Ευρώπη

Κομισιόν: €94 εκατ. σε 20 κράτη – μέλη για την αγορά rapid test κορωνοϊού

  • newsroom


Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στα κράτη που θα λάβουν την εν λόγω επιχορήγηση βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος

Το ποσό των 94 εκατ. ευρώ χορήγησε η Κομισιόν σε 20 κράτη – μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να εφαρμόζεται πιο εύκολα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανάμεσα στα κράτη που θα λάβουν την εν λόγω επιχορήγηση βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αυτή η βοήθεια προς τα κράτη – μέλη αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής να υποστηρίξει την προσιτή πρόσβαση σε γρήγορους και ακριβείς ελέγχους για τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, και ιδίως για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Η χρηματοδότηση έρχεται από το ευρωπαϊκό μέσο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), προκειμένου να καλύψει τις διάφορες ανάγκες στα κράτη – μέλη.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ επέτρεψε στους Ευρωπαίους να συνεχίσουν τα ασφαλή ταξίδια τους το καλοκαίρι και έχει γίνει σύμβολο μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης.

»Ενώ ο εμβολιασμός είναι το κλειδί και το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας για να τερματίσουμε την πανδημία, οι γρήγοροι και ακριβείς έλεγχοι παραμένουν σημαντικοί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της COVID-19.

»Τα 20 εκατ. rapid test που αγοράσαμε για τα κράτη – μέλη νωρίτερα φέτος και οι σημερινές πρόσθετες επιχορηγήσεις, αποδεικνύουν ότι είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε τεστ και ότι τα ψηφιακά μας πιστοποιητικά είναι διαθέσιμα για όλους, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε: «Πάνω από 400 εκατ. είναι ήδη συνδεδεμένα με το σύστημα πιστοποίησης της ΕΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους πολίτες μας.

»Οι σημερινές επιχορηγήσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στη χρήση των πιστοποιητικών και θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια. Χαιρετίζω αυτήν την απόφαση και καλώ τα 20 κράτη – μέλη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις πρόσθετες δοκιμές».

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Το Ταμείο Ανάκαμψης… στήριξε τα έσοδα – Ποιοι φόροι δεν απέδωσαν

Ευρωπαϊκή «στροφή» στον άνθρακα: Σε υψηλό 13 ετών οι τιμές λόγω αερίου και ηλεκτροπαραγωγής

Κομισιόν: Ιδρύει παρατηρητήριο για την ιδιοκτησία στα μέσα ενημέρωσης