Είναι γεγονός: η χώρα μας κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο. Αυτό έχει και τεράστιο κόστος κάπου 1.000-1.400 ευρώ τον χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ.

Ετσι, δημιουργούνται στα σκουπίδια «βουνά» απολύτως κατάλληλων τροφίμων, την ίδια στιγμή κατά την οποία τουλάχιστον 30 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη χάνουν τη ζωή τους από ασιτία.

Εκτός της κοινωνικής διάστασης, βέβαια, υπάρχει και η περιβαλλοντική, αφού τα τρόφιμα καταλήγουν να θάβονται εκλύοντας και αέρια τα οποία γιγαντώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα λάθη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εντοπίζονται τόσο στην καταναλωτική κουλτούρα όσο και στις παραγωγικές διαδικασίες των εταιριών που συχνά τοποθετούν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης ενώ τα τρόφιμα παραμένουν κατάλληλα και μετά το πέρας της.

Για την αντιμετώπιση της σπάταλης χρειάζεται… στρατηγική. Έτσι, πρέπει τα ψώνια να είναι μελετημένα, να επιλέγουμε και τα «άσχημα» λαχανικά που συχνά διατίθενται σε φθηνότερη τιμή, να εξαντλούμε την ημερομηνία λήξης, να κάνουμε δημιουργικό μαγείρεμα, με υλικά που περισσεύουν, να καταψύχουμε προϊόντα και να δωρίζουμε την περίσσεια τροφίμων.

Το παράξενο είναι ότι στην Ελλάδα, που κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων τον χρόνο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το 13% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια – συνολικά 1,4 εκατ. άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη 

Κομισιόν: Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τις συνήθειες των καταναλωτών – Τι δείχνει νέα έρευνα

Προσπάθεια «διάσωσης» για το εργοστάσιο της Pitsos

Μαριάννα Λάτση: Αποκτά το 7,6% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της Latsco Hellenic Holdings