούμενος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν, είχε όμως ήδη κάνει συμφωνία με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Ετσι, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεσή του στη δίκη Λαβίδα, ο άνθρωπος που κατέδωσε τους πάντες προκειμένου να γλιτώσει την πολυετή φυλάκιση, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, λοιπόν, άφησε πίσω του τον εφιάλτη του κελιού και μεταφέρθηκε αρχικά σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, μέχρι να βρεθεί διαμέρισμα στο οποίο θα μείνει μαζί με την οικογένειά του.
Μαρκ Ντεμάν: Ο Ελβετός trader, επίσης κρατούμενος στο Metropolitan Correctional Center, τρεις εβδομάδες μετά την κατάθεσή του στη δίκη Λαβίδα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η τελική ποινή του αναμένεται μικρή, καθώς επέστρεψε περί τα 50 εκατ. δολάρια, δήλωσε ένοχος για 38 κατηγορίες και κατέδωσε τους πάντες στο FBI

Σε όσους έχουν εντρυφήσει στην υπόθεση του συγκεκριμένου σκανδάλου χειραγώγησης εσωτερικών πληροφοριών, είναι γνωστό ότι ένα από τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Ντεμάν ήταν να μη φυλακιστεί και να φροντίσουν οι Αμερικανοί ώστε η οικογένειά του να μεταβεί στις ΗΠΑ. Από τη στιγμή μάλιστα που επέστρεψε περί τα 50 εκατ.  δολάρια, δήλωσε ένοχος για 38 κατηγορίες και κατέδωσε τους πάντες στο FBI, η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρή.

Για την ακρίβεια, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο Ελβετός που έζησε χρόνια στην Ελλάδα δεν θα επιστρέψει σε κελί αλλά θα μείνει μαζί με την οικογένειά, του η οποία φέρεται να είναι ήδη στην Αμερική. Ο πράος Τηλέμαχος Λαβίδας φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αθώος και ότι ποτέ δεν μετέφερε πληροφορίες από τον πατέρα του Θανάση Λαβίδα στον Γιώργο Νίκα για την εταιρεία Ariad Pharmaceuticals, στην οποία ο πατέρας ήταν μέλος του Δ.Σ.

Κέρδη $100 εκατ.

Πλέον είναι αναγκασμένος να συνηθίσει την πορτοκαλί φόρμα του κατάδικου για αρκετά χρόνια, χάνοντας, εκτός από την ελευθερία του, στιγμές από τη ζωή με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Η Εισαγγελία του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι traders που εκμεταλλεύτηκαν την εσωτερική πληροφόρηση για να χειραγωγήσουν συγκεκριμένες μετοχές -πάνω από τριάντα, σύμφωνα με τη δικογραφία- αποκόμισαν συνολικά κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.

Από την ανάγνωση των εγγράφων προέκυψε ότι τουλάχιστον 16 άτομα εμπλέκονται στο κύκλωμα, τρία εκ των οποίων είναι Ελληνες, ενώ έχουν ερευνηθεί άλλοι τέσσερις συμπατριώτες μας. Το τελευταίο πρόσωπο με ελληνικό ενδιαφέρον που προέκυψε στην υπόθεση είναι ο Στιβ Μακρής, ένας επιχειρηματίας εστίασης με έδρα την Τριμπέκα της Νέας Υόρκης.

Μέσα από τη δικογραφία αποκαλύφθηκαν συνομιλίες του Μακρή με τον Νίκα μέσω e-mail, όπου ο δεύτερος του γράφει ότι προσπαθούσε να τον βρει τρεις εβδομάδες επειδή είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εκείνον.

Ο Μακρής τον ρωτάει τι ήταν το ενδιαφέρον, με την απάντηση του Νίκα να είναι η ακόλουθη: «Σχετίζεται με το Χρηματιστήριο. Οταν κοιμάσαι, εσύ χάνεις…». Η ανωτέρω συνομιλία δημοσιοποιήθηκε περισσότερο για να σημειωθεί ο ρόλος του Γιώργου Νίκα στο κύκλωμα, αφού ο Μακρής δεν κατηγορείται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Νίκας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να λάμβανε πληροφορίες από τον Λαβίδα και ως αντάλλαγμα η σύζυγός του επένδυσε 500.000 δολάρια στην εταιρεία Mediterra Nutrition, η οποία πουλάει προϊόντα υγιεινής διατροφής και ανήκει στον Τηλέμαχο Λαβίδα. Το site της εταιρείας δεν λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες, είναι άγνωστο πότε έπεσε και πλέον ζητείται πρόσβαση σε ειδικό application για να μπεις στη σελίδα. Επίσης παραμένει αδύνατο για τον οποιοδήποτε να ελέγξει τα αρχεία και το ιστορικό, να βρει δηλαδή πληροφορίες για τη δομή της εταιρείας και τους επενδυτές.
Γιώργος Νίκας: Στο διαμέρισμά του συνελήφθη ο Τηλέμαχος Λαβίδας. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος στην Αθήνα, συνήθως στο Κολωνάκι, και κρατάει το στόμα του κλειστό για την υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης που ερευνούσαν για 5 χρόνια το FBI και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο εξαφανισμένος

Οι απόψεις για τον εξαφανισμένο κάπου στη Νέα Υόρκη Μαρκ Ντεμάν διίστανται, ειδικά από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Φίλοι του λένε ότι έχουν να τον δουν πάνω από 5 ή 10 χρόνια, άλλοι ότι χάθηκε μετά τον γάμο του, όμως το σίγουρο είναι ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 ερχόταν στην αγαπημένη του Μύκονο μαζί με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η σύλληψή του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Γαλλοελβετό, που φέρεται να πέρασε πολύ άσχημα στη φυλακή της Σερβίας όπου κρατήθηκε μέχρι να εκδοθεί.

Εκτοτε το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί στη δικογραφία, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2019. Οπως αποδείχθηκε, ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σκανδάλου εσωτερικής πληροφόρησης αλλά και ανεξάρτητων υποθέσεων που ερευνώνται σε Αγγλία και Γαλλία. Μέχρι τότε στα διάφορα κατηγορητήρια εμφανιζόταν ως ένας ανώνυμος Ελβετός trader με διαφορετικά κωδικά ονόματα και δεν είχε ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

Ο Μαρκ Ντεμάν εξακολουθεί να τηρεί σιγήν ιχθύος και να μην κάνει την παραμικρή δήλωση σχετικά με την ενοχή του για 38 αδικήματα. Το τι συνέβη μετά τη σύλληψή του στη Σερβία και την έκδοσή του στην Αμερική συνιστά σενάριο οικονομικού θρίλερ που τα έχει όλα και τις λεπτομέρειές του γνωρίζουν ελάχιστοι: παράνομες συναλλαγές, κωδικές ονομασίες, πακιστανικά κινητά μιας χρήσης, traders, τραπεζικά στελέχη, επιχειρηματίες και εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη. Τελικά αυτός έμελλε να είναι το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε πράματα και θάματα στην περίπλοκη υπόθεση χρηματιστηριακής απάτης.