Όταν, τον Αύγουστο 2011, ο Τιμ Κουκ ανέλαβε CEO της Apple, πολλοί τον χλεύασαν, πολλοί αμφέβαλαν για το αν θα «κρατήσει» σε αυτή τη θέση. Ο προκάτοχός του, ο θρυλικός Στιβ Τζομπς, ήταν κάτι σαν… ροκ σταρ της τεχνολογίας. Εκατομμύρια άνθρωποι κρέμονταν από το στόμα του και έμεναν κολλημένοι στις οθόνες του, κάθε φορά που είχε να πει κάτι ο Τζομπς. Μπορούσε να συνεχίσει αυτή την επιτυχία ο χαμηλών τόνων Τιμ;

Στα χρόνια που παρέμεινε CEO, ο Κουκ απέδειξε ότι ο αείμνηστος Τζομπς δεν του «κληροδότησε» τη θέση επειδή ήταν φίλος του, αλλά τον επέλεξε επειδή του είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Και ο Κουκ δεν τίμησε απλά αυτή την εμπιστοσύνη: Μετέτρεψε την Apple στον αδιαμφισβήτητο κολοσσό του παγκοσμίου επιχειρείν, την πρώτη εταιρεία των ΗΠΑ που έφτασε την κεφαλαιοποίησή της στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να καταλάβουμε το μέγεθός της, είναι τριπλάσια από το… χρέος της Γερμανίας (1,3 τρισ.) και υπερπολλαπλάσια του ΑΕΠ της Ελλάδας…

Ο Κουκ ήξερε σε όλη του τη ζωή ότι για να πετύχει, έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Γεννημένος στην Αλαμπάμα, προερχόμενος από ταπεινές ρίζες, γιος ενός εργάτη στα ναυπηγεία και μιας ωρομίσθιας ταμία σε φαρμακείο, έμαθε να δημιουργεί μόνος του τις ευκαιρίες που δεν ήρθαν. Έβαλε το κεφάλι κάτω, διάβασε, σπούδασε (Business Administration) και δούλεψε. Δούλεψε πολύ.

Αρχικά στην ΙΒΜ, για 12 ολόκληρα χρόνια, στη συνέχεια για μικρό διάστημα στην Compaq και, το 1998 μεταπήδησε στην Apple. Ο Τζομπς είχε μόλις επιστρέψει στην Apple, απ’ την οποία είχε εκδιωχθεί κάποια χρόνια νωρίτερα, λόγω του εκρηκτικού του χαρακτήρα και της έλλειψης ικανοτήτων management, που δεν εξυπηρετούσαν το όραμά του. Όταν επέστρεψε, ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος και είχε μάθει να εμπιστεύεται τους managers του.

Ο Κουκ πήγε ως μεταγραφή στην Apple, βγάζοντας γρήγορα τη φήμη του «αποτελεσματικού» και της «ήρεμης δύναμης». Ο Τζομπς τον εμπιστεύθηκε αμέσως, αφού κάθε task που του ανέθετε, το έφερνε σε πέρας. Όπως για παράδειγμα το να ξαναφτιάξει από την αρχή την εφοδιαστική αλυσίδα της Apple σε όλο τον κόσμο, κάτι που ο Κουκ κατάφερε σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της Apple τον ξεχώρισε γρήγορα και επέλεξε αυτόν ως συνεχιστή του οράματός του- γι’ αυτό και απ’ όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, το 2003, πέρναγε ατέλειωτες ώρες μαζί του, προετοιμάζοντάς τον για τη μέρα που θα αναλάβει την Apple. Και βέβαια ο Κουκ, από τη θέση του COO, διηύθυνε τις επιχειρήσεις της Apple σε όλο τον κόσμο, επέβλεπε προσωπικά την ανάπτυξη προϊόντων -όπως τα iPad Pro, iPhone X, AirPods, Retina MacBook, Apple TV 4K, iWatch κ.α.- και είχε την υψηλή επιστασία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα της εταιρείας θα φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη- και θα πουλάνε, φυσικά.

Δεν ήταν ποτέ «Mini me» του Στιβ Τζομπς ο Τιμ Κουκ. Είχε μια δική του προσωπικότητα και μια δική του στρατηγική, η οποία έμεινε πιστή στις αξίες που εμφύσησε ο Τζομπς και φάνηκε κερδοφόρα από την πρώτη μέρα. Κάπως έτσι, ανέλαβε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 348 δισεκατομμυρίων και την εκτόξευσε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μια δεκαετία. Η μετοχή, σε αυτά τα χρόνια, κέρδισε άνω του 1.000%.

Και ενώ πολλοί τον επέκριναν για το γεγονός ότι από το 2005, είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της φίρμας αθλητικών ειδών Nike, ο Κουκ χάραξε έγκαιρα την πορεία της Apple προς τα εκεί που θα στρεφόταν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον: Στη διάρκεια της θητείας του ως CEO, η Apple έχει στιβαρή θέση στα κοινωνικά ζητήματα, τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των χρηστών.

Χρειάστηκε θάρρος και προσωπικές θυσίες. Ο ίδιος λέει ότι πλέον είναι «τόσο σκληρόπετσος όσο ένας ρινόκερος». Και το δικαιολογεί με τις διακρίσεις που δέχτηκε στην καριέρα του, λόγω των σεξουαλικών του επιλογών. Το 2014 παραδέχτηκε δημοσίως ότι είναι gay, κάτι που χαρακτηρίζει ως «δώρο Θεού» για τον ίδιο. Γιατί, όπως εξηγεί, τον έμαθε πώς είναι να είσαι μειονότητα, τον έμαθε να είναι πιο ανθεκτικός απέναντι στις διακρίσεις, τον έκανε πιο συμπονετικό στους ανθρώπους. Και αυτή του η διαφορά στο management, το πιο συμπονετικό, έναντι του Τζομπς που ήταν γνωστός για τις «εκρήξεις» στους συνεργάτες του, ήταν ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας του.

Και η επόμενη μέρα; Στα επιχειρηματικά πηγαδάκια λένε πως ο Κουκ θα παραμείνει CEO της Apple τουλάχιστον ως το 2025 (χρονιά που ο Κουκ θα λάβει το τελευταίο πακέτο μετοχών της Apple ως πληρωμή). Θέλει, λένε, ως τότε, να μετασχηματίσει την Apple σε κάτι παραπάνω από αυτό που είναι.

Να την οδηγήσει στα μονοπάτια του Metaverse, να μετασχηματίσει τον κόσμο με τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) που ετοιμάζει, να καινοτομήσει στις μετακινήσεις με το πρώτο αυτοκίνητο της Apple…

Διαβάστε ακόμη:

Κουρεμένα ενοίκια: Λήγει σήμερα η προθεσμία για υπεκμισθώσεις – Έως το τέλος Φεβρουάριου οι πληρωμές

Ξεκινά σήμερα η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli Follie

Ψάλτης: Το 2022 έτος αλλαγής και ανάπτυξης για την Alpha Bank και την ελληνική Οικονομία