Στην εκπνοή του 2022, στις 30 Δεκεμβρίου, ήταν προγραμματισμένο να χτυπήσει το σφυρί για ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κρήτη, το οποίο για καιρό κατείχε τα πρωτεία σε επίπεδο τιμής εκκίνησης, με 19 εκατ. ευρώ.

Η τύχη του, ωστόσο, έχει κριθεί μήνες πριν, από το καλοκαίρι καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών άναψε το πράσινο φως για την ελεύθερη εκποίησή του έναντι 22 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3 εκατ. ευρώ παραπάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού.

Ο λόγος για το The Village Resort & Waterpark, ένα οικογενειακό All Inclusive θέρετρο 4 αστέρων, κτισμένο πανοραμικά στον λόφο, λίγο έξω από την Χερσόνησο στην Κρήτη, το οποίο από τα μέσα Ιουλίου ανήκει στον όμιλο CIG Hellas της Μαρίτας Καράτζη.

«Η μαγευτική θέα στο Κρητικό Αρχιπέλαγος και ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα, μέσα από τους πολύχρωμους κήπους του ξενοδοχείου, θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα. Τα 275 κλασικά δωμάτια σε συνδυασμό με τις θεματικές βραδιές, τα χορευτικά shows, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα παιχνίδια στο νερό, το Children’s Paradise και φυσικά το Waterpark με τις 4 medium thrill νεροτσουλήθρες και το lazy river, θα κάνουν τη διαμονή σας απλά μοναδική».Έτσι παρουσιάζεται Village Resort & Waterpark στην ιστοσελίδα της Zeus Hotels η οποία έχει αναλάβει τη διαχείρισή του με δωδεκαετές συμβόλαιο.

Το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία I.CON.T Διεθνής Ανώνυμη Εταιρεία Ξενοδοχείων-Τουρισμού, θυγατρική του κατασκευαστικού ομίλου ΕΛΤΕΡΓΑ Α.Ε. (Ελληνικά Τεχνικά Έργα Α.Ε.), συμφερόντων της οικογένειας Τσαμπρα, ο οποίος έχει ακόμη τις εταιρείες Skiros Palace S.A., T.R.E S.A., Orestia Solar S.A.

Με βάση την έκθεση του πλειστηριασμού, η συνολική οφειλή ανέρχονταν σε 2.041.259 ευρώ (πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.α.) και η αναγκαστική κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 400.000 ευρώ από την Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Cosmos Securitisation Designated Activity Company».

Σύμφωνα με την περιγραφή, το συγκρότημα βρίσκεται 24 χλμ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, 1 χλμ από την παραλία και 2 χλμ από το κέντρο της Χερσονήσου ενώ διαθέτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που ταιριάζουν με ζευγάρια και οικογένειες.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «η κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έγινε σε ιδιόκτητα οικόπεδα 70 στρεμμάτων και με ιδία κεφάλαια της εταιρείας I.CON. T. χωρίς καμία κρατική επιδότηση», ενώ «η αξία του εκτιμήθηκε από μεγάλο διεθνή χρηματοπιστωτικό όμιλο και κυμαίνεται πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ».

Τι περιλαμβάνει το συγκρότημα

Πρόκειται για ξενοδοχείο κατηγορίας 4 αστέρων το οποίο αποτελείται από κεντρικό κτήριο, κτήρια δωματίων, κτήριο πολλαπλών δραστηριοτήτων και κτήρια Η/Μ εγκαταστάσεων.

Περιλαμβάνει 275 κλασικά δωμάτια συνολικής επιφάνειας 10.567,80 τ.μ., ενώ έχει χτιστεί σε δύο φάσεις, το 1998 και το 2004. Κατά την Α’ φάση του έργου κατασκευάστηκαν 19 διώροφες και τριώροφες πτέρυγες δωματίων που περιλαμβάνουν 174 δωμάτια και κατά Β’ φάση κατασκευάστηκαν 101 επιπλέον δωμάτια.

Το κεντρικό κτήριο, συνολικού εμβαδού 2.925 τ.μ., διαθέτει υπόγειο όπου υπάρχουν μαγειρεία, αποθήκες και άλλες εγκαταστάσεις και ισόγειο που αποτελείται από reception, γραφεία, μπουφέδες, εστιατόριο, mini market, καθιστικά, κοσμηματοπωλείο και ανοικτή πέργκολα εμβαδού 160 τ.μ.

