Στo «Μαγικό Βασίλειο», όπως συνηθίζεται να αποκαλούν τον κολοσσό της ψυχαγωγίας, Disney, το τελευταίο διάστημα τα χαμόγελα περισσεύουν. Οι επιδόσεις της πλατφόρμας Disney+ και τα έσοδα είναι… παραμυθένια, η μετοχή από τα 133 δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου έχει ανέβει στα 156 δολάρια και ο CEO της εταιρείας, Bob Chapek ετοιμάζεται να… επεκτείνει αυτό το «βασίλειο» και στον ψηφιακό κόσμο του Metaverse, δημιουργώντας το δικό της ψηφιακό σύμπαν. Όμως, δεν είναι όλα… παραμυθένια στη Disney.

«Παραφωνία» σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στη Disney, είναι η… Disney. Για την ακρίβεια η κληρονόμος του Walt Disney, Abigail Disney.

Η εγγονή του αδελφού του ιδρυτή της αυτοκρατορίας της διασκέδασης είναι… «πυρ και μανία» με την Disney, καθώς εντείνει τις –διαχρονικές, είναι η αλήθεια- «γκρίνιες» της για τις αμοιβές του προσωπικού της Disney, ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές των υψηλόβαθμων στελεχών.

Ποιος έχει τον ρόλο του πρίγκιπα του παραμυθιού και ποιος της κακιάς μάγισσας σε αυτή την υπόθεση;

Η Abigail Disney θα μπορούσε απλά να απολαμβάνει τα δισεκατομμύρια που της αποδίδει η κληρονομιά από τον παππού της, αντ’ αυτού όμως έχει μετατραπεί σε μια πανίσχυρη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων (της).

Ο Chapek, από την άλλη, οραματίζεται να… κάνει τη δουλειά του, γιγαντώνοντας την Disney και συνδέοντας –όπως λέει τώρα- «τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο ακόμα πιο κοντά, επιτρέποντας διηγήσεις παραμυθιών χωρίς σύνορα στο δικό μας Disney metaverse».

Βέβαια, δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο τα οραματίζεται, όσο απέναντί του έχει τη Disney. Ο προκάτοχός του, άλλωστε, Bob Iger, αποχώρησε μετά από 3 δεκαετίες (!) στη θέση του CEO, κάτω από δριμύτατες επικρίσεις της μεγαλοκληρονόμου, παρά τις επιτυχίες που είχε να επιδείξει (όπως την εξαγορά των Pixar , Marvel, Lucasfilm, 21st Century Fox και το λανσάρισμα της υπηρεσίας streaming Disney+).

Οι κακές γλώσσες έλεγαν και λένε ότι η παραίτηση του Iger οφειλόταν στην κόντρα με την Abigail Disney, η οποία κατήγγειλε ότι «ο μισθός του CEO είναι παλαβός», καθώς λάμβανε 65,6 εκατ. δολάρια το χρόνο, δηλαδή 1.424 φορές παραπάνω από τον μέσο εργαζόμενο της εταιρείας.

Η λογική λέει ότι ο Chapek, ως «καινούριος» θα έπεφτε στα «μαλακά» σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις της Abigail Disney. Όμως δεν έγινε έτσι. Πρόσφατα, η εγγονή του Roy O. Disney τάραξε τα νερά, με το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance, με τίτλο «Το αμερικάνικο όνειρο και άλλα παραμύθια». Σε αυτό, μιλά για το κενό μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων στις ΗΠΑ και επικεντρώνεται –πού αλλού- στη Disney.

H Abigail Disney, με αφορμή αυτό το ντοκιμαντέρ, λοιπόν, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει δημοσίως τις αμφιβολίες της για τον CEO της εταιρείας (της). «Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Bob Chapek. Δεν ξέρω το παραμικρό γι’ αυτόν», είπε.

«Ανησυχώ επειδή δεν είχε ποτέ μια δημιουργική εργασία στην εταιρία και, απ’ ό,τι ακούω, δεν ενδιαφέρεται για το δημιουργικό κομμάτι της εταιρείας. Και αυτό, δε μου φαίνεται καλό».

Η Abigail Disney λέει μάλιστα ότι συζητήσεις της με αναλυτές της Wall Street την κάνουν να βλέπει… σύννεφα στον ορίζοντα.

«Με αναλυτές της Wall Street που μίλησα για την εταιρεία πρόσφατα, έλεγαν πόσο λατρεύουν τον Bob Chapek λόγω της ικανότητάς του να περικόπτει τα κόστη. Και όποτε κάποιος στη Wall Street μιλά για περικοπή κόστους, μιλά για ανθρώπους. Είναι ζωντανοί άνθρωποι, αλλά γι’ αυτούς δεν είναι κάτι άλλο παρά αριθμοί. Και έχει κάνει “όνομα” ο Chapek στα πάρκα (της Disney) για τις περικοπές κόστους που μεταφράζονται σε φρικτές εξελίξεις για τους εργαζομένους».

Νωρίτερα, στο ντοκιμαντέρ της, η Abigail Disney περιέγραφε τον αγώνα των εργαζομένων στα θεματικά πάρκα της Disney να καταφέρουν να εξασφαλίζουν τροφή, στέγαση και ρουχισμό με τους μισθούς τους. Και για την κληρονόμο και μέτοχο της Disney, το πρώτο και το τελευταίο που έχει σημασία στο «Μαγικό Βασίλειο», είναι αυτοί που το κρατούν να κινείται. Το ερώτημα είναι εάν συμφωνούν και οι άλλοι μέτοχοι.

Γιατί, κερδοφόρες επενδύσεις όπως το metaverse, χρειάζονται περικοπή κόστους από κάπου

Διαβάστε ακόμα:

«ΓΕΦΥΡΑ»: Μέχρι πότε θα επιδοτούνται από το κράτος οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια

Aluminco: H ελληνική βιομηχανία που εξάγει μέχρι στην Καραϊβική (pics)

Σιλβεστρίδης: «Τέλος εποχής» για τη γνωστή εταιρεία επίπλων – Βγήκε στο σφυρί και άλλαξε χέρια το ακίνητο στη Μεταμόρφωση