Στο πρώτο κύμα των χωρών που θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εντάσσεται από σήμερα η Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεσπίζει με Πράξη Νομοθετικού Περιχομένου το «πράσινο πάσο», ώστε να τεθεί από την Τρίτη σε εφαρμογή.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 με το οποίο απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εντός ΕΕ, θα περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.

Δειτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου: Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια – Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Παναγιώτης Σταμπουλίδης: Ένας κατάλληλος για ειδικές αποστολές άνθρωπος της αγοράς στο ΤΑΙΠΕΔ

Η ονοματολογία για το τουριστικό συγκρότημα Καψή στην Κρήτη