Οι συμμαχίες εταιρειών πληροφορικής με τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ή άλλους «παίκτες» του κλάδου για την διεκδίκηση και ανάληψη έργων ψηφιοποίησης στον δημόσιο τομέα διαδέχονται η μια την άλλη.

Ένα από τα παραδείγματα αποτελεί η ένωση/κοινοπραξία της Profile Software με την Wind για την υλοποίηση ενός από τα πλέον κομβικά projects του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αυτού για την ψηφιοποίηση του συνόλου των εγγράφων των μεταναστών της χώρας που αναμένεται να βοηθήσει για να μπει τέλος σε ένα… χάος.

Wind και Profile αναμένεται να ανακηρυχθούν ανάδοχοι στον διαγωνισμό των 27,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και δικαίωμα προαίρεσης 50% του αρχικού προϋπολογισμού, συνολικά 41,6 εκατ. ευρώ  –ο οποίος προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργείο Μετανάστευσης, για ένα από τα πρώτα έργα πληροφορικής που δημοπρατήθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κατακυρώθηκε στην  Profile και το πρώτο τμήμα του… δαιδαλώδους διαγωνισμού των 309,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της Ελλάδας σε συνεργασία με την Netcompany Intrasoft, ενώ ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, σε μια προσπάθεια να «βγει» ο τεράστιος όγκος έργων ψηφιοποίησης με δεδομένες και τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, δηλαδή σε αριθμό ατόμων μια και ότι υπάρχει ταλέντο στον κλάδο της πληροφορικής δεν το αρνείται κανείς.

Οι δυο όμιλοι θα συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους σε διάφορα «κομμάτια» του έργου, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις γι’ αυτό εντός των ημερών…

Αντικείμενο του διαγωνισμού θεωρείται η μετατροπή όλων των εγγράφων που φυλάσσονται στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της επικράτειας σε digital μορφή. Το σχήμα που θα αναδειχθεί ως ανάδοχος του θα κληθεί να ψηφιοποιήσει το περιεχόμενο των εγγράφων των ατομικών φακέλων των Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).

Άλλο ένα «χαρτοβασίλειο» θα εισέλθει στο… χρονοντούλαπο προσεχώς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα διευκολυνθεί και θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος στα έγγραφα μερικών εκατομμυρίων μεταναστών, με ότι αυτό θα σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργεία του αντίστοιχου τομέα!

101.000.000 σελίδες προς ψηφιοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαχειρίζεται σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια φακέλους ΠΤΧ, οι οποίοι  αντιστοιχούν σε περίπου 10.000.000 πρωτόκολλα διαφόρων τύπων (αιτήσεις άδειας διαμονής, διάφορα, λοιπές κατηγορίες κ.ά.) και περιλαμβάνουν κατά μ.ο. από 10 σελίδες το κάθε ένα, ενώ το φυσικό αρχείο των λοιπών οργανικών μονάδων του υπουργείου υπολογίζεται σε 1.000.000 σελίδες.

Σύνολο, 101.000.000 σελίδες προς σάρωση και αποθήκευση!

Όπως θεωρείται φυσικό, το 40% των εγγράφων στιβάζεται σε ράφια και συρτάρια υπηρεσιών της Αττικής, το 8% στην Κεντρική Μακεδονία και το υπόλοιπο 53% στις υπόλοιπες περιοχές και πόλεις.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι το τέλος του 2025.

Περιλαμβάνει δε εκτός από την ψηφιοποίηση των εγγράφων, την ενσωμάτωση των δεδομένων ψηφιοποίησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Μετανάστευσης και την αυτόματη εξαγωγή μεταδεδομένων με τη χρήση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και ενός Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ, DMS).

Οι σχετικές διαδικαδίες κινήθηκαν με ταχήτητα και η υπογραφή της σχετικής συμβασης εκτιμάται ότι θα έρθει πριν από το τέλος του 2022.

Το θετικό ήταν ότι δεν υπήρξαν νομκικές ενστάσεις ή προσφυγές, οι οποίες συχνά προκαλούν καθυστερήσεις σε άλλους διαγωνισμούς ή και την ακύρωση τους ακόμα.

Εν κατακλείδι, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι σήμερα 14 έργα, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι!