Ο αμερικανικός όμιλος Vice Media που διαθέτει παρουσία και στην Ελλάδα, με τον όμιλο ΑΝΤ1 να έχει αποκτήσει στο πρόσφατο παρελθόν επενδυτική θέση στο μετοχικό του κεφάλαιο, είναι το νέο ηχηρό όνομα της μιντιακής αγοράς που βρίσκεται σε δίνη οικονομικών προβλημάτων. Ο όμιλος, μετά το αίτημα πτώχευσης που κατέθεσε, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια μιας «διαδικασίας πώλησης υπό δικαστική εποπτεία» που αναμένεται να οδηγήσει στην απόκτησή του από σχήμα πιστωτών με επικεφαλής την Fortress και την Soros Fund Management. 

Το αίτημα υπαγωγής από την Vice Media στο Κεφάλαιο 11 τoυ πτωχευτικού κώδικα το πρωί της Δευτέρας, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά δραματικών εξελίξεων που πλήττουν εταιρείες ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που παραπαίουν μετά από μια αλματώδη άνοδο. Η κήρυξη πτώχευσης είχε προεξοφληθεί από την αγορά ήδη από τις αρχές Μαΐου ενώ έρχεται εν μέσω ενός κύματος απολύσεων και λουκέτων σε διάφορα τμήματα της εταιρείας όπως του ιστότοπου BuzzFeed News.

Ωστόσο, λίγα χρόνια πριν κάτι τέτοιο φάνταζε απίθανο. Ηταν η εποχή που ο μιντιακός όμιλος, ο οποίος απευθυνόταν κυρίως στα νεανικά κοινά με τη θεματολογία του, είχε αποτίμηση 5,7 δισ. δολάρια.

Η αρχή της επιτυχίας και η απήχηση στο νεανικό κοινό

Το Vice, στα πρώτα του βήματα, είχε ξεκινήσει στο Μόντρεαλ του Καναδά ως περιοδικό στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος του τότε ήταν να δώσει βήμα στους νέους, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες που δεν έβρισκαν συνήθως θέση στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Έτυχε μεγάλης αποδοχής και απήχησης με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γουίλιαμσμπουργκ, μια γειτονιά της Νέας Υόρκης. Εν συνεχεία, από το 2006 και μετά, επεκτάθηκε ψηφιακά μέσα από το Vice TV, παραμένοντας εστιασμένο στο εφηβικό και νεανικό κοινό.

Με την πάροδο των ετών, το Vice ανέπτυξε μια δημοσιογραφία που κάλυπτε τολμηρές ιστορίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο νέο, νεανικό κοινό σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Σιγά σιγά έχτισε το προφίλ μιας παγκόσμιας εταιρείας μίντια, κάνοντας την εμφάνισή του και στην Ελλάδα με το Vice Greece, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περιλαμβάνουν επίσης κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή, μια εσωτερική υπηρεσία μάρκετινγκ και εμπορικά σήματα όπως το Refinery 29 και το Unbothered.

Από αξία $5,7 δισ. σε ανεξόφλητα χρέη $800 εκατ

Το 2017 η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνούσε τα 5 δισ. Τώρα εκτιμάται ότι η περιουσία του έχει συρρικνωθεί. Από τα στοιχεία της αίτησης πτώχευσης φαίνεται ότι το Vice έχει συνολικό ανεξόφλητο χρέος 834 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το εμβληματικό της πρόγραμμα «Vice News Tonight» εν μέσω ενός κύματος απολύσεων που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 100 από τους 1.500 εργαζόμενους της εταιρείας, ανέφερε η Wall Street Journal. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα τερματίσει το εμπορικό σήμα Vice World News.

Όπως μεταδίδει το hindu.com, μια κοινοπραξία δανειστών – η Fortress Investment Group, η Soros Fund Management και η Monroe Capital – αγοράζει την Vice για περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια, (η Wall Street Journal έκανε λόγο αρχικά για 400 εκατομμύρια), αναλαμβάνοντας επιπλέον σημαντικό μέρος του χρέους της εταιρείας, ενώ κι άλλα μέρη θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές.

Η Vice ανακοίνωσε ότι αναμένει ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τα brands της θα συνεχίσουν να παράγουν περιεχόμενο και η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές της.

Η αίτηση πτώχευσης της Δευτέρας κατατέθηκε λίγους μήνες αφότου η Νάνσι Ντουμπούκ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας.