Το κτήριο πολλαπλών δραστηριοτήτων, συνολικού εμβαδού 607,82 τ.μ., περιλαμβάνει γυμναστήριο, σάουνα, μασάζ, αερομπικ, ντίσκο, παιδικό χωριό, καθώς και ανοικτό θέατρο.

Ακόμη τα κτήρια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων, βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, δεξαμενή νερού, υδροστάσιο-λεβητοστάσιο-μηχανοστάσιο κ.α.

Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου υπάρχουν ακόμη:

  • Θέατρο εμβαδού περίπου 240 τ.μ.
  • Waterpark εμβαδού περίπου 1000 τ.μ.
  • 3 πισίνες με συνολικό εμβαδόν περίπου 625 τ.μ. (350 τ.μ., 200 τ.μ. και 75 τ.μ.)
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου εμβαδού 300 τ.μ.
  • Διαμορφώσεις οδοποιίας, χώρος στάθμευσης, φυτεύσεις κ.α.

Η ανατροπή και το πέρασμα στην CIG Hellas

Μετά από ανακοπή της οφειλέτιδας εταιρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ανέτρεψε την πορεία προς τον πλειστηριασμό.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, παρουσιάστηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής η εταιρεία «Κρητικός Επενδυτικός Όμιλος Ελλάδας Μ.Α.Ε.» η οποία υπέβαλε πρόταση αγοράς αυτού του ακινήτου με σημαντικά υψηλότερο τίμημα από αυτό της εκτιμηθείσας εμπορικής αξίας, ανερχόμενη στο ποσό των 22.000.000 ευρώ.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπρόεδρο της που κατέθεσε ως μάρτυρας της ανακόπτουσας.

Στο σκεπτικό σημειώνεται ακόμη πως «έχει παρατηρηθεί ότι πλειστηριασμοί με τιμή πρώτης προσφοράς τόσο υψηλή όπως στην προκειμένη περίπτωση οδηγούνται πολλές φορές σε ματαιώσεις λόγω έλλειψης πλειοδοτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους».

Ακόμη τονίζεται ότι «στην προκειμένη περίπτωση ενόψει της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και των οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και της αναστολής επενδυτικών κινήσεων πιθανολογείται ότι ο ορισθείς για τις 30 Δεκεμβρίου 2022 πλειστηριασμός ενδέχεται να ματαιωθεί και δη να αποβεί άκαρπος ελλείψει πλειοδοτών και να προσδιοριστεί σε ακόμη μεταγενέστερο χρονικό σημείο».

Έτσι το δικαστήριο στις 20 Ιουνίου 2022 έκανε δεκτή την ανακοπή επιτρέποντας την ελεύθερη εκποίηση του συγκροτήματος «χωρίς την άνευ ετέρου καταφυγή στην απρόβλεπτη ατραπό του αναγκαστικού πλειστηριασμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κατά το ποσό των 22 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη εξόφληση του τιμήματος, το αργότερο 10 μέρες πριν τον πλειστηριασμό.

Οι εξελίξεις κινήθηκαν τάχιστα και όπως προκύπτει από την σχετική γνωστοποίηση της 11ης Ιουλίου 2022 είχε ήδη πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του συγκροτήματος στην εταιρεία «Κρητικός Επενδυτικός Όμιλος Ελλάδας Μ.Α.Ε.» (Cretan Investment Group-CIG Hellas).
Πρόκειται για την εταιρεία που ίδρυσε τον Ιανουάριο του 2020 η Μαρίτα Καράτζη, αδελφή του Αντώνη Καράτζη, του ομώνυμου βιομηχανικού και ξενοδοχειακού ομίλου.

Όπως τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση τον Ιούλιο «με την εξαγορά του ξενοδοχείου, η CIG Hellas αγγίζει μέσα σε 2 μόλις χρόνια δραστηριότητας τα 400 σχεδόν δωμάτια, αναδεικνύοντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση του portfolio της MK Hotel Collection, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου στον τομέα του τουρισμού».

Διαβάστε ακόμη

Citi: Πώς να επενδύσετε στις αγορές το 2023 αν θέλετε να «είστε κόντρα στο ρεύμα»

Η… Κατερίνα Μέσι, η Cosmote, η Vodafone και η ΕΥΠ, η Ιντρακάτ «κοιτάζει» την ΤΕΚΑΛ (και στο βάθος ΟΛΘ) και το χρυσό weekend στα malls

Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» τώρα στο mega project του Ελληνικού (pic)