Κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε που τέθηκε στη «δαγκάνα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το εργοστάσιο των αδελφών Χατζηιωάννου στην Ξάνθη.

Το πρώτο σφυρί ορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2021 με τιμή εκκίνησης 2.580.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Ακολούθησαν κι άλλα σφυριά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, ο επόμενος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στα 2.064.000 ευρώ

Πρόκειται για τη βασική παραγωγική μονάδα της κραταιάς κάποτε αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, των αδελφών Σάκη και Σάββα Χατζηιωάννου, που έγραψε αρχικά το success και στη συνέχεια το…disaster story της.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «Χατζηιωάννου Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Καλσόν, Καλτσών, Εσωρούχων, Νημάτων, Υφασμάτων, Βαφείων, Φινιριστηρίων, Έτοιμων Ενδυμάτων-Συμμετοχών-Διαχείρισης Ακινήτων-Κτηματική», η οποία παραμένει τυπικά ενεργή και αφορά ένα «αυτοτελές και ανεξάρτητο αγροτεμάχιο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Γενισέας, στην περιφέρεια της ∆ημοτικής Ενότητας Βιστωνίδος, του ∆ήμου Αβδήρων, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έκτασης 48.822,00τ.μ.».

Στο οικόπεδο υφίσταται βιομηχανικό κτήριο καλτσοποιϊας συνολικού εμβαδού 25.055,08 τ.μ., που περιλαμβάνει:

-φυλάκιο εισόδου, εμβαδού 18,00τ.μ.,

-χώρο γραφείων, εμβαδού 73,38τ.μ.,

– ισόγεια αποθήκη δεξαμενής νερού, εμβαδού 206,85τ.μ.

– διώροφο βοηθητικό χώρο λεβητοστασίου (εγκατάσταση ατμολέβητα), εμβαδού 145,62τ.μ.,

– κυλινδρική δεξαμενή υγραερίου, εμβαδού 12,39τ.μ.,

-υπαίθρια και υπόγεια δεξαμενή νερού, εμβαδού 99,27τ.μ.,

-στέγαστρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εμβαδού 4,66 τ.μ.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το βιομηχανικό συγκρότημα είναι εκτός λειτουργίας, ενώ όσον αφορά την κατάστασή του αναφέρεται ότι «οι περιμετρικοί τοίχοι πλήρωσης και η επικάλυψη είναι από πάνελ. Από την μακροσκοπική παρατήρηση εκτιμάται ότι πρόκειται για βιομηχανικό συγκρότημα σύγχρονης αισθητικής, σχετικά καλής εξωτερικής κατάστασης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση συντήρησης εσωτερικά και η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του (κατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων)». Αναφέρεται ακόμη ότι «παρόμοια κτήρια που βρίσκονται εκτός λειτουργίας απαξιώνονται γρήγορα λόγω της έλλειψης συντήρησης και των επιβαρύνσεων που επιδέχονται είτε από δυσμενή καιρικά φαινόμενα είτε από βανδαλισμούς».

Όσο για τα βάρη που κουβαλάει το ακίνητο, καταμετρώνται 13 τουλάχιστον προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις για χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και το Δημόσιο. Αρκεί να αναφερθεί η αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Δ.Ο.Υ. Κέντρου Ελέγχου Μεγ. Επιχειρήσεων, για ποσό 50.874.431 ευρώ που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία πάντως ήταν αυτή υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς στις 28 Απριλίου 2021.

Το πικρό story της Sprider Stores

Η πορεία της Sprider Stores ξεκίνησε το 1971 από τους αδελφούς Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης. Το 1978 αποχώρησε ο Αθανάσιος Αργυρός και από το 1982 που η εταιρεία μεταφέρθηκε από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό, εξοπλίστηκε με τις πιο σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων, έστησε δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία, μέχρι και τις ΗΠΑ.

Το 1990 άρχισε τη λειτουργία του το πρώτο πρατήριο λιανικής, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της αλυσίδας Sprider Stores. Έκτοτε και μέχρι το 1999 ιδρύθηκαν 11 καταστήματα στην Αττική και την περιφέρεια.

Τότε εισήλθαν στο σκηνικό οι αδελφοί Χατζηιωάννου εξαγοράζοντας το 80% της επιχείρησης.

Η δική τους αφετηρία ήταν από μια φτωχή οικογένεια που έζησε την ανέχεια και την ξενιτιά με τον βιοπαλαιστή πατέρα να φτιάχνει κάλτσες που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η μικρή βιοτεχνία μετεγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και αρκετά χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα ηνία πέρασαν στην επόμενη γενιά.

Τα δύο αδέλφια έβαλαν φιλόδοξους στόχους. Έτσι, παράλληλα με το χτίσιμο, μέσω διαδοχικών εξαγορών, του «Ομίλου Χατζηιωάννου» πόνταραν και σε άλλες δραστηριότητες, όπως έδειξε αρχικά η εμπλοκή τους με την άδεια για το καζίνο της Ξάνθης στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αργότερα με το ποδόσφαιρο, αλλά και με το Χρηματιστήριο τη «χρυσή εποχή» που κατέληξε στη μεγάλη «φούσκα»…

Σε αυτό το κρεσέντο επενδύσεων περιλαμβανόταν και η Sprider Stores που την έβαλαν στο ΧΑ το 2004 για να ακολουθήσει η…εκτόξευσή της.

Στο απόγειό της η Sprider Stores έφτασε να διαθέτει δίκτυο 114 καταστημάτων εκ των οποίων 88 στην Ελλάδα και άλλα 26 στα Βαλκάνια και να εμφανίζει τζίρους της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.

Ακόμη κι όταν τα βαριά σύννεφα της οικονομικής κρίσης ήταν αντιληπτά από όλους, το 2008, εκείνοι επέμεναν στην υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου που προέβλεπε το άνοιγμα 35 νέων καταστημάτων…

Η απότομη «προσγείωση» και φωτιές

Όταν άρχισε η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησαν οι προσπάθειες «συμμαζέματος» με συνεχείς κινήσεις αναδιάρθρωσης και μείωσης του λειτουργικού κόστους, κλείσιμο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδας, πωλήσεις θυγατρικών, συμπίεση του περιθωρίου κέρδους, αλλά και αρκετές «περίεργες» πυρκαγιές. Όπως εκείνη τον Φεβρουάριο του 2012 που κατέστρεψε τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα καθώς και άλλες τρεις σε καταστήματα το 2004 και το 2008. Η υπόθεση κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και απάτη με κίνητρο την είσπραξη των ασφάλιστρων ύψους 16 εκατ. ευρώ, με τους δύο αδελφούς να αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ακολούθησε η αίτηση προσφυγής στο άρθρο 99 για τη Sprider και τη μητρική «Χατζηιωάννου» τον Ιανουάριο του 2013, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Μέσα σε λίγους μήνες το οικοδόμημα κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος. Έτσι, την 1η Οκτωβρίου 2013 ανακοινώθηκε το λουκέτο που οδήγησε στην ανεργία 890 υπαλλήλους με την εταιρεία να καταγράφει υποχρεώσεις ύψους 96,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Ουρές από τα μεσάνυχτα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού

Πρεμιέρα για το «καλάθι των νονών» – Δείτε τις αλυσίδες που συμμετέχουν

SMERC: Τα πλάνα για τις επενδύσεις στον τουρισμό και οι χρησμοί Ν. Καραμούζη για τον κλάδο