Η Ντουμπούκ αντικατέστησε τον συνιδρυτή του Vice, Σέιν Σμιθ, το 2018, μια ταραχώδη περίοδο για το Vice, αφού μια έρευνα των Times το 2017 είχε αποκαλύψει μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης και κακής συμπεριφοράς στην εταιρεία.

Ο συνιδρυτής του Vice, Σέιν Σμιθ (πηγή φωτο: AFP)

Τι έπεται

Όπως αναφέρει το fastcompany, ήταν μια χρεοκοπία που μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε. Επί μήνες ακουγόταν ότι έψαχνε για αγοραστές και ότι ήταν πνιγμένο στα χρέη.

Ο όμιλος θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «Όλες οι μπράντες μέσων ενημέρωσης της VICE, συμπεριλαμβανομένων των VICE, VICE News, VICE TV, VICE Studios, Pulse Films, Virtue, Refinery29 και i-D, θα συνεχίσουν να παράγουν και να παρέχουν βραβευμένο περιεχόμενο σε όλες τις πλατφόρμες» κατά τη διάρκεια της αίτησης πτώχευσης.

Για το αν θα υπάρξουν απολύσεις, αυτό παραμένει άγνωστο, προς το παρόν. Πριν κάποιες εβδομάδες έγιναν 100 απομακρύνσεις εργαζομένων , όταν έκλεισε το τηλεοπτικό πρόγραμμα Vice News Tonight και το Vice World News.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία πτώχευσης του Vice; Το Vice λέει ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δύο έως τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Η Vice έχει επίσης λάβει χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την κοινοπραξία, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί την επιχείρησή της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πώλησης.

 Τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας; Η Vice και τα ακίνητά της θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό νέα ιδιοκτησία και χωρίς το χρέος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η εταιρεία τώρα. «Αυτή η επιταχυνόμενη διαδικασία πώλησης υπό δικαστική εποπτεία θα ενισχύσει την εταιρεία και θα τεπιτρέψει στην εταιρεία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας έτσι το είδος της αυθεντικής δημοσιογραφίας και της δημιουργίας περιεχομένου που την κάνει ένα τόσο αξιόπιστο εμπορικό σήμα για τους νέους και έναν τόσο πολύτιμο συνεργάτη για τις μάρκες, τα πρακτορεία και τις πλατφόρμες», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι του Vice. «Θα έχουμε νέα ιδιοκτησία, απλοποιημένη κεφαλαιακή δομή και τη δυνατότητα να λειτουργούμε χωρίς τις παλαιές υποχρεώσεις που επιβάρυναν την επιχείρησή μας».

Η συμμετοχή του Antenna Group

Η Vice Media προ διετίας είχε ολοκληρώσει γύρο χρηματοδότησης ύψους 135 εκατ.δολαρίων, στο οποίο συμμετείχαν η Lupa Systems του Τζέιμσ Μέρντοχ, η Texas Pacific Group, η Sixth Street και ο όμιλος Antenna Group της οικογένειας Κυριακού.

Οι δύο όμιλοι συνεργάζονται από το 2014 με αιχμή το Vice Greece στην ελληνική αγορά, ενώ είχαν ανακοινώσει το 2016 συμφωνία συνεργασίας για τη διανομή περιεχομένου για τις αγορές της Σερβίας και της Ρουμανίας και τρία χρόνια μετά, το 2019, για νέες αγορές. Τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο του Vice Greece κατέχει ο Νίκος Αγγελόπουλος, διευθυντής του ομίλου Antenna και πρόεδρος του Antenna TV. Με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2021 ο τζίρος του Vice Greece κινήθηκε στα επίπεδα των 6,3 εκατ. ευρώ (έναντι 7,7 εκατ. ευρώ το 2020) και εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 1,3 εκατ. ευρώ (έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το 2020). Προ ενός περίπου έτους ξένα δημοσιεύματα είχα αναφέρει πως ο όμιλος ΑΝΤ1 περιλαμβάνονταν στους πιθανούς αγοραστές του αμερικανικού ομίλου, κάτι που ωστόσο ποτε δεν επιβεβαιώθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Κατοικίδια: Μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων – Γιατί η ελληνική αγορά αναπτύσσεται ραγδαία

Octane: Από ένα γραφείο 45 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας στην «καρδιά» των μεγάλων deals

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